Το Ραμαζάνι «χτυπά» το Παγκόσμιο Κύπελλο

Είναι ο ιερός μήνας των Μουσουλμάνων και τις επόμενες μέρες αναμένεται να «χτυπήσει» και το Παγκόσμιο Κύπελλου.
Το Ραμαζάνι και κυρίως η πρακτική της νηστείας που θεωρείται υποχρεωτική για όλους τους υγιείς ενήλικες μουσουλμάνους αποτελεί ένα φαινόμενο που θα δούμε στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας και βέβαια θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν θα αλλάξει την αγωνιστική απόδοση κάποιων ποδοσφαιριστών.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις να διεξάγονται σε περίοδο Ραμαζανιού, Αυτό είχε συμβεί στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου ενώ φ΄ςετος αρχίζει στις 28 Ιουνίου οπότε για κάποιους το Μπουντιάλ θα παραμένει σε εξέλιξη. Με τρεις εβδομάδες του Ραμαζανίου θα συμπέσει και το Euro του 2016 στην Γαλλία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με α έκθεση της FIFA, οι μουσουλμάνοι οπαδοί του ποδοσφαίρου εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 270 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν 208 διαφορετικές χώρες.
Με δεδομένη τη δημοτικότητα του ποδοσφαίρου μεταξύ των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο, το Ραμαζάνι και το ποδόσφαιρο είναι στενά συνδεδεμένα.

Διατροφή
Οι αθλητές είναι απόλυτα αναγκαίο να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την απόδοση. Γι’ αυτό συνιστάται να τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί για τους Μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Μπορούν να έχουν μόνο δύο γεύματα, ένα πριν από την ανατολή του ηλίου (Suhoor) και το άλλο μόλις μετά το ηλιοβασίλεμα (Ιφτάρ).
Έτσι, η σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού αρχίζει με την αλλαγή της τροφής και υγρών που δεν είναι δυνατόν να γίνουν υπό το φως της ημέρας. Ετσι, για τους αθλητές υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διατροφικής και ενεργειακής ανεπάρκειας.
Επίσης δεν είναι καθόλου εύκολο να τρώνε υγιεινά καθώς η σύγχρονη μουσουλμανική κουλτούρα επιβάλει στο Iftar (ηλιοβασίλεμα) να καταναλώνονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, οι οποίες οποία δεν ενδείκνυνται για αθλητές. Μελέτες που έχουν,  αναλύοντας το θρεπτικό περιεχόμενο των γευμάτων Ίφταρ έχουν δείξει ότι η θερμιδική αξία τους είναι σχεδόν ισοδύναμη με δύο γεύματα. Έτσι, η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού μπορεί να διατηρείται στην ποσότητα των τριών γευμάτων, όμως έχουν καταγραφεί και διατροφικές ελλείψεις λόγω της ποιότητας των τροφών.
Οι προπονητές και οι διατροφολόγοι των ομάδων θα πρέπει να επιμένουν έτσι ώστε οι αθλητές να καταλώνουν τροφές πλούσιες σε μακροθρεπτικά συστατικά (π.χ. υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος) και με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη απόδοσή τους. Τα γεύματα θα πρέπει να είναι μέτρια σε μέγεθος και κατανεμημένα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ενυδάτωση
Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η ενυδάτωση των αθλητών που δεν πίνουν υγρά στη διάρκεια της ημέρας. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα συμπτώματα αφυδάτωσης, είναι δεδομένο ότι αθλητές παθαίνουν υπο-ενυδάτωση, η οποία μεταφέρεται στις επόμενες ημέρες και μπορούν να οδηγήσουνβ σε αφυδάτωση ενώ είναι δεδομένο ότι επηρεάζει τις επιδόσεις τους.
Το πρόβλημα είναι έντονο στις πιεροχές όπου είναι καλοκαίρι και η νύχτα μικρότερη. Ευτυχώς αυτή την εποχή ισχύει το ακριβώς αντίθετο στη Βραζιλία. Οι αθλητές πάντως καταναλώνουν πολύ νερό πριν από τον ύπνο.
Η συμβουλή των επιστιημόνων είναι να πίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και οι τροφές να περιέχουν οριακή ποσότητα αλατιού έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η κατακράτηση του νερού.
Δεδομένο είναι ότι για κάποιους θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος προπόνησης έτσι ώστε να διαιτηρηθεί η αποθηκευμένη ενέργεια του οργανισμού. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ώρα της προπόνησης. Η πρωινή προπόνηση σημαίνει ότι ο μουσουλμάνος αθλητής αποδίδει καλύτερα σε αυτήν όμως στη διάρκεια της ημέρες χάνει την ενέργεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδανικές θεωρούνται οι βραδινές προπονήσεις.

Ο ύπνος
Η απώλεια ύπνου είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε κόπωση και κακή συγκέντρωση στη διάρκεια της ημέρας. Έρευνα δείχνει ότι οι μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές έχουν σημαντικές διαταραχές στον ύπνο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Η αξία του ύπνου γιοα τον αθλητή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι αθλητές θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε ημέα ενώ το ιδανικό είναι οκτώ ή εννέα ώρες.

Σχετικά άρθρα