Κεράσια – Το θαυματουργό φρούτο του καλοκαιριού (Συνταγή γλυκό κεράσι)

<div>
<p><span style="font-size: small;">Το κεράσι και το φυτό του, κερασιά, ανήκουν στο γένος προύνος, στην οικογένεια ροδίδες και στην τάξη ροδώδη, είναι δε συγγενείς της βυσσινιάς. Η γεύση τους είναι γλυκιά, όξινη και στυφή.</span></p>
</div>
<div>
<div>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
</div>
<div>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Καταγωγή</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Κανείς δεν ξέρει να πεί με σιγουριά τον τόπο καταγωγής της κερασιάς, ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ΄ού και το όνομα) στην Ανατολία της σημερινής Τουρκίας, κοντά στη Μαύρη θάλασσα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το όνομα της κερασιάς προέρχεται από τη λέξη κεραία, εξαιτίας της ορθόκλαδης διαμόρφωσης του δέντρου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Θρεπτική αξία</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το κεράσι έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, με μόλις 63 θερμίδες στα 100 γρ,και σημαντική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και βιοενεργά συστατικά των τροφίμων(Bioactive Food Components-BAFC). Σε αυτά ανήκουν τόσο οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες, όσο και οι ανθοκυανίνες, καροτενοειδή και κουερσετίνη. Η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με πρόληψη του καρκίνου, καρδιαγγειακών, διαβήτη και άλλων φλεγμονωδών νόσων.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Θαυματουργές οι ανθοκυανίνες</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Κεράσια και καρκίνος</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μελέτες in vitro, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα από κυτταρικά συστήματα όπως του κόλον, του ενδοθηλιακού, κύτταρα από το συκώτι το στήθος και λευχαιμικά, δείξανε ότι τα κεράσια λόγω της περιεκτικότητας τους τόσο σε φυτικές ίνες όσο και σε ανθοκυανίνες (υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα τους) εμποδίζουν την αύξηση και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να ασκούν καμία επίδραση στα υγιή κύτταρα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Κεράσια και καρδιαγγειακά</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα κεράσια παρέχουν καρδιοπροστατευική δράση λόγω της περιεκτικότητας τους σε ανθοκυανίνες. Σύμφωνα με μελέτες τα κεράσια στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό (University of Michigan Cardioprotection Research Laboratory), ενώ μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης του αίματος.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Κεράσια αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα που κατανάλωσαν κεράσια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εμφάνισαν κατά 35% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης επεισοδίων οξείας φλεγμονώδους αρθρίτιδας συγκριτικά με ασθενείς με μηδενική κατανάλωση του φρούτου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Επιπρόσθετα η κατανάλωση χυμού από κεράσια μείωσε τα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα (Nutrition, Arizona State University), ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, του πανεπιστημίου του Oregon (Oregon Health and Science University), ο χυμός από κεράσι βοήθησε τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα να μειώσουν δραστικά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Άλλα οφέλη από την κατανάλωση κερασιών</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Κεράσια και άθληση</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η κατανάλωση χυμού από κεράσι βοηθάει στην γρηγορότερη ανάκαμψη μετά από άσκηση, μειώνει τον μυικό πόνο καθώς και τη μυική βλάβη. Αθλητές μαραθωνίου που κατανάλωσαν χυμό κεράσι πέντε ημέρες πριν τον αγώνα, την ίδια ημέρα και δύο ημέρες μετά τη λήξη εμφάνισαν γρηγορότερη ανάκαμψη σχετικά με αυτούς που δεν κατανάλωσαν καθόλου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Κεράσια και ύπνος</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης συσχέτισαν την κατανάλωση χυμού από κεράσι δυο φορές ημερησίως για διάστημα δύο εβδομάδων με την αύξηση κατά 90 λεπτά της συνολικής ώρας ύπνου σε ενήλικες με αϋπνία.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Εκτός από τη διάρκεια του ύπνου φαίνεται ότι ο χυμός είχε επίδραση ακόμα και στην ποιότητα του ύπνου. Η ευεργετική αυτή επίδραση του πιθανώς οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε μελατονίνη, ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού στον άνθρωπο και τα θηλαστικά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Επομένως ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, το κεράσι θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, φυσικά σε φυσιολογικές ποσότητες, καθώς οι υπερβολές θα πρέπει να αποφεύγονται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, επομένως και στο διαιτολόγιο μας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Και φυσικά από ένα άρθρο σχετικό με το φρούτο αυτό δεν θα έπρεπε να λείπει μια συνταγή για γλυκό του κουταλιού, η οποία εκμαιεύτηκε από το βιβλίο συνταγών της μητέρας μου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Συνταγή για γλυκό κεράσι</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">1 kg καθαρισμένα κεράσια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1.2 kg ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ποτήρι νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ γλυκόζη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.γ ξινό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">(+βανίλια προαιρετικά)</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Σε μια ανοιχτή λεκάνη τοποθετώ όλα τα κεράσια (χωρίς κουκούτσια) και καλύπτω από πάνω με όλη τη ποσότητα της ζάχαρης.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αφήνουμε ένα βράδυ</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το επόμενο πρωί βάζω ένα ποτήρι νερό και σε μεγάλη κατσαρόλα βράζω ελαφρώς και αφήνω σκεπασμένη την κατσαρόλα για ένα βράδυ</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Την επόμενη ημέρα βράζω ξανά, βάζω τη γλυκόζη και το ξινό και τα αφήνω να βράσουν περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει.</span></p>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;">Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου κ. Ζουμπανέα (diatrofi.gr)</span></div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα