Ενα βήμα από την επιστροφή στις αγορές η Κύπρος -1,5 χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις

8 Ιουνίου 2014

Πολύ κοντά στην επάνοδο στις αγορές- 1,5 χρόνο νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν οι πλέον αισιόδοξοι- βρίσκεται η Κύπρος. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, είναι εφικτός ο στόχος της άντλησης 500 εκατομμυρίων ευρώ με την έκδοση ομολόγου και με ανοικτή διαδικασία.


Για την προοπτική αυτή υπήρξε συνεννόηση με την Τρόικα, ενώ έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της Κύπρου. Η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το καλοκαίρι του 2015, αλλά όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης αποκαθίσταται σταδιακά η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη της Κύπρου. Αυτό, σε συνδυασμό με το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που αγγίζει και τα περιφερειακά κράτη της ΕΕ, ο στόχος της επανόδου νωρίτερα ειναι εφικτός. 

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρεών από εσωτερικό δανεισμό που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και δεν καλύπτονται από την τρόικα. Πρόσθεσε ότι με την επιστροφή χρημάτων που οφείλονται στις τράπεζες θα αυξηθεί η ρευστότητα στο εσωτερικό.

Οριστική απόφαση για την έκδοση του ομολόγου, που αναμένεται να είναι 5ετούς διάρκειας και με επιτόκιο κάτω από 6,5% αναμένεται να ληφθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.


Πηγή: iefimerida

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ