Αφιέρωμα στα Σύβοτα - Πάργα

19 Ιουνίου 2014

Σύβοτα

Τα νερά τους μπορούν να κονταροχτυπηθούν άνετα με τις εξωτικές παραλίες της Καραϊβικής ενώ η όψη τους είναι τόσο γραφική που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πολυφωτογραφημένα Cinque Terre της Ιταλίας. Ακολουθήστε μας σε μια υπέροχη διαδρομή από τα Σύβοτα ως την Πάργα, στα 30 πιο όμορφα χιλιόμετρα της Ηπειρώτικης Ριβιέρας!



 

 

Σύβοτα

Θα ακούσετε τους ντόπιους να αποκαλούν το χωριό τους και "Μούρτος". Είναι η ονομασία που του είχαν δώσει οι Τούρκοι, οι οποίοι το είχαν υπό την κατοχή τους ως το 1913. Μόλις 24 χλμ. από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται το διασημότερο παραθαλάσσιο χωριό της Θεσπρωτίας, η Καραϊβική της Ελλάδας. Καταπράσινοι κολπίσκοι, διάφανα νερά, δέντρα ως εκεί που φτάνει το κύμα και στο επίκεντρο ο πετρόχτιστος οικισμός που μοιάζει να κατηφορίζει ως το Ιόνιο. Ένας κλειστός κόλπος αγκαλιάζει τα Σύβοτα στον οποίο βρίσκονται διασκορπισμένα νησάκια και βραχονησίδες οι Μαύρο Όρος και Άγιος Νικόλαος, τα οποία θα εξερευνήσετε νοικιάζοντας βάρκα.

 

Βουτιές: Η Μέγα Άμμος είναι η μεγαλύτερη παραλία των Συβότων ενώ ακριβώς δίπλα της είναι η Μικρή Άμμος. Μια από τις πανέμορφες, κρυμμένες παραλίες γύρω από τα Σύβοτα είναι η Πισίνα στο νησάκι του Αγίου Νικολάου, με μοναδικά καταγάλανα νερά. Η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκα ή κάποιο από τα σκάφη που διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές από τα Σύβοτα ή την Πάργα. Άλλες υπέροχες παραλίες είναι οι Ζάβια, Γαλλικός Μώλος, Ζέρη αλλά και η Μπέλλα Βράκα που ενώνει το νησάκι Μουρτεμένο με τα Σύβοτα. Αξίζει να κάνετε μια στάση για βουτιά στα εξωτικά νερά της παραλίας Αγία Παρασκευή που βρίσκεται στο χωριό Πέρδικα, λίγο έξω από τα Σύβοτα προς την Πάργα.



 

Διαμονή

Domotel Άγιος Νικόλαος Πολυτελές resort μπροστά στη θάλασσα με ιδιωτική παραλία, ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες με έπιπλα Τοσκάνης, beach bar, πισίνα και bar restaurant. Διοργανώνουν καθημερινές εκδρομές σε κοντινές παραλίες και νησάκια  (Σύβοτα, τηλ.: 26650 93017, www.agiosnikolaos-hotel.com).

Sivota Diamond Spa Resort Πεντάστερο συγκρότημα με εντυπωσιακές πισίνες, gourmet εστιατόρια, εκπληκτικούς χώρους διαμονής και spa με προϊόντα της Anne Semonin. Εντυπωσιακές οι τρεις δίχωρες βίλες με ιδιωτική πισίνα (Σύβοτα, τηλ.: 26650 93286, www.sivotadiamond.gr).

 

Φαγητό

Castelio Απλή αλλά ποιοτική και σπιτική κουζίνα από την κα. Τούλα που ετοιμάζει σούπερ μαγειρευτά στην ταβέρνα της στο λιμάνι. Ο καλύτερος μουσακάς της περιοχής, αρνάκι μελωμένο που λιώνει στο στόμα και καλοψημένα ψάρια (Λιμάνι, τηλ.: 6932347507, από €12 το άτομο). Τρεχαντήρι Κλασική ψαροταβέρνα για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά ενώ το μεσημέρι θα βρείτε και πολλά μαγειρευτά, όλα σε μεγάλες μερίδες. Στα τραπεζάκια στο μόλο δίπλα στα ιστιοπλοϊκά θα γευτείτε πλούσια αστακομακαρονάδα και γαριδομακαρονάδα (Σύβοτα, τηλ.: 26650 93232, από €12 το άτομο). Karvouno Το εστιατόριο του συγκροτήματος Karvouno Villas φημίζεται τόσο για την κουζίνα του όσο και για την τοποθεσία του ακριβώς πάνω στην παραλία. Ρομαντική ατμόσφαιρα, άψογο σέρβις και δυνατό χαρτί τα ολόφρεσκα ψάρια αλλά και τις προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες κρασιού. Θα συνεχίσετε στο μπαρ για πολύ ωραία κοκτέιλ (Παραλία Κάρβουνο, Σύβοτα, τηλ.: 26650 93614, www.karvounovillas.gr, από €15 το άτομο).

 

Πάργα

Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως αυτό το μικροσκοπικό κομμάτι γης δίπλα στη θάλασσα δεν ξεγλίστησε από κάποιο νησί αλλά είναι τμήμα της Ηπείρου. Αυθεντική ηπειρώτισσα λοιπόν, η Πάργα, αλλά με νησιώτικο και κοσμοπολίτικο αέρα. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, η Πάργα, είναι η “νησιωτική” απόδραση της περιοχής: στενά και ανηφορικά δρομάκια με μαγαζάκια, ολάνθιστες γειτονιές, διατηρητέος οικισμός, ενετικό κάστρο με υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή, αμμουδερές παραλίες και το καρτποσταλικό νησάκι της Παναγίας συνθέτουν το κουκλίστικο σκηνικό της.

 

Η Πάργα έχει όμως και ένα ακόμα ακαταμάχητο ατού: από το λιμανάκι της ξεκινούν καθημερινά καραβάκια για ημερήσιες κρουαζιέρες στους κοντινούς Παξούς και Αντίπαξους. Μη χάσετε τα Παργινά, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και εκθέσεις ζωγραφικής φωτογραφίας. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι τα Κανάρια: τη βραδιά της 14ης Αυγούστου γίνεται πανηγύρι στο νησάκι της Παναγίας μπροστά στο λιμάνι ενώ το Δεκαπενταύγουστο η "βαρκαρόλα" αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών και των ιερών κειμηλίων τους στην Πατρίδα, έπειτα από ένα σχεδόν αιώνα ξενιτιάς που ξεκίνησε το 1817, με αφορμή την πώληση της Πάργας από τους Άγγλους στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

 

Βουτιές: Στην κεντρική παραλία της πόλης, το Κρυονέρι, με άμμο και βότσαλα ή στο Βάλτο, τη διασημότερη παραλία της περιοχής. Βρίσκεται στα δυτικά της πόλης πίσω από το κάστρο, έχει μήκος 3χλμ και καλή οργάνωση. Άλλες παραλίες είναι ο Λύχνος αλλά και ο Άι Γιαννάκης ενώ απίστευτης ομορφιάς είναι και το Σαρακίνικο, περίπου 12 χλμ. από την Πάργα, μετά το χωριό Αγιά με νερά καταγάλανα και ένα υπέροχο ελαιώνα στο φόντο. Μπορείτε να πάτε και με καραβάκι από την προβλήτα της Πάργας. 



 

Διαμονή

Salvator Πολυτελές ξενοδοχείο αμφιθεατρικά χτισμένο σε πλαγιά με θέα που φτάνει στους Παξούς. Μίνιμαλ αισθητική, τολμηρά χρώματα και design με την υπογραφή του Άγγελου Αγγελόπουλου, spa, πισίνες και ιταλικό εστιατόριο (Κυπέρι, Πάργα, τηλ: 26840 32910, salvator.gr). 

 

Φαγητό

Ταβέρνα του Χρήστου Αγαπημένη ταβέρνα για φαγητό πάνω στην παραλία Σαρακίνικο με πέτρα και πανέμορφο κήπο.  Ευγενέστατο σέρβις και σπιτικό φαγητό με πιάτα όπως αρνάκι που λιώνει στο στόμα, πλούσια μακαρονάδα με θαλασσινά και σαλάτα με σπανάκι και σύκα (Σαρακίνικο, τηλ.: 26840 35207, από €12 το άτομο). Castello Ατμοσφαιρικό εστιατόριο στην πλατεία των Αγίων Απόστολων με άψογη art de la table και εκτενές μενού μεσογειακής κουζίνας. Θα γευτείτε παϊδάκια με σάλτσα λευκού κρασιού και μπέικον, αρνάκι με δεντρολίβανο ή σπαγγέτι α λα Σιτσιλιάνα με λιαστή ντομάτα και μελιτζάνες. Στα συν και η εντυπωσιακή λίστα κρασιών με 200 ετικέτες από όλο τον κόσμο (Αγίων Αποστόλων 4, τηλ.: 26840 31239, www.castello-restaurant.com, από €20 το άτομο). Sapori Το εστιατόριο του Salvator σερβίρει πολύ προσεγμένα πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας όπως ριζότο με κρόκο Κοζάνης και χωριάτικο λουκάνικο ή μακαρονάδα θαλασσινών με ούζο, μέντα και λάιμ (Κυπέρι, Πάργα, τηλ: 26840 32910, salvator.gr, από €18 το άτομο).

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ