Εγκυμοσύνη και διατροφή: Πώς θα αποφύγετε την λοίμωξη από σαλμονέλα!

<p><span style="font-size: small;">Η σαλμονέλωση αποτελεί μιά λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο της σαλμονέλας. Η ασθένεια αυτή, προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά. Ο άνθρωπος έρχεται συχνότερα σε επαφή με το συγκεκριμένο γένος παθογόνων βακτηριδίων μέσω της τροφής. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σχετικά εύκολο να προστατευτεί κανείς ακολουθώντας απλούς και βασικούς κανόνες υγιεινής.</span></p>
<div>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Μετάδοση ασθένειας</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η σαλμονέλωση μεταδίδεται, όπως είπαμε, κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένης, από περιττώματα ζώων, τροφής. Η εν λόγω μόλυνση, μάλιστα, δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτή από τον καταναλωτή, εφόσον η προσβολή ενός τροφίμου από σαλμονέλα δεν προκαλεί καμία αλλοίωση στην όψη ή την μυρωδιά του. Ακόμα, η μετάδοση της ασθένειας είναι πιθανόν να γίνει από την επαφή με τα περιττώματα προσβεβλημένων ζώων, όπως είναι οι χελώνες, τα φίδια και άλλα ερπετά. Τέλος, επειδή η  σαλμονέλα υπάρχει και στα ανθρώπινα κόπρανα είναι εύκολη η μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο και, πιο συγκεκριμένα, όταν ο φορέας του βακτηριδίου δεν πλένει σχολαστικά τα χέρια του μετά την χρήση της τουαλέτας.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Συμπτώματα</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Τα κύρια συμπτώματα της  σαλμονέλωσης είναι:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Πυρετός</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Πονοκέφαλος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Πόνος στην κοιλιά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ναυτία</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Εμετός</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Διάρροια</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Αυτά εμφανίζονται συνήθως από 6 έως 72 ώρες μετά την προσβολή από το βακτήριο και διαρκούν από 4 έως 7 ημέρες. Η ασθένεια τις περισσότερες φορές υποχωρεί μόνη της, χωρίς να χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ξεκούραση και λήψη πολλών υγρών.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ωστόσο, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασής σας καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας, αφού έρευνες έχουν δείξει πως η σαλμονέλωση σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αποβολή. Ακόμα, η διάρροια σε εκτεταμένη μορφή μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και άλλες επιπλοκές που μπορεί να απαιτήσουν ακόμα και νοσοκομειακή περίθαλψη.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ο γιατρός με μια εξέταση κοπράνων ή με καλλιέργεια αίματος θα διαπιστώσει την αιτία των παραπάνω συμπτωμάτων, τα οποία είναι κοινά σε διάφορες ασθένειες, και θα σας συμβουλέψει αναλόγως.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Πρόληψη</span></h2>
<h2><span style="font-size: small;">Κι επειδή, όπως πάντα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, πάμε να δούμε μερικούς απλούς τρόπους για να προστατευτείτε.</span></h2>
<ul>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Πλένετε πολύ καλά τα τρόφιμα που πρόκειται</strong> να καταναλώσετε ωμά, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Καταναλώνετε κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά</strong> που είναι πολύ καλά μαγειρεμένα ή ψημένα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Επιλέγετε πάντα γάλα και τυριά </strong>υψηλής παστερίωσης.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Χρησιμοποιείτε διαφορετικά μαχαιροπίρουνα και</strong> ξύλα κοπής για τις ωμές και τις μαγειρεμένες τροφές.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Διατηρείτε στο ψυγείο ξεχωριστά τις ωμές</strong> από τις μαγειρεμένες τροφές και μάλιστα σε σφραγισμένα σκεύη.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Ακολουθείτε πάντοτε αυστηρά τους </strong>βασικούς κανόνες υγιεινής (π.χ. σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του μπάνιου κλπ.)</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Πλένετε πάντα τα χέρια σας με ζεστό νερό</strong> πριν αγγίξετε το φαγητό, αλλά και κατόπιν.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Επιλέγετε να τρώτε σε εστιατόρια που τηρούν</strong> τα στάνταρ υγιεινής. Εκείνα που έχουν ανοιχτή κουζίνα στην οποία μπορείτε να δείτε εάν όλα φαίνονται καθαρά και αν το προσωπικό φοράει σκούφο και γάντια προσφέρουν αδιαμφισβήτητα έναν επιπλέον στοιχείο ασφάλειας.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Μάθετε και αυτό!</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το μητρικό γάλα είναι ασφαλές για το μωρό και επιπλέον προσφέρει αντισώματα για την σαλμονέλα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Άρθρο του Μαιευτήρα, Χειρουργού-Γυναικολόγου Β. Μπαγιώκου, MD, PhD, DFSRH</span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα