Οι διαφωνίες στο ζευγάρι: Πότε είναι σημάδι ότι δεν ταιριάζουμε;

18 Ιουνίου 2014

Η διαφορά ανάμεσα στη διαφωνία και στην απόρριψη και η σημασία της για τη σχέση

Από τη συγγραφέα, ειδικό σε ζητήματα σχέσεων Barbara De Angelis

Διαφωνία και απόρριψη. Η διαφωνία συμβαίνει στο νοητικό, στο λογικό επίπεδο. Μπορεί να διαφωνείς με την επιλογή της γραβάτας που έκανε ο σύντροφός σου. Η μπορεί να διαφωνείς με το ότι εκείνος είναι πολύ κουρασμένος μετά τη δουλειά και δε θέ­λει να βγείτε.

Από την άλλη μεριά, η απόρριψη συμβαίνει στο συναισθηματι­κό επίπεδο. Η διαφωνία μετατρέπεται σε απόρριψη όταν αρχίζεις να αποσύρεσαι συναισθηματικά από τον άλλον.

Είναι σαν να λες: "'Εκανες κάτι με το οποίο διαφωνώ· γι’ αυτό δεν μπορώ να σε αγαπώ όσο και πριν. Έτσι, απομακρύνομαι από σένα αυτή τη στιγμή". Διαφωνείς με την επιλογή που έκανε ο σύ­ντροφός σου για τη γραβάτα και στη συνέχεια τον απορρίπτεις ε­πειδή έκανε αυτή την επιλογή, και κλείνεις το διακόπτη της αγάπης σου για κείνον.

Η απόρριψη είναι εκείνη που μετατρέπει τις διαφωνίες σε σοβα­ρά ζητήματα.

Πώς η διαφωνία γίνεται απόρριψη

Ο Ρέι διαλέγει μια γραβάτα για να την ταιριάξει με το σπορ σακάκι του. Την ώρα που τη δένει, μπαίνει στο δωμάτιο η Σου. Πι­στεύει ότι η γραβάτα του δεν ταιριάζει καθόλου με τα χρώματα του σακακιού.

Θεωρητικά, η Σου δε θα έπρεπε να νιώθει λιγότερη αγάπη για τον Ρέι επειδή διάλεξε γραβάτα με λάθος χρώματα. Εδώ υπάρχει α­πλώς μια διαφορά απόψεων. Αν όμως υπάρχει καταπιεσμένη συ­ναισθηματική ένταση ανάμεσά τους, τότε η Σου δε θα διαφωνήσει απλώς για το χρώμα της γραβάτας, αλλά θα παρατηρήσει ότι εκεί­νη την ώρα νιώθει πως αγαπάει τον Ρέι λιγότερο. Έχει αρχίσει να τον απορρίπτει· να αποσυνδέεται- να νιώθει άπωση· να χτίζει ένα τείχος.

Αν παρατηρήσεις ότι απορρίπτεις διαρκώς το σύντροφό σου, τό­τε αυτό είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει στη σχέση σας μια τεράστια πο­σότητα καταπιεσμένης έντασης.

Αυτό εξηγεί το γιατί στην αρχή μιας σχέσης τα ζευγάρια σπά­νια τσακώνονται. Η συναισθηματική τους σύνδεση είναι ισχυρή, και η ένταση που έχει συσσωρευτεί στη σχέση τους είναι πολύ μι­κρή. Οι παράξενες καθημερινές συνήθειες που έχει το ταίρι σου σου φαίνονται "χαριτωμένες" στην αρχή. Μερικούς μήνες ή λίγα χρόνια αργότερα, όταν η συναισθηματική σύνδεση ανάμεσά σας εί­ναι ασταθής, τότε νιώθεις ότι αυτές οι "χαριτωμένες" συνήθειες σε εκνευρίζουν μέχρι τρέλας!

Μπορείς να δεις ότι μετατρέπεσαι από ένα σύντροφο που δια­φωνεί (υγιές) σε ένα σύντροφο που απορρίπτει (όχι υγιές), όταν πιάνεις τον εαυτό σου να προσδίδει αρνητικές ιδιότητες σε σχέση με το χαρακτήρα του άλλου: είναι επιθετικός· είναι άξεστος· είναι άπονος· είναι υπερβολικά ευσυγκίνητη· δεν έχει κατανόηση. Όταν περνάς από το να χαρακτηρίζεις το πρόβλημα στο να χαρακτηρί­ζεις τον άνθρωπο, τότε απορρίπτεις· δε διαφωνείς απλώς.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Πανα***** ****
00:35 Παρασκευή 27/06/2014
Με λένε Παναγιώτη είμαι 36 ετών παντρεμένος 8 χρόνια μετά από 7 χρόνια σχέσης με την Ε και έχουμε 3 παιδιά Ποτέ η σχέση μας δεν ήταν ήρεμη για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός από τις αρχές Υπήρχαν διαφωνίες έντονες άλλα μετά τα βρίσκαμε όχι απαραίτητα επειδή λύσαμε το πρόβλημα από κοινού άλλα είτε γιατί το κρυβαμε κάτω από το χαλί καλά είτε γιατί έκανα πάντα την υποχώρηση Τον τελευταίο 15 χρόνο περίπου και μετα την απόφασή της να ανοίξει τον δικό της επαγγελματικό χώρο μαζι με μια φίλη της άρχισαν τα προβλήματα Αν και δεν το παραδέχεται η συμπεριφορά της έχει αλλάξει πάρα πολύ το επιβεβαιώνει και η μάνα της συμφωνία με την πεθερά έχει γίνει αδιάφορη για το σπίτι όλα αυτά τα απλά καθημερινά άλλα σημαντικά σε μία οικογένεια τα παιδιά της περισσότερες φορές τα βλέπει κοιμισμένα επειδή λείπει αρκετές ώρες στο μαγαζί ΔΕΝ ασχολείται καθόλου με τις υποχρεώσεις τις οικογένειας super market έξοδα πλύσιμο μαγείρεμα κτλ και όλα αυτά περνάνε από εμένα όπως και η φύλαξη φροντίδα παιδιών και σπιτιού Είμαι βέβαιος και το αισθάνομαι ότι η φίλη της συνέταιρός της της ασκεί επιρροή σε διάφορα πράγματα και ομολογώ ότι δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω Το καλύτερο όλων όταν έρχεται η κουβέντα στα οικονομικά του σπιτιού και υποχρεώσεις είναι εντελώς αμέτοχη και αδιάφορη λέγοντάς μου ότι εγώ είμαι ο άντρας του σπιτιού και συμπληρώνω ότι είμαι και η γυναίκα αφού κάνω και τέτοια καθήκοντα Μαζί μου πότε είναι έτσι και πότε αλλιώς πότε κρύο και πότε ζεστή Στις περισσότερες προσπάθειες που κάνω για κουβέντα καταλήγουμε σε γκρίνια και ένταση χωρίς να καταλήγουμε κάπου και φυσικά χωρίς να αλλάζει κάτι Οπότε έχω πάψει να μιλάω επί τούτου συχνά γιατί δεν μπορώ και δεν μου αρέσει η δχταπη και η γκρίνια μέσα στο σπίτι με 3 παιδιά Δεν μου αρέσει αυτή η ζωη αισθάνομαι θύμα δούλος και δεν το είχα φανταστεί έτσι άλλα καταπιεζω τον εαυτό μου γιατί δεν θέλω να βασανίσω τα παιδιά μου και φυσικά να τα χάσω με ένα ενδεχόμενο διαζύγιο Δεν ξέρω τι να κάνω και πως να το πολεμήσω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ