Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη κύηση;

3 Ιουνίου 2014

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Robinson της Αδελαΐδας εξέτασαν την επίδραση της ποιότητας της διατροφής προ της σύλληψης σε δείγμα γυναικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κακή ποιότητα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γέννα.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη του είδους της που μελετά την προ σύλληψης διατροφή σε συσχέτιση με την έκβαση της κύησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Nutrition.

Σύμφωνα με την Dr Jessica Grieger οι γυναίκες που σταθερά επέλεγαν να καταναλώνουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και φρούτων πριν τη σύλληψη ήταν λιγότερο πιθανό κατά 50% να οδηγηθούν σε πρόωρο τοκετό σε αντίθεση με εκείνες που κατανάλωναν πολλά λιπαρά, γλυκά αλλά και έτοιμο φαγητό.

Οι ερευνητές εστίασαν στο κομμάτι της διατροφής μιας και θεωρούν ότι είναι ένας συντελεστής που εύκολα μπορεί να τροποποιηθεί και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα το 10% των κυήσεων καταλήγουν σε πρόωρο τοκετό, ποσοστό αρκετά σημαντικό που αυξάνει σημαντικά και τις πιθανές επιπλοκές στη υγεία των μητέρων αλλά και μπορεί αν προκαλέσει μια σειρά από σημαντικά προβλήματα υγείας στα νεογνά.

Από την άλλη βέβαια η κακή διατροφή δεν αποτελεί μοναδικό παράγοντα πρόκλησης πρόωρου τοκετού αλλά έχει συσχετιστεί με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια της κύησης όπως η υπέρταση και ο διαβήτης κύησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γυναίκες που ακολουθούσαν ένα πιο ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής χαρακτηρίζονταν από την υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που προέρχονταν είτε από τυποποιημένα τρόφιμα, είτε από τυποποιημένα γλυκίσματα είτε ακόμα και από έτοιμο φαγητό fast food.

Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διαιτολόγου - Διατροφολόγου κ. Ζουμπανέα (diatrofi.gr)
 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Φράντς Κάφκα
Η Σκέψη της ημέρας
9:10 Φράντς Κάφκα