Βλεφαροπλαστική με μετάθεση λίπους

23 Ιουνίου 2014
Γράφει για το boro.gr ο Πλαστικός Χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος, 
Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής «Αισθητική Ανάπλαση»
 


 

Τα πρώτα σημάδια γήρανσης του προσώπου εμφανίζονται συνήθως στα βλέφαρα. Αυτό παρατηρείται σε ηλικίες γύρω στα σαράντα, όπου το υπόλοιπο πρόσωπο μπορεί να μην έχει υποστεί μεγάλη φθορά, ενώ τα βλέφαρα δείχνουν την ηλικία. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ιστοί των βλεφάρων είναι πολύ λεπτοί και πολύπλοκοι και το δέρμα των βλεφάρων έχει πολύ μικρό βαθμό ελαστικότητας.  Έως τώρα η γήρανση της περιοχής των βλεφάρων σήμαινε αυτόματα και βλεφαροπλαστική.
Κλασική βλεφαροπλαστική

Η κλασική βλεφαροπλαστική γίνεται με αφαίρεση του περισσευούμενου δέρματος και αφαίρεση του λίπους, το οποίο δημιουργεί τις «σακούλες». Αυτή η μέθοδος επικράτησε για πολλά χρόνια και αποτελούσε τη μοναδική λύση στη διόρθωση της γήρανσης των βλεφάρων. Οι πλαστικοί χειρουργοί παρατήρησαν όμως ότι σε αρκετές περιπτώσεις μετά από την κλασική βλεφαροπλαστική, ενώ είχαν δημιουργήσει ένα δέρμα χωρίς χαλάρωση και χωρίς σακούλες, δεν είχαν την αντίστοιχη αναμενόμενη εικόνα «νεανικού βλέμματος».
Το πρόβλημα εντοπίστηκε και η λύση βρέθηκε. Παρατηρήθηκε ότι το «νεανικό βλέμμα» δεν έχει χαλαρό δέρμα, δεν έχει σακούλες, αλλά επίσης δεν έχει και όγκο στην περιοχή γύρω από τα βλέφαρά. Αυτό άλλαξε τη φιλοσοφία γύρω από τη διόρθωση της περιοχής των βλεφάρων.


Νέα φιλοσοφία στη βλεφαροπλαστική

Ο νέος τύπος βλεφαροπλαστικής είναι της μετάθεσης και όχι της αφαίρεσης του λίπους. Ο πλαστικός χειρουργός μεταθέτει το λίπος από τις σακούλες λίγο παρακάτω, στη δακρυϊκή αύλακα (το αυλάκι-βαθούλωμα που βρίσκεται κάτω από τις σακούλες), επιτυγχάνοντας στην ουσία δύο στόχους: 1) την αφαίρεση της «σακούλας» και 2) το γέμισμα της δακρυϊκής αύλακας, βελτιώνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής.
Η αλλαγή της φιλοσοφίας δεν σταμάτησε εκεί. Παρατηρήθηκε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσθήκη όγκου στα βλέφαρα είχε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με την αφαίρεση όγκου ή με την μετάθεση του λίπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα άλλο πλεονέκτημα, εκτός από το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, είναι ότι η διαδικασία αυτή ήταν πιο απλή. Σε αυτή την τεχνική χρησιμοποιούνται δύο υλικά: το λίπος του ιδίου του ατόμου και το υαλουρονικό. Στην εμφύτευση λίπους χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι, που κάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του λίπους να παραμένει για πάντα, αντί να απορροφάται από τον οργανισμό. Όσον αφορά στο υαλουρονικό, υπάρχουν πια νέοι τύποι υαλουρονικού, οι οποίοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα βλέφαρα. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν δημιουργούν πρηξίματα και ο όγκος τους παραμένει ίδιος με αυτόν της στιγμής της τοποθέτησης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μη επεμβατική βλεφαροπλαστική

Η φαρέτρα του πλαστικού χειρουργού διαθέτει πολλά όπλα. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, από έμπειρα χέρια, δημιουργούν πολύ καλύτερο αισθητικό και φυσικό αποτέλεσμα. Έτσι, ο πλαστικός χειρουργός καταλήγει στη μη επεμβατική βλεφαροπλαστική. Ως μη επεμβατική βλεφαροπλαστική εννοούμε τη διαδικασία εκείνη κατά την οποία γίνεται προσθήκη υαλουρονικού οξέως, στα κατάλληλα σημεία και σε κατάλληλη ποσότητα, ενώ η χαλάρωση, οι ρυτίδες κτλ διορθώνονται με άλλους τρόπους όπως laser, peeling.
Τα αποτελέσματα είναι συνήθως καλύτερα από αυτά της κλασικής βλεφαροπλαστικής. Επιπλέον, δεν πρόκειται για μία επεμβατική διαδικασία. Το άτομο εμφανίζεται άμεσα στο περιβάλλον του χωρίς σημάδια.

Έμπειρος πλαστικός χειρουργός στη βλεφαροπλαστική

Δυστυχώς στις μέρες μας, πολλές μη επεμβατικές πράξεις τείνουν να γίνονται από μη ειδικούς. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή του ιατρού που θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία. Επειδή πρόκειται για μία πολύ λεπτεπίλεπτη πράξη, πρέπει αυτή να γίνει από έναν απόλυτα εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Η παραμικρή αστοχία στη διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει εμφανές πρόβλημα. Όταν όμως ο πλαστικός χειρουργός γνωρίζει το αντικείμενο δεν υπάρχει πιθανότητα σφάλματος και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ακόμη και στη σπάνια περίπτωση της αστοχίας, εάν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, ένας εξοικειωμένος πλαστικός χειρουργός μπορεί να το διορθώσει.

Βελτίωση εμφάνισης - Αποτελέσματα

Τα άτομα που έχουν προβεί στη διαδικασία της μη επεμβατικής βλεφαροπλαστικής εντυπωσιάζονται πως με μία τόσο μικρή διαδικασία μπορούν να έχουν μία τόσο μεγάλη διόρθωση στην περιοχή γύρω από τα μάτια.
Φυσικά, οι νέες μέθοδοι βλεφοροπλαστικής με μετάθεση λίπους ή προσθήκη όγκου, η «μη επεμβατική βλεφαροπλαστική», όπως και η «ελάχιστα επεμβατική βλεφαροπλαστική» (με εμφύτευση λίπους) δεν απευθύνονται σε όλα τα είδη προβλημάτων. Ένα άτομο που έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή των βλεφάρων πιθανόν να μην είναι κατάλληλο για τις διαδικασίες αυτές. Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των ατόμων, που έχουν πρόβλημα στα βλέφαρα, είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους διαδικασίες και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι έχουν ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις παλαιές μεθόδους βλεφαροπλαστικής.
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ