ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 32: ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Μετά την απογοητευτική εμφάνισή της στο Κόπα Αμέρικα το 2011, όταν σημείωσε μία λευκή ισοπαλία και δύο ήττες ήρθε η χαρά. Η πρόκριση των τρικολόρ στα τελικά του Πακοσμίου κυπέλλου δημιούργησε ευφορία στις τάξεις της εθνικής.
Ο προπονητής Ρουέδα, εσπευσμένα, σκέφτηκε ξανά τι έφταιγε το 2011 και γιατί έπρεπε να είναι πετυχημένο το 2013. Η ομάδα χρειαζόταν αλλαγές παικτών σε θέσεις κλειδιά. Κατάφερε να τους βρει κι έτσι το 2012 και το 2013  είχε θετική παρουσία στον προκριματικό γύρο.
 
Οι αλλαγές ποδοσφαιριστών ήταν συχνές, αφού μία βαριά ήττα από την Αργεντινή (4-0) τον Ιούνιο του 2012 τον ανάγκασε να ψάξει εκ νέου για καινούργιες μονάδες που θα στελέχωναν την εθνική.
Επανέφερε τον στράικερ Καϊσέδο, τον οποίον είχε επικρίνει στο Κόπα Αμέρικα και ο 25χρονος επιθετικός τον δικαίωσε αφού είχε σημαντικό ρόλο στην πρόκριση του Εκουαδόρ.
 
Το παιχνίδι που τη στέλνει στη Βραζιλία ήταν αυτό εναντίον της Ουρουγουάης τον Οκτώβριο του 2013. Νίκη 1-0 με σκόρερ και ήρωα της χώρας του τον Χέφερσον Μορένο.
 
Αν συνεχίσει έτσι καλά στα γήπεδα της Βραζιλίας, όπως στα τελευταία παιχνίδια των προκριματικών και με αντιπάλους τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ονδούρα μπορεί να περάσει στο δεύτερο γύρο, όπως το 2006 στη Γερμανία. Το 1950 στη Βραζιλία αποσύρθηκε. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
 
Αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων με μία νίκη και δύο ήττες. Επανήλθε το 2006 στη Γερμανία. Πραγματοποίησε καλή εμφάνιση και προκρίθηκε στη δεύτερη φάση (αποκλεισμός από την Αγγλία με 1-0) με δύο νίκες και μία ήττα. Τότε είχε διαγράψει την Πολωνία και την Κόστα Ρίκα. Προς το παρόν μένει με τη θετική παρουσία του 2006, αφού απουσίασε στη συνέχεια. Το μουντιάλ της Βραζιλίας είναι το τρίτο στην ιστορία της.
 
 
 
 Ο ΔΡΟΜΟΣ  ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ
 
Τερμάτισε τέταρτη πίσω από την Αργεντινή, την Κολομβία και τη Χιλή.
Η πρόκρισή της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καυτή έδρα της. Εκεί είχε μόνο μία ισοπαλία (1-1) από την Αργεντινή. Δεν τα πήγε καθόλου καλά μακριά από το σπίτι της. Πέντε ήττες. Επίσης κακή επιθετικά .
 
Μόλις 20 γκολ από 18 αγώνες. Αντίθετα αμυντικά στάθηκε αξιοπρεπώς με παθητικό 16 τερμάτων τη στιγμή που η Αργεντινή δέχτηκε 15.
Παρών σε όλους τους αγώνες της ο 34χρονος αριστερός μπακ Βάλτερ Αγιοβί. Πρώτος σκόρερ ο Φελίπε Καϊσέδο με επτά γκολ.
 
 
 
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
 
Ο 57χρονος Κολομβιανός Ρεϊνάλδο Ρουέδα κάθεται στον πάγκο της από το 2010, όταν άφησε την Ονδούρα μετά το Παγκόσμιο κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Διαθέτει διεθνή εμπειρία , αφού υπήρξε ομοσπονδιακός τεχνικός της Κολομβίας, αλλά και της νέων της πατρίδας του, η οποία τερμάτισε τρίτη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας της το 2003. Με εθνικές ομάδες ασχολείται από το 2002.
 
Πολύπειρος προπονητής. Σοβαρός, μεθοδικός τεχνικός, ορθολογιστής  που έχασε την πρόκριση με την Κολομβία για το μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, στις λεπτομέρειες. Τα κατάφερε το 2010 με την Ονδούρα και φέτος με το Εκουαδόρ. Θήτευσε παρά σπουδαίους τεχνικούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στη Γερμανία.
 
Αγαπημένο του σύστημα το 4-4-2 με κεντρικούς κυνηγούς τους Ενέρ Βαλένσια και Καϊσέδο. Εναλλακτική μορφή το 4-5-1 με τον Καϊσέδο μόνο μπροστά και πίσω του τον 35χρονο Έδινσον Μέντες.
 
 
 
ΑΣΤΕΡΙΑ
 
ΑΝΤΟΝΙΟ ΒΑΛΕΝΣΙΑ….. Ο αρχηγός. 28 χρόνων. Ακραίος δεξιός κυνηγός, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την τελευταία πενταετία. Παίκτης που δίνει ρυθμό, δύναμη και ψυχραιμία κινούμενος από τα πλάγια. Γρήγορος, δυναμικός κι εύστροφος ποδοσφαιριστής που τα τελευταία χρόνια κινείται και σε ένα ελεύθερο ρόλο πίσω από τον κεντρικό κυνηγό.
Διεθνής από το 2005 (70 συμμετοχές – 8 γκολ)
 
ΧΕΦΕΡΣΟΝ ΜΟΝΤΕΡΟ….. Ακραίος αριστερός κυνηγός, της Μεξικανικής Μορέλια την τελευταία διετία. 24 χρόνων. Ασταθής, έχει τη δυνατότητα να γίνει γνωστός παγκοσμίως. Στην καλή του μέρα μπορεί να ξεγυμνώσει μόνος του ολόκληρη αμυντική γραμμή, χάρη στην ικανότητα του να ελίσσεται ως χέλι. Διεθνής από το 2007 (39 συμμετοχές – 8 γκολ)
 
ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΝΟΒΟΑ….. Υψηλόσωμος (1.83μ.) επιτελικός μέσος, της Ντιναμό Μόσχας την τελευταία διετία. 29 χρόνων. Ο παίκτης που ενεργοποιεί τους ταχείς ακραίους κυνηγούς με τις όμορφες πάσες του. Στη Ρωσία παίζει από το 2007 (Ρούμπιν Καζάν), παντρεμένος με Ρωσίδα σκέπτεται να ζήσει μόνιμα στη Μόσχα. Διεθνής από το 2006 (41 συμμετοχές – 2 γκολ)
 
 ΕΙΔΙΚΟΙ
 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ….. Πως θα αντικατασταθεί ο Κρίστιαν Μπενίτες?  Επρόκειτο για ένα προικισμένο κεντρικό κυνηγό που σκοτώθηκε πέρσι τον Ιούλιο στο τροχαίο ατύχημα. Γιατί επέλεξε το Πόρτο Αλέγκρε για τοποθεσία της προετοιμασίας του? Πρόκειται για ένα τόπο που είναι πολύ μακριά από τα μέρη που θα έχουν για βάση οι άλλες εθνικές ομάδες. Πως θα αντιδράσει το Εκουαδόρ στις πιέσεις του Παγκοσμίου κυπέλλου? Στη πλειοψηφία της η ομάδα αποτελείται από νέους, στη εθνική, ποδοσφαιριστές.
 
ΛΟΓΟΙ ΧΑΡΑΣ….. Επιθετική δύναμη στα άκρα. Με τον Βαλένσια δεξιά, τον Μορένο αριστερά και δύο επιθετικά μπακ πίσω τους τα φτερά της θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Η εκτός έδρας νίκη επί της Πορτογαλίας το Φεβρουάριο του 2013 βελτίωσε την ψυχολογία της ομάδας. Η κλήρωση με Ελβετία, Ονδούρα και Γαλλία δεν είναι και η χειρότερη. Με την Ονδούρα παίζει στην Κουριτίμπα, κοντά στο Πόρτο Αλέγκρε, θετικό αυτό, ενώ μέχρι να συναντήσει τη Γαλλία θα έχει βρει τα πατήματά της.
 
ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ….. Αμυντική αδυναμία. Ακόμη δεν έχει βρεθεί παίκτης στο αγωνιστικό ύφος του Ιβάν Ουρτάδο που κυριάρχησε στο κέντρο άμυνας για μία 20ετία. Επιπλέον δεν διαθέτει αξιόλογο τερματοφύλακα. Σπανίως σκοράρει, αλλά δεν δημιουργεί και τις κατάλληλες ευκαιρίες. Επανήλθε ο Καϊσέδο για τη θέση του κεντρικού κυνηγού. Όχι σπουδαία μονάδα. Όμως πίσω του, για αλλαγή , δεν υπάρχει τίποτα.

Σχετικά άρθρα