Αυτοί θα λείψουν από τη γιορτή

Είναι ο κατάλογος στον οποίο κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα ήθελε να συμπεριληφθεί. Πολύ περισσότερο τις παραμονές μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι ο κατάλογος των απόντων του Μουντιάλ. Οι περισσότεροι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της προετοιμασίας των ομάδων τους.

Που οφείλονται όμως οι τόσοι τραυματισμοί; Η σκληρή χρονιά που πέρασαν με τις ομάδες τους, η καταπόνηση από τους συνεχείς αγώνες παίζουν το ρόλο τους. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο για παράδειγμα δίνει μάχη με το χρόνο για να προλάβει κάποιους αγώνες της Πορτογαλίας. Ο Φαλκάο πάλι δεν πρόλαβε. Στην Ελλάδα είναι γνωστή η ιστορία με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Οι συνεχείς αγώνες προκάλεσαν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Έπειτα από 383 μέρες απουσίας επέστρεψε στις προπονήσεις της Σάλκε, αλλά στις 23 Απριλίου στη προπόνηση της ομάδας του υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης με αποτέλεσμα να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν και φυσικά το Μουντιάλ.

Στους 25 φθάνουν οι ποδοσφαιριστές που ήδη γνωρίζουμε ότι δεν θα παίξουν στα γήπεδα της Βραζιλίας λόγω τραυματισμού, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να δώσουν το παρόν στα παιχνίδια των ομάδων τους.

Ψάξαμε και βρήκαμε τους παίκτες αυτούς. Και δεν μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε «καλή επιστροφή» και «σιδερένιοι»!

Ο Αντόνιο Ραμίρεζ της Κολομβίας είναι ο πιο πρόσφατος στον κατάλογο. Είχε περιληφθεί στην 23άδα, αλλά μια σύγκρουση με τον Κουαδράδο στην προπόνηση της Κολομβίας, πριν το φιλικό με την Ιορδανία, είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο γόνατο. Το πρόβλημα για τους αντιπάλους μας είναι μεγάλο καθώς και το μεγάλο τους αστέρι, ο Ρανταμέλ Φαλκάο είχε χτυπήσει στις αρχές του χρόνου στους χιαστούς, ο προπονητής του τον περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή και τελικά τον απέκλεισε από την αποστολή.

Ο Γερμανός Μάρκο Ρόις χτύπησε στον αστράγαλο στον αγώνα της ομάδας του με την Αρμενία. Η νίκη με 5-1 πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι Γερμανοί δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον Χόλγκερ Μπαστούμπερ που έχει να παίξει από το Νοέμβριο του 2012 με τη Μπάγερν (ρήξη χιαστών), αλλά και τον Ιλκία Γκούντογκαν, τον τουρκικής καταγωγής μέσο που αυτό το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό του με τη Ντόρτμουντ.

 

Την ίδια μέρα με τον Ρόις, οι «τρικολόρ» έχαναν τον Φρανκ Ριμπερί που δεν ξεπέρασε τον τελευταίο του τραυματισμό. Στη Βραζιλία θα λείψουν ακόμα το νέο διαμάντι της Λιόν και του Γαλλικού ποδοσφαίρου Κλεμέντ Γκρενιέρ που τραυματίστηκε στη διάρκεια της προετοιμασίας, όπως και ο τερματοφύλακας Στιβ Μανταντά που χτύπησε στα μέσα του Μάη στον αγώνα της ομάδας του, της Μαρσέιγ με την Γκιγκάμπ

Σοκαριστικός ήταν ο τραυματισμός του αρχηγού της εθνικής Ιταλίας Ρικάρντο Μοντολίβο στον αγώνα με το ΕΙΡΕ πριν λίγες μέρες. Ο ίδιος είπε στους συμπαίκτες του που έτρεξαν να δουν τη έπαθε αμέσως μετά τον τραυματισμό του: «Το έσπασα». Λίγο αργότερα ήρθε η διάγνωση: Κάταγμα κνήμης.

Την ίδια μέρα στον αγώνα του Μεξικού με τον Ισημερινό ο Λουίς Μόντες στον αγώνα με τον Ισημερινό χτύπησε γόνατο με γόνατο με τον Σεγούντο Καστίγιο. Ο Μόντες έσπασε το γόνατό του. Ο Καστίγιο τραυματίστηκε αυτός, αλλά είναι μέσα στους 23 της ομάδας του για το Μουντιάλ. Κανείς όμως δεν ξέρει εάν προλάβει κάποιον αγώνα!

Ο Κροάτης Νίκο Κράντσιαρ βοήθησε και με το παραπάνω την ομάδα του ΚΠΡ να επιστρέψει στην «πρέμιερ» στην Αγγλία στο μπαράζ με τη Ντέρμπι. Το πλήρωσε όμως με ένα σοβαρό τραυματισμό στο 33ο λεπτό που θα τον κρατήσει όλο σχεδόν το καλοκαίρι μακριά από τις προπονήσεις και φυσικά το Μουντιάλ. Πρόβλημα στους Κροάτες και με τον Ντάνιελ Πράνιτς που χτύπησε στον αγώνα με την Αυστραλία. Οι υπεύθυνοι της ομάδας περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.

Η ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη είναι η Ολλανδία. Ο εμπειρότερος παίκτης της, ο Ράφαελ Φαν Ντε Φάαρτ (109 συμμετοχές) έχασε την ευκαιρία να παίξει σε ένα τρίτο Μουντιάλ εξ αιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο. Ο μπακ της Παρί, Γκρέγκορι Φαν Ντερ Βιλ ζήτησε ο ίδιος από τον προπονητή του Φαν Χαλ να μην τον πάρει στη Βραζιλία αφού δεν έχει συνέλθει ακόμα από τον τελευταίο του τραυματισμό. Ο Κέβιν Στρόουτμαν τουλάχιστον είχε καιρό να το πάρει απόφαση. Τον περασμένο Μάρτιο σε αγώνα της Ρόμα έπαθε ρήξη χιαστών στο αριστερό γόνατο κι ήξερε ότι η Βραζιλία θα παρέμενε όνειρο απατηλό.

Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ισπανοί δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον Βίκτορ Βαλντέζ που ολοκλήρωσε πρόωρα τη χρονιά, αλλά και την καριέρα του κάτω από τα δοκάρια της Μπαρτσελόνα στον αγώνα με τη Θέλτα τον περασμένο Μάρτιο, όπως και τον Τιάγο Αλκαντάρα της Μπάγερν, που υποβλήθηκε σε εγχείρηση συνδέσμων

 

Τα «λιοντάρια» της Αγγλίας πάνε… ξεδοντιασμένα στο Μουντιάλ. Λείπει ο επιθετικός της Άρσεναλ Τέο Γουόλκοτ που τραυματίστηκε στις αρχές του χρόνου στον αγώνα Κυπέλλου με την Τότεναμ, αλλά και του Κάιλ Γουόλκερ που έχει να παίξει μπάλα από τις 13 Μαρτίου. Τον Μάιο υποτροπίασε κι είδε το όνειρο της συμμετοχής στο Μουντιάλ να χάνεται, όπως συνέβη και με τον Άντρος Τάουνσεντ.


Στην Πορτογαλία νωρίς νωρίς ήξεραν ότι δεν θα μπουν στο αεροπλάνο για τη Βραζιλία τόσο ο Μπρούμα της Γαλατασαράι που χτύπησε τον περασμένο Ιανουάριο, όσο και ο αμυντικός της Μπενφίκα Σίλβιο που τραυματίστηκε στον αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ με την Αλκμάαρ.

 

Στις αρχές του χρόνου υποβλήθηκε σε εγχείρηση για ρήξη έξω μηνίσκου ο Μακότο Χασέμπε της Νυρεμβέργης. Όσο κι αν τον περίμενε ο Ζακερόνι έκρινε ότι ο αρχηγός της ομάδας δεν ήταν έτοιμος για το Μουντιάλ.

Στις ΗΠΑ το πρόβλημα είναι ο Στιούαρτ Χόλντεν που εδώ και ένα χρόνο ταλαιπωρείται από τη ρήξη στους πρόσθιους χιαστούς και φυσικά ο Κλίνσμαν τον έβγαλε από τα πλάνα του.

 

Τέλος Μαΐου ήρθε η… κατραπακιά για την Κόστα Ρίκα. Ο πρώτος σκόρερ της εθνικής ομάδας (32 γκολ), ο Αλβάρο Σαμπόριο, 32 χρόνων, υπέστη κάταγμα στο μετατάρσιο κι αποχαιρέτησε την ομάδα. Μετά από δική του επιθυμία τη φανέλα του με το νούμερο 9 θα την φορέσει ο Τζόελ Κάμπελ που αγωνίστηκε πέρσι με τον Ολυμπιακό.

 

Σχετικά άρθρα