Τσάνας: «Οι Έλληνες φίλαθλοι πρέπει να είναι αισιόδοξοι»

Την αισιοδοξία του για την πορεία της Εθνικής μας ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας εξέφρασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Ελπίδων, Κώστας Τσάνας .

Οι δηλώσεις του Έλληνα τεχνικού στο ραδιοφωνικό σταθμό “novaσπορ”:

Για την εικόνα της Εθνικής στα φιλικά: «Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για φιλικά, πριν από μεγάλη διοργάνωση. Μη ξεχνάμε ότι οι διεθνείς έχουν καιρό να βρεθούν όλοι μαζί. Τα παιχνίδια τόσο κόντρα στην Πορτογαλία, όσο και στη Νιγηρία ήταν όπως περίμενα. Η εικόνα της ομάδας βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Οι παίκτες αντιλαμβάνονται τι τους περιμένει στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση και όλοι δείχνουν ότι θέλουν να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες να αγωνιστούν».

Για τις αλλαγές του Φερνάντο Σάντος στο φιλικό με τη Νιγηρία: «Είναι λογική στη κίνηση του Σάντος. Πριν λίγες μέρες έπαιξε με την Πορτογαλία. Αν χρησιμοποιούσε τους ίδιους για δεύτερο συνεχόμενο ματς θα ήταν μεγάλη επιβάρυνση. Μεσολάβησε και το ταξίδι στην Αμερική. Το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό, δεν ξέρω αν πρόλαβαν να προσαρμοστούν. Ενόψει και του τρίτου φιλικού σίγουρα ο Σάντος θα κάνει αυτό που πρέπει για να είναι έτοιμη η ομάδα στο πρώτο επίσημο παιχνίδι».

Για το δίλημμα του Σάντος ανάμεσα σε έμπειρους και νεότερους ποδοσφαιριστές: «Ποτέ δεν είναι εύκολη η επιλογή ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο. Πάντα ένας προπονητής θα σκέφτεται ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός. Είδαμε δυο διαφορετικά πρόσωπα στα δύο φιλικά παιχνίδια. Η Εθνική έδειξε πως μπορεί να κερδίζει μπάλες στο επιθετικό μισό του αντιπάλου. Βγήκαμε πολλές φορές στην επίθεση κλέβοντας τη μπάλα απ’ τους Νιγηριανούς. Απέναντι στο επιθετικό σχήμα των Πορτογάλων, παίξαμε στο κέντρο με αντεπιθέσεις. Κάθε παιχνίδι έχει δική του τακτική. Τα παιχνίδια είναι λίγα στο Μουντιάλ και κάθε αποτέλεσμα μπορεί να κρίνει την πορεία της συνέχειας. Υπάρχουν παίκτες με τεράστια πείρα, που με μια ενέργεια μπορούν να καθορίσουν ένα ματς. Στα δύσκολα παιχνίδια η εθνική έχει δείξει πόσο δυνατή είναι. Αυτό έκανε και στα μπαράζ. Στα ματς του Μουντιάλ πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένη, αφού κάθε αντίπαλος είναι εντελώς διαφορετικός και χρειάζεται ειδική τακτική για να το αντιμετωπίσεις».

Για τους παίκτες που δοκιμάστηκαν στο φιλικό με την Νιγηρία: «Δεν έχεις να προσφέρεις κάτι σε ένα παίκτη, δίνοντάς του ευκαιρία σε ένα φιλικό, χωρίς να τον υπολογίζεις για επίσημο παιχνίδι. Ο Σάντος θέλει να δει αν μπορεί να βασιστεί σε παίκτες για πράγματα που έχει στο μυαλό του. Λίγες ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να μπουν με σχέδιο για τρία και τέσσερα γκολ και να το καταφέρουν εύκολα. Οι παίκτες επιβαρύνονται και όλες οι ενέργειες στα φιλικά κινούνται σ’ αυτό το πλαίσιο».

Για την επόμενη μέρα της Εθνικής: «Στο ποδόσφαιρο δεν γίνεται να υπάρξει εφησυχασμός, όμως είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Οι παίκτες παίρνουν παραστάσεις απ’ τα πρωταθλήματα από μικρή ηλικία, δίπλα σε καλούς παίκτες και αυτό μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την Εθνική. Μάλιστα, η Εθνική Ελπίδων έχει αρκετούς παίκτες που θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να πλαισιώσουν την Εθνική Ανδρών. Οι Έλληνες φίλαθλοι πρέπει να είναι αισιόδοξοι. Τα συμπεράσματα πρέπει να βγουν στα ματς του Μουντιάλ, όχι στα φιλικά. Από κει και πέρα, πρέπει να τεθούν εφικτοί στόχοι, ώστε να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο, όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια».

Για τις προσδοκίες ενόψει του Μουντιάλ: «Πρέπει να μπαίνουν στόχοι που σε εμπνέουν να προχωρήσεις. Σαν λαός ενθουσιαζόμαστε και απογοητευόμαστε πολύ εύκολα. Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η πρόκριση απ’ τους ομίλους».

Σχετικά άρθρα