Στο τρίτο σκαλί της Ευρώπης ανέβηκε η Βάσω Βουγιούκα!

Ο ημιτελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη σπάθη γυναικών έχει φτάσει στο τέλος του. Η Βάσω Βουγιούκα συγχαίρει τη Ρωσίδα Ekaterina Dyachenko για τη νίκη της και η ίδια πανηγυρίζει για ένα ακόμη μετάλλιο.
Αυτό είναι το τρίτο συνεχόμενο για τη Βουγιούκα στο θεσμό. Αυτό είναι το τρίτο συνεχόμενο για την Ελλάδα. Μία χώρα που συνεχίζει να κοιτάει στα μάτια τις μεγαλύτερες σχολές της ξιφασκίας και παράλληλα να μαζεύει διαρκώς μετάλλια και διακρίσεις.
Η πορεία της Βουγιούκα
Η Βάσω Βουγιούκα ξεκίνησε την προσπάθειά της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στον τρίτο όμιλο, «παρέα» με τις Alexandra Bujdoso (Γερμανία), Ilgin Sarban (Τουρκία), Lucia Portugues – Martin (Ισπανία), Olga Zhovnir (Ουκρανία) και Yana Egorian (Ρωσία).
Η Ελληνίδα ξιφομάχος δεν έχει κανένα πρόβλημα. Δείχνει δυνατή από τον πρώτο κιόλας πόντο. Θα περάσει τον όμιλο πρώτη. Βιάζεται να πάει στα νοκ-άουτ και να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρώπης. Είναι έτοιμη γι’ αυτό και το δείχνει.
Πέντε νίκες στον όμιλο. Με 5/0 την Bujdoso, ,με 5/2 την Sarban, με 5/0 την Portugues-Martin, με 5/1 την Zhovrin και 5/4 την Egorian. Πρώτη θέση στο κυρίως ταμπλό! Η πρώτη επιτυχία.
Στη φάση των «64» η Βουγιούκα αντιμετώπισε τη Γερμανίδα Judith Kusian. Έχει περάσει ως 33η και έχει ήδη αποκλείσει την Sabina Mikina (Αρμενία) με 15/14. Κανένα πρόβλημα. Η Βουγιούκα θα κάνει ακόμη μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Θα επικρατήσει με 15/4 και θα συνεχίσει να στέλνει μηνύματα…Επόμενη αντίπαλος η Γαλλίδα Charlotte Lembach. Καλό όνομα. Την δυσκολεύει, αλλά η Βουγιούκα είναι ψύχραιμη. Θα πάρει την έβδομη νίκη της επικρατώντας με 15/14.
Προημιτελικά. Ένα βήμα πριν από την εξασφάλιση του μεταλλίου. Αντίπαλος; Η έμπειρη και με πολλά ευρωπαϊκά μετάλλια «φορτωμένη» Aleksandra Socha. Η Πολωνή, κάτοχος δύο χρυσών μεταλλίων (2004, 2008) απειλεί την πορεία της Ελληνίδας προς το μετάλλιο.
Εις μάτην. Η Βουγιούκα με σωστές τοποθετήσεις, γρήγορη κίνηση στα πόδια και εύστοχα χτυπήματα κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση και παίρνει αυτό που δικαιούται. Τη νίκη με 15/8, την πρόκριση στα ημιτελικά, αλλά και την εξασφάλιση του χάλκινου μετάλλίου!
Ο ημιτελικός
Στον ημιτελικό συνάντησε τη Ρωσίδα Ekaterina Dyachenko. Η Βουγιούκα νούμερο πέντε στον κόσμο, η Dyachenko νούμερο τέσσερα. Τιτανομαχία! Η Ρωσίδα ξεκινάει καλύτερα προηγούμενη με 2/1. Εκεί θα τραυματιστεί ελαφρά με τον αγώνα να διακόπτεται για λίγα λεπτά.
Η Ρωσίδα δείχνει να πονάει, αλλά θα συνεχίσει. Θα κάνει το 4/2, αλλά και το 5/2. Μειώνει η Βουγιούκα σε 5-3 με την Dyachenko να συνεχίζει να νιώθει ενοχλήσεις. Η Βουγιούκα γίνεται πιο επιθετική και ισοφαρίσει σε 5/5! «Δείχνει να κινείται καλύτερα» θα πουν οι δύο δημοσιογράφοι που περιέγραφαν ζωντανά τον αγώνα.
Η Dyachenko θα επιτεθεί και πάλι παίρνοντας ακόμη έναν πόντο με το σκορ να γίνεται 6/5. Το 6/6 θα γίνει με εντυπωσιακό τρόπο από την Ελληνίδα ξιφομάχο, η Ρωσίδα θα απαντήσει (7/6), αλλά με δύο πόντους η Βουγιούκα θα πάρει το προβάδισμα μρ 7/8 με το τέλος της πρώτης περιόδου.
Η Βουγιούκα παίζει καλύτερα στα πόδια. Δείχνει πιο γρήγορη, αλλά και πιο έτοιμη από την Dyachenko, η οποία φαίνεται να ταλαιπωρείται από τον τραυματισμό της. Ωστόσο, με τέσσερις αναπάντητους πόντους θα ξεφύγει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο με 11/8, όπου θα δεχθεί και κίτρινη κάρτα επειδή ξεκίνησε την επίθεσή της νωρίτερα.
Τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για την Ελληνίδα όταν θα βρεθεί πίσω στο σκορ με 12/8. Τελευταία ευκαιρία. Τελυταία αντεπίθεση. Την οργανώνει καλά. Κερδίζει έναν πόντο μετά από πολύ ώρα. Η Dyachenko θα κάνει ένσταση για τον πόντο. Τίποτα! Το 12/9 είναι γεγονός. Η Βουγιούκα συνεχίζει. Εξαιρετικός πόντος. Προσποίηση προς τα πίσω, ξαφνικό χτύπημα και 12/10. Πλησιάζει.
Η Dyachenko όμως με ένα έξυπνο χτύπημα στο κεφάλι κι έναν ακόμη πόντο θα κάνει το 14/10. Η Ελληνίδα δεν εγκαταλείπει. Επιτείθεται. Μπλοκάρεται και μπλοκάρει την επίθεση της Ρωσίδας. Στη συνέχεια πόντος! Το σκορ 14/11 και όλα για όλα. Η Dyachenko όμως θα πάρει τον τελευταίο πόντο και πάράλληλα την πρόκριση στον τελικό αφήνοντας όμως στην Βουγιούκα το χάλκινο μετάλλιο.

Ο ημιτελικός είναι στο 1:23:17
Το τρίτο συνεχόμενο μετάλλιο! Μετά τα δύο ασημένια σε Ζάγκρεμπ (2013) και Λεγκάνο (2012), ήρθε ακόμα ένα για την Βουγιούκα. Ακόμα ένα για την Ελλάδα.
Στον τελικό η Dyachenko αντιμετώπισε, ποιάν άλλη;, την Ουκρανή Olga Kharlan. Την κάτοχο των έξι συνεχόμενων χρυσών μεταλλίων στη διοργάνωση! Δεν θα χαλάσει το σερί στο Στρασβούργο. Η Kharlan θα επικρατήσει με 15/12 αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Dyachenko, ενώ το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο πήγε στην Ιταλίδα Rossella Gregorio.
πηγή: othersportsnews.gr

Σχετικά άρθρα