“Μπεν Χουρ” ή…τρελές σφαίρες;

Την Πέμπτη στο Σάο Πάολο αρχίζει το Μουντιάλ με τον αγώνα της Βραζιλίας κόντρα στη Κροατία, αλλά κανείς δεν ξέρει εάν την ώρα που ο Μπλάτερ καλωσορίζει τους φίλους του ποδοσφαίρου στη χώρα της σάμπας και του καφέ πίσω του κάποιοι εργάτες κάνουν τα τελευταία… μερεμέτια στο γήπεδο. Κανείς δεν ξέρει εάν οι φίλαθλοι στο δρόμο προς το γήπεδο δουν μαζί με τους αστυνομικούς και τους μικροπωλητές και κάποια συνεργεία να ολοκληρώνουν τα έργα του Μουντιάλ!

Οι Βραζιλιάνοι σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήθελαν να παρουσιάσουν μια ποδοσφαιρική υπερπαραγωγή, τον Μπεν Χουρ του ποδοσφαίρου. Τώρα λίγες μέρες πριν τη σέντρα βρίσκονται πολύ κοντά στο να δείξουν σε όλο τον κόσμο αντ’ αυτού τις τρελές σφαίρες.

Οι δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο αντί να κάνουν ρεπορτάζ των ομάδων κάνουν ρεπορτάζ των έργων που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Στη καρδιά του Μουντιάλ, στο Ρίο στη διασημότερη πλαζ πρόκειται να κατασκευαστεί η «fan zone» απ’ όπου οι φίλαθλοι θα παρακολουθούν σε γιγαντοοθόνες τα ματς που θα γίνονται στις άλλες πόλεις. Ακόμα και τώρα τα έργα δεν έχουν τελειώσει. Ένας σιδερένιος σκελετός ολοκληρώνεται για να υποδεχτεί τη τεραστίων διαστάσεων οθόνη. Οι εργάτες κρεμασμένοι σε αυτόν δουλεύουν νύχτα μέρα για να προλάβουν!

Είναι μια μάχη με το χρόνο που μοιάζει άνιση καθώς στη Βραζιλία υπάρχει η σιέστα, υπάρχει η γνωστή νοτιοαμερικάνικη χαλαρότητα κι από την άλλη υπάρχει η αγωνία των επιχειρηματιών της περιοχής που βλέπουν κάθε μέρα που περνά να χάνουν μέρος των κερδών που προσδοκούσαν!

Στο Μαρακανά ένας τεράστιο πλέγμα δείχνει στον καθένα ότι τα έργα δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Οι χώροι των δημοσιογράφων, οι είσοδοι των θεατών και οι διαδρομές που θα ακολουθούν μέχρι το γήπεδο δεν είναι ακόμα έτοιμα!

Στο γήπεδο του Πόρτο Αλέγκρε οι εργασίες έχουν μείνει ακόμα πιο πίσω. Η ΦΙΦΑ θα το παραλάβει την τελευταία, κυριολεκτικά στιγμή, χωρίς να έχει κάνει ούτε μια πρόβα, Στις 15 Ιουνίου, μέρα που έχει προγραμματιστεί το Γαλλία – Ονδούρα οι υπεύθυνοι στρέφουν το βλέμμα του στον Χριστό με τα ανοιχτά χέρια στο Ρίο για να κάνει το θαύμα του.

Οι μόνοι που είναι έτοιμοι είναι οι πωλητές ειδών του Μουντιάλ. Αυτοί έχουν βγάλει τη πραμάτεια τους  κι ήδη άρχισαν να πουλάνε ρέπλικες. Όλα είναι ρέπλικα. Ο Χριστός του Ρίο, το τρόπαιο και φυσικά ο Νεϊμάρ . Τον τελευταίο κοιτούν να τον… ξεφορτωθούν από τώρα. Γιατί εάν αρχίσουν οι αγώνες κι ο σούπερ σταρ του δεν τα πάει καλά θα τους μείνουν οι ρίπλικες στο χέρι!

Η Βραζιλία όμως δεν δίνει μόνο μάχη με τον χρόνο για να προλάβει τους αγώνες. Δίνει μάχη και με τους διαδηλωτές που ξεφυτρώνουν παντού. Είναι εναντίον του Μουντιάλ όχι επειδή δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο, αλλά επειδή βλέπουν την εκδήλωση να μετατρέπεται σε ένα πανάκριβο σώου. Σ’ αυτό πρωταγωνιστούν οι οικονομικοί κολοσσοί που εκμεταλλευόμενοι τους ειδικούς νόμους που ψηφίστηκαν ήδη έχουν βγάλει υπερκέρδη. Στον απλό κόσμο όχι δεν έφθασαν τα οφέλη της διοργάνωσης, αλλά μπήκαν και νέοι φόροι για να γεμίσουν τα ταμεία.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το πρωί της Παρασκευής, πριν τον αγώνα της Βραζιλίας με τη Σερβία η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει χημικά για να διαλύσει τους διαδηλωτές και η ΦΙΦΑ που συνεδρίαζε καθυστέρησε να αρχίσει. Τα περισσότερα μέλη της έκαναν βόλτες στη πόλη για να μην περάσουν από τα… καυτά σημεία των ταραχών!

Οι διοργανωτές πάντως ελπίζουν ακόμα ότι όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε η νίκη έρχεται ακόμα και με γκολ στις καθυστερήσεις…

Σχετικά άρθρα