ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 8 ΙΟΥΝΙΟΥ (vd)

Πρεμιέρα σε δύο Ευρωπαϊκά Μουντιάλ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. Του 1958 στην Σουηδία και του 1990 στην Ιταλία με την μεγάλη έκπληξη με την νίκη του Καμερούν επί της Αργεντινής. Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και ο ανεπανάληπτος θρίαμβος της Δανίας επί της Ουρουγουάης με 6-1 το 1986.

1958

Πρεμιέρα του Σουηδικού Moυντιάλ με αγώνες και στους τέσσερις ομίλους. Οι επτά έγιναν την ίδια ώρα και μόνο η αναμέτρηση της διοργανώτριας Σουηδίας έγινε νωρίτερα λογιζόμενη ως «τελετή έναρξης» του έκτου παγκοσμίου κυπέλλου. Τα αποτελέσματα:

Σουηδία-Μεξικό 3-0: Στο Ρασούντα οι οικοδεσπότες Σουηδοί έκαναν περίπατο. Δύο γκολ ο άλλοτε προπονητής του Ηρακλή Άγκνε Σίμονσον και ένα ο Νιλς Λίντχολμ με πέναλτι.

Ουγγαρία-Ουαλία 1-1: Ο Γιόζεφ Μπόζικ έδωσε το προβάδισμα στους Μαγιάρους και ο περίφημος Τζον Τσαρλς ανταπέδωσε για τους Ουαλλούς στην πρώτη τους εμφάνιση στην μία και μοναδική παρουσία τους σε Μουντιάλ.

Γερμανία-Αργεντινή 3-1: Με δύο γκολ του Χέλμουτ Ραν και ένα του Ούβε Ζέλερ η Γερμανία ανέτρεψε το γρήγορο προβάδισμα των Αργεντινών στο Μάλμε.

Β.Ιρλανδία-Τσεχοσλοβακία 1-0: Ο Γουίλμπουρ Κους ο σκόρερ του μοναδικού Ιρλανδικού γκολ.

Γιουγκοσλαβία-Σκωτία 1-1: Οι «πλάβι» προηγήθηκαν με τον Πετάκοβιτς και ο Μάραϊ ανταπέδωσε για τους Σκωτσέζους.

Γαλλία-Παραγουάη 7-3: Ματσάρα στο Νόρκεπινγκ. Χατ-τρικ ο Ζιστ Φοντέν για τους «τρικολόρ». Βραζιλία-Αυστρία 3-0: Ο Ζοζέ Αλταφίνι ήταν ο σκόρερ των δύο γκολ και ο Νίλτον Σάντος του τρίτου.

Σοβ.Ενωση-Αγγλία 2-2: Δύο φορές προηγήθηκαν οι Σοβιετικοί, δύο ανταπέδωσαν οι Άγγλοι. Την δεύτερη με πέναλτι του Φίνεϊ στο 85’.

1986

Δανία-Ουρουγουάη 6-1: Σαρωτική η Δανία σκόρπισε την Τσελέστε με χατ-τρικ από τον Πρέμπεν Έλκιερ. Από ένα γκολ οι Λέρμπι, Λάουντρουπ και Γιέσπερ Όλσεν. Ο Έντσο Φραντσέσκολι στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου μείωσε σε 2-1 με πέναλτι.

Βέλγιο-Ιράκ 2-1: Προηγήθηκε 2-0 το Βέλγιο με γκολ των Σίφο και Κλάσεν με πέναλτι πριν μειώσουν οι Ιρακινοί.

Γερμανία-Σκωτία 2-1: Ο Γκόρντον Στράκαν έβαλε μπροστά τους Σκωτσέζους στο 18’ αλλά τέσσερα λεπτά αργότερα ισοφάρισε ο Ρούντι Φέλερ και ο Κλάους Άλοφς έκανε το 2-1 στο 50’.

1990

Καμερούν-Αργεντινή 1-0: Πρεμιέρα με μεγάλη έκπληξη στο Μιλάνο για το Ιταλικό Μουντιάλ. Τα «αδάμαστα λιοντάρια» παίζοντας με 10 από το 61’ (αποβολή Κανά Μπιγίκ) και με 9 από το 89’ (αποβολή Μάσινγκ) νίκησε την κάτοχο του τροπαίου με σκόρερ τον Φρανσουά Ομάμ-Μπιγίκ στο 67’.

 

2002

Βραζιλία-Κίνα 4-0: Τρία γκολ στο ημίχρονο (Ρομπέρτο Κάρλος, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο) και ένα στην επανάληψη (Ρονάλντο) στον περίπατο της «Σελεσάο».

Κροατία-Ιταλία 2-1: Μεγάλη νίκη της Κροατίας με γκολ των Ολιτς (73) και Ράπαϊτς (76) που ανέτρεψαν το προβάδισμα των Ατζούρι στο 55’ (Βιέρι).

Νότιος Αφρική-Σλοβενία 1-0: Το γκολ ο Νομβέτε μόλις στο τέταρτο λεπτό.

Σχετικά άρθρα