Δύσκολο να αγνοηθεί αλλά πιθανό να μειωθεί

Είναι δύσκολο να αγνοήσει η FIBA την τιμωρία που έχει επιβάλλει το ΝΒΑ για υπόθεση ντόπινγκ στον Νικ Καλάθη, αλλά είναι δυνατό να την μειώσει και υπάρχουν επιχειρήματα γι’ αυτό.

Στον 25χρόνο γκαρντ επιβλήθηκε από το ΝΒΑ ποινή αποκλεισμού 20 αγωνιστικών για χρήση της ουσίας Tamoxifen, η οποία ανιχνεύθηκε στα ούρα μετά από έλεγχο ντόπινγκ. Το ΝΒΑ ενημέρωσε τόσο την WADA, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, όσο και την FIBA, μετά την επιβολή της ποινής, η οποία δικαιολογείται από τους κανονισμούς.

Ο Καλάθης έχει εκτίσει τις 7 από τις 20 αγωνιστικές της τιμωρίας και απομένουν άλλες 13. Η Εθνική ομάδα θα δώσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας (30 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου) εάν φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής (τα ημιτελικά) 9 αναμετρήσεις. Συνεπώς εάν παραμείνει η ποινή του 25χρόνου γκαρντ, ο Καλάθης δεν μπορεί να ενισχύσει την «επίσημη αγαπημένη» στο Παγκόσμιο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι δύσκολο να αγνοήσει την ποινή του Καλάθη και να του επιτρέψει να αγωνιστεί στην Ισπανία σαν να μην τιμωρήθηκε ποτέ για υπόθεση ντόπινγκ για λόγους δεοντολογίας. Τι μπορεί να κάνει όμως; Έχει δικαίωμα να δικάσει ξανά ουσιαστικά την υπόθεση και να καλέσει σε απολογία τον 25χρόνο γκαρντ.

Η διαδικασία αυτή, όμως, μπορεί να γίνει μόνο με δική της πρωτοβουλία και όχι με προσφυγή της Ελληνικής Ομοσπονδίας ή του ίδιου του παίκτη. Εάν η FIBA δικάσει την υπόθεση η πλευρά του Καλάθη θα ισχυριστεί ότι ο 25χρόνος γκαρντ δεν γνώριζε ότι έκανε χρήση απαγορευμένης ουσίας και κυρίως θα ισχυριστεί ότι η αγωνιστική κατάσταση του δεν βελτιώθηκε μετά την λήψη της. Η ουσία Tamoxifen, περιέχει πεπτιδική ορμόνη, η οποία «κατεβάζει» τα οιστρογόνα του οργανισμού και «ανεβάζει» την τεστοστερόνη. Ο Καλάθης μετά την διαπίστωση ότι στα ούρα του περιέχεται η απαγορευμένη ουσία, υποβλήθηκε σε τεστ τεστοστερόνης, το οποίο έδειξε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν έχουν αυξηθεί. Συνεπώς ο 25χρόνος γκαρντ θα ισχυριστεί ότι δεν απέκτησε πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του και ότι είναι δίκαιο να μειωθεί η ποινή που του επιβλήθηκε.

Σχετικά άρθρα