ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 6 ΙΟΥΝΙΟΥ (vd)

1962

Ξεκίνησε η 3η αγωνιστική στη φάση των ομίλων και άρχισε να δημιουργείται η οκτάδα των προημιτελικών.

Σοβ.Ενωση-Ουρουγουάη 2-1: Οι Σοβιετικοί στους «8», οι Ουρουγουανοί σπίτι τους καθώς την επομένη ημέρα υπήρχε ο αγώνας Γιουγκοσλαβίας-Κολομβίας και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, η Τσελέστε έμενε εκτός δυάδας. Ο Βαλεντίν Ιβάνοφ πέτυχε το γκολ της νίκης στο 89’ ενώ για την Ουρουγουάη σκόραρε ο Πέπε Σασία, μετέπειτα προπονητής του Άρη.

Γερμανία-Χιλή 2-0: Με γκολ των Χορστ Ζιμάνιακ με πέναλτι και Ούβε Ζέλερ, η Γερμανία νίκησε την διοργανώτρια και πέρασαν και οι δύο στους «8», αφήνοντας εκτός της Ιταλία την οποία εκδικήθηκαν με αυτό τον τρόπο οι Χιλιανοί που ήδη είχαν περάσει για τα επεισόδια στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Βραζιλία-Ισπανία 2-1: Ο Αμαρίλντο με δύο γκολ στο τέλος ανέτρεψε το σκορ και «τσέκαρε» την πρόκριση της Σελεσάο… αλλά και της Τσεχοσλοβακίας σε βάρος της Ισπανίας που θα μπορούσε να περάσει ακόμη και με ισοπαλία.

.

Ουγγαρία-Αργεντινή 0-0: Οι Ούγγροι κατέκτησαν την πρωτιά στον όμιλο με την λευκή ισοπαλία, με την Αγγλία να γίνεται φαβορί αν έπαιρνε έστω και την ισοπαλία την επομένη με την αποκλεισμένη Βουλγαρία. Η Αργεντινή ήθελε πλέον μόνο νίκη της Βουλγαρίας.

1970

Περού-Μαρόκο 3-0: Τρία γκολ σε ένα 12λεπτο για τους Περουβιανούς στα μέσα της επανάληψης. Δύο γκολ από τον περίφημο Τεόφιλο Κουμπίγιας που έστειλαν τους Νοτιοαμερικανούς στους «8».

Ρουμανία-Τσεχοσλοβακία 2-1: Όπως και στο ματς με την Βραζιλία τρεις μέρες νωρίτερα οι Τσεχοσλοβάκοι άνοιξαν το σκορ με τον ίδιο παίκτη (Λάντισλαβ Πέτρας) αλλά στο τέλος έχασαν.

Σοβ.Ενωση-Βέλγιο 4-1: Παράσταση για έναν ρόλο στο Αζτέκα παρουσία 95.000 θεατών. Οι Βέλγοι απλά  μείωσαν στο 86’.

Ουρουγουάη-Ιταλία 0-0.

1978

Αργεντινή-Γαλλία 2-1: Έδωσαν μάχη οι διοργανωτές και τσέκαραν το εισιτήριο για τους «8» με αυτή την νίκη. Αντίθετα η Γαλλία που είχε ισοφαρίσει με τον Μισέλ Πλατινί, ουσιαστικά αποκλείστηκε καθώς ήθελε ένα πολύ «τραβηγμένο» σενάριο την τελευταία αγωνιστική για να περάσει. Πασαρέλα (με πέναλτι-φάντασμα στην εκπνοή του ημιχρόνου) και Λούκε οι σκόρερ των Αργεντινών.

Ιταλία-Ουγγαρία 3-1: Υποθήκη πρόκρισης για τους Ατζούρι με γκολ των Ρόσι, Μπέτεγκα και Μπενέτι.

Πολωνία-Τυνησία 1-0: Ο Γκρέγκορζ Λάτο στο 43’ σκόραρε για τους Πολωνούς και τους έφερνε μία ανάσα από την πρόκριση.

Γερμανία-Μεξικό 6-0: Καταιγιστική, ειδικά στο πρώτο 45λεπτο η κάτοχος του τροπαίου Γερμανία. Από δύο γκολ οι Καρλ Χάιντς Ρουμενίνγκε και Χάιντς Φλόε και από ένα οι Ντίτερ και Χάνσι Μίλερ.

1986

Βραζιλία-Αλγερία 1-0: Ο Καρέκα έδωσε την λύση στο 66’ σε μια κακή εμφάνιση της Σελεσάο.

Αγγλία-Μαρόκο 0-0: Απογοητευτική η Αγγλία στο Μοντερέι. Και πάλι καλά που έμεινε στο «Χ» παίζοντας με 10 παίκτες από το 42’. Αποβλήθηκε ο Ρέϊ Γουίλκινς που είδε δύο κίτρινες σε ένα τρίλεπτο.

Ουγγαρία-Καναδάς 2-0: Νίκη με γκολ από δύο «Έλληνες». Τον Μάρτον Εστερχάζι και τον Λάγιος Ντέταρι. Ο Εστερχάζι ήταν τότε παίκτης της ΑΕΚ.

2002

Καμερούν-Σ.Αραβία 1-0: Στα 21 του, στο δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του και στο τρίτο παιχνίδι του, άνοιξε λογαριασμό ο Σάμουελ Ετό. Δώδεκα χρόνια μετά το 2002, θα είναι και πάλι παρών στην Βραζιλία σε ένα ακόμη παγκόσμιο κύπελλο.

 

 

Δανία-Σενεγάλη 1-1: Ο Τόμασον με πέναλτι έβαλε μπροστά τους Δανούς στο 16’. Ο Σαλίφ Ντιαό, ισοφάρισε στο 52’ και αποβλήθηκε στο 80’.

Γαλλία-Ουρουγουάη 0-0: Τραγική η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία, έμεινε με 10 από το 25’ λόγω αποβολής του Τιερί Ανρί. Ο Τζιμπρίλ Σισέ όπως και στην πρεμιέρα με την Σενεγάλη, μπήκε αλλαγή στο ίδιο λεπτό (81ο) αλλά ήταν πολύ αργά και ήταν πολύ άπειρος για να κάνει την διαφορά.

Σχετικά άρθρα