Τόνι Μπλερ: Ενας νάρκισσος που κάνει παρέα μόνο πλούσιους Αμερικανούς

4 Ιουνίου 2014

«Ναρκισιστής, με μεσσιανικό σύμπλεγμα, ο οποίος γύρισε την πλάτη του στη Βρετανία για να κάνει παρέα με πλούσιους Αμερικανούς». Με μελανά χρώματα περιγράφει τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ένας πρώην φίλος του, ο βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρις.
Ο Χάρις δεν είναι κανένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι ένας έγκριτος πρώην πολιτκός ρεπόρτερ και συγγραφέας του βιβλίου Ghost, με θέμα έναν πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας ο οποίος κινδυνεύει να οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το βιβλίο, το οποίο «φωτογραφίζει» ξεκάθαρα τον Τόνι Μπλερ, γυρίστηκε και ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι με τίτλο «Ο Αόρατος Συγγραφέας» και πρωταγωνιστή τον Χιου Γκραντ.
Οπως γράφει η εφημερίδα Independent, ο Ρόμπερτ Χάρις συνάντησε για πρώτη φορά τον Μπλερ το 1992, πέντε χρόνια πριν εκλεγεί πρωθυπουργός. Οι δυο άντρες ανέπτυξαν μια σχέση επαγγελματικού και φιλικού χαρακτήρα, στην πορεία όμως απομακρύνθηκαν εξαιτίας των μετέπειτα πολιτικών επιλογών του Τόνι Μπλερ.

«Μου είναι αδύνατο να αναγνωρίσω στον Τόνι Μπλερ του σήμερα, τον ίδιο άνθρωπο που γνώριζα παλιά», σχολιάζει ο Χάρις, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους δριμύτερους επικριτές του πρώην πρωθυπουργού. Ο δημοσιογράφος δεν συγχώρεσε ποτέ στον Μπλερ τη φιλοαμερικανική στροφή του και την πρόσδεσή του στο άρμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους Β'.
«Το βρίσκω τραγικό», λέει ο Ρόμπερτ Χάρις. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένας σχετικά νέος άνθρωπος στην πολιτική αποφάσισε να αποκοπεί από τη βρετανική δημοκρατία με τον τρόπο που το έκανε εκείνος. Ποιος να φανταζόταν», συνεχίζει, «ότι θα γινόταν στενός φίλος του Τζορτζ Μπους, ότι θα ήθελε να βομβαρδίζει ανθρώπους, ότι θα επεδείκνυε τέτοιο πάθος για το χρήμα και θα έκανε παρέα με παμπλουτους πάνω σε γιοτ και ιδιωτικά τζετ»;

«Το να πεις ότι οι περισσότεροι πολιτικοί τρελαίνονται άμα μείνουν στην εξουσία πάνω από έξι χρόνια και αποκόπτονται από την πραγματικότητα, είναι μάλλον κλισέ», σχολιάζει ο βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. «Πιστεύω ότι ο Τόνι Μπλερ είχε στοιχεία τα οποία δεν είδαμε έγκαιρα – ναρκισισμό, μεσσιανικό σύμπλεγμα – αλλά καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία του».
Μέχρι στιγμής, από το γραφείο του Τόνι Μπλερ δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για το φαρμάκι που έσταξε ο πρώην φίλος του...

Φωτογραφίες: www.telegraph.co.ukwww.dailymail.co.uk, EPAΠηγή: www.iefimerida.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...