1 στους 4 θα κάνει και φέτος διακοπές

24 Ιουνίου 2014

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει έρευνα του ΙΝΚΑ

Εν καιρώ κρίσης το ποσοστό των Ελλήνων που δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές ολοένα και αυξάνεται. Τα στοιχεία που προκύπτουν από πανελλαδική έρευνας του ΙΝΚΑ είναι «εφιαλτικά».

Ποσοστό που ξεπερνά το 75% των Ελλήνων, δεν θα καταφέρουν να κάνουν διακοπές εφέτος.

Από τις 2 έως τις 16 Ιουνίου ρωτήθηκαν με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων 791 άτομα εκ των οποίων μόλις τα 198 απάντησαν πως θα κάνουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι.

Το 75% των ερωτηθέντων δεν θα κάνει διακοπές για οικονομικούς λόγους (75%), λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθεια (15%), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.ά. (10%).

Από το 25% όσων θα κάνουν διακοπές, το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ πέντε ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος, καθώς εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.

Συγκεκριμένα, στις διακοπές τους οι Έλληνες διαμένουν:
-σε ιδιόκτητο σπίτι 40%,
-σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,
-σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, από κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Το ΙΝΚΑ εκτιμά ότι το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.

Κατά το 2014 θα πραγματοποιήσει: 
-4 ήμερες διακοπές το 40% των οικογενειών
-7 ημέρες το 25% των οικογενειών 
-10 ήμερες το 20% των οικογενειών
-15 ήμερες το 13% των οικογενειών
-20 ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, σε ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.

 

Κontranews.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...