Αυστραλία-Χιλή, 40 χρόνια μετά

Όταν ανήκεις σε ένα όμιλο με την παρουσία της Ισπανίας και της Ολλανδίας τότε περιμένεις μόνον ένα θαύμα για να ελπίζεις σε πρόκριση στο δεύτερο γύρο, όσο καλή ομάδα κι αν έχεις.

 

Αυστραλία και Χιλή. Παλιοί γνώριμοι από το μουντιάλ του 1974 στην τότε Δυτική Γερμανία. Είχαν τελειώσει ισόπαλο 0-0 τον αγώνα τους. Ήταν η τελευταία αγωνιστική στη φάση των ομίλων. Αποκλείστηκαν αμφότερες χωρίς νίκη.

 

Σε σύνολο τεσσάρων αγώνων η Χιλή υπερέχει με τρεις νίκες έναντι μίας ισοπαλίας,

 

Τα καγκουρό με τεχνικό τον Ελληνικής καταγωγής Άγγελο Ποστέκογλου διανύουν μεταβατικό στάδιο. Αναζητούν εμπειρίες για το κύπελλο Εθνών Ασίας που θα γίνει στη χώρα τους το 2015.

 

Περισσότερο από τρεις μήνες προετοιμάζεται ειδικά για την αποψινή αναμέτρησή της, στην Αρένα Παντανάλ της Κουϊάμπα,  με τη Χιλή η Αυστραλία. Τον περασμένο Μάρτιο στο Λονδίνο επέλεξε το Εκουαδόρ για  αντί-Χιλή, λόγω του ίδιου αγωνιστικού ύφους στο παιχνίδι του.

Φιλικός αγώνας θρίλερ. Όπως αναμένεται να είναι και το σημερινό παιχνίδι.

 

Εκείνο το βράδυ της 5ης Μαρτίου στο Λονδίνο, η Αυστραλία είχε προηγηθεί 3-0 μέχρι το 32′. Μετά το παιχνίδι γύρισε υπέρ του Εκουαδόρ, που νίκησε τελικά με 4-3. Πως έγινε αυτό? Απλά με κατοχή μπάλας και συνεχείς αντεπιθέσεις. Αυτό ακριβώς κάνει και η Χιλή. Αυτό ακριβώς επιθυμεί να αποφύγει η, μερικώς νεανική και άπειρη, Αυστραλία.

 

Η Χιλή παίζει στη δικιά της ήπειρο, αλλά το αποπνικτικό κλίμα (υγρασία και ζέστη) στην Κουϊάμπα, βαθιά στο βαλτώδες Μάτο Γκρόσο, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πλεονέκτημα για αυτήν, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα της είναι περισσότερο Ευρωπαϊκές.

 

Η ομάδα είναι σίγουρα καλύτερη της Αυστραλίας με ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης όπως οι Σάντσες της Μπαρτσελόνα και Βιδάλ της Γιουβέντους (ίσως δεν είναι έτοιμος για τη βασική ενδεκάδα μετά την πρόσφατη εγχείρηση στο γόνατο).

 

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χορχε Σαμπαόλι δοκιμάζει διάφορα σχήματα (3-4-3, 4-3-1-2 και 3-4-1-2), αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αντιλαμβάνεται αμυντικές αδυναμίες. Για το λόγο αυτό θα επιδιώξει να πνίξει τον αντίπαλο στο χώρο του κέντρου.

 

Η ομάδα της Χιλής έχει το χαμηλότερο μέσο όρο ύψους, από όσες συμμετέχουν στη διοργάνωση. Οφείλει να εξουδετερώσει τις δυνάμεις των Αυστραλών στον αέρα, ειδικά τον 34χρονο κεντρικό κυνηγό Τιμ Κέιχιλ. Προσφάτως έγινε, για τη χώρα του, ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών με 32 γκολ.

 

Πονοκέφαλο για τον Αυστραλό προπονητή αποτελεί η κατάσταση του Μαρκ Μπρεσιάνο. Ο 34χρονος επιτελικός μέσος έφτασε στη Βραζιλία, με πρόβλημα στην πλάτη και προπονείται πολύ χαλαρά.

Αν, δεν αρχίσει στη βασική ενδεκάδα τότε, η λύση είναι έτοιμη. Ο 27χρονος Μαρκ Βίντοσιτς θα είναι ο αντικαταστάτης του.

 

Η Χιλή προκρίθηκε στο μουντιάλ ως τρίτη από τον όμιλο της Νοτίου Αμερικής με εννιά νίκες, μία ισοπαλία και έξι ήττες. Σε γενικές γραμμές η εμφάνισή της δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Από την άλλη πλευρά η Αυστραλία πάλεψε μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να εξασφαλίσει μία θέση στα γήπεδα της Βραζιλίας. Το γκολ του Τζος Κένεντι στο 83’, στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου με το Ιράκ ήταν αυτό που της έδωσε χαρά.

 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

 

 Δεν ταιριάζει σε τίποτα η αγωνιστική μορφή τους. Διαφορετικό στιλ. Διαφορετική φιλοσοφία. Συνεπώς ή προχωράνε ανεξάρτητα ή η μία ακολουθεί το παιχνίδι της άλλης με ολέθρια αποτελέσματα.

 

Η Χιλή εμφανίστηκε στα τελευταία παιχνίδια με 3-4-3, γιατί επιδιώκει να ενισχυθεί περισσότερο αμυντικά. Δεν υπάρχουν αξιόλογοι κεντρικοί οπισθοφύλακες. Ο Σαμπαόλι στηρίζει πάντα τους Μέδελ και Χάρα με την προσθήκη ενός ακόμη στόπερ. Συνήθως ο Αργεντινός χρησιμοποιεί το 4-3-1-2 ή το 3-4-1-2 γιατί και με τους τρόπους αυτούς ενισχύει τα μετόπισθεν. Σίγουρα η άμυνα θα του δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα με Ισπανία και Ολλανδία.

 

Η Αυστραλία είναι σταθερή στο 4-3-3 με τον Κέιχιλ μόνο μπροστά κι αν θα μπορέσει ο Μπρεσιάνο θα τον βοηθάει από την περιφέρεια. Σε άλλη περίπτωση ο Ποστέκογλου, που δεν θέλει να χάσει τη μάχη του κέντρου θα παίξει με 4-5-1, χωρίς να αλλάξει τη βασική ενδεκάδα. Απλά θα τραβήξει πολύ πίσω τους δύο ακραίους κυνηγούς.

 

Σχετικά άρθρα