Τα πολλά κρεατικά «αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού»

<div> </div>
<div><span style="font-size: small;">Οι γυναίκες που τρώνε συχνά κόκκινο κρέας και προϊόντα κρέατος μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του μαστού, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.</span></div>
<div>
<p><span style="font-size: small;">Στην πραγματικότητα, μόλις μιάμιση μικρομερίδα την ημέρα (αντιστοιχεί λ.χ. σε τρεις φέτες μπέικον) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά περισσότερο από 20%, γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ). Αντιθέτως, η καθημερινή αντικατάσταση των κρεατικών με άλλες πρωτεΐνες, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και 25%.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ο καρκίνος του μαστού είναι με διαφορά ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες (στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 4.500 κρούσματα). Κάθε γυναίκα έχει σχεδόν μία στις δέκα πιθανότητες να τον παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Έτσι, η αύξηση αυτών των πιθανοτήτων «κατά περισσότερο από 20%» σημαίνει ότι γίνονται πάνω από 12%, ενώ αντιθέτως η μείωσή τους «έως και 25%» σημαίνει ότι γίνονται 7,5%.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η μελέτη διεξήχθη σε 88.803 γυναίκες, ηλικίας 26 έως 45 ετών, τις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 20 χρόνια (από το 1991 έως το 2011), καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες και τα κρούσματα καρκίνου του μαστού μεταξύ τους. Όπως ανακάλυψαν, όσες γυναίκες έτρωγαν καθημερινά μιάμιση μικρομερίδα κόκκινου κρέατος ή προϊόντων κρέατος είχαν κατά 22% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν ελάχιστο ή καθόλου κόκκινο κρέας. Επιπλέον, κάθε έξτρα μικρομερίδα την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο κατά 13%.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μία μικρομερίδα ισούται με 55 γραμμάρια και αντιστοιχεί σε μια πολύ μικρή μπριζόλα ή δύο φέτες μπέικον ή ένα μεσαίο μπιφτέκι ή μερικές φέτες ζαμπόν (αναλόγως με το πόσο χοντρά κομμένες είναι).  Αντίστοιχα, η καθημερινή αλλαγή μιας μικρομερίδας κόκκινου κρέατος με μία μικρομερίδα κοτόπουλο ή γαλοπούλα μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 25%, ενώ η αλλαγή της με ποικιλία καλών πρωτεϊνών (πουλερικά, ψάρια, ξηροί καρποί, όσπρια) τον μείωνε κατά 14%.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα κορεσμένα λίπη στο κόκκινο κρέας αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία με τη σειρά τους διεγείρουν την παραγωγή των οιστρογόνων – της γυναικείας ορμόνης του φύλου που «τροφοδοτεί» πολλούς καρκίνους του μαστού.  «Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, ενδέχεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ενώ αντιθέτως η αλλαγή με συνδυασμό οσπρίων, πουλερικών ξηρών καρπών και ψαριών, μπορεί να ελαττώνει τον κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάριαμ Φάρβιντ, ερευνήτρια στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.</span></p>
<div><span style="font-size: small;">Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους υποδεικνύει μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Προσθέτουν επίσης ότι απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες για να επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι τα έως τώρα ευρήματα για το θέμα είναι αντικρουόμενα. Πάντως, οι ειδικοί ήδη συνιστούν περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος σε λιγότερο από δύο μερίδες εστιατορίου την εβδομάδα (κάτω από 500 γρ.) για προστασία από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.</span></div>
<div><span><br /></span></div>
</div>

Σχετικά άρθρα