“Τελικός” στη Νατάλ για μία πρόκριση

Αναμέτρηση με έντονη οσμή Παγκοσμίου κυπέλλου. Αναμνήσεις, προϊστορία, σπουδαίοι παίκτες, αμφιλεγόμενες καταστάσεις. Είναι μία ζωντανή ιστορία που μνημονεύει το παρελθόν και διαθέτει σημαντικές αναφορές για το παρόν.

 

Ιταλία και Ουρουγουάη αναμετρόνται απόψε στη Νατάλ με στόχο την πρόκριση. Μόνον ο ένας έχει τη δυνατότητα να περάσει στο δεύτερο γύρο. Συνεπώς το παιχνίδι είναι τελικός. Μία κι έξω. Καμία σχέση με

αγώνα ομίλου.

 

Ο Λουίς Σουάρες και η Ουρουγουάη ανέβασαν το ηθικό τους στα ύψη μετά τη νίκη επί της Αγγλίας.

 

Ο Μάριο Μπαλοτέλι και η Ιταλία αναζητούν το φάρμακο για να καταπραΰνουν τη ζαλάδα που τους έφερε η ήττα από την Κόστα Ρίκα.

 

Δύο ομάδες με τελείως διαφορετικές σκέψεις  – ψυχικά και σωματικά – με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Η πρόκριση είναι το ζητούμενο.

Η Ιταλία διαθέτει ελαφρύ πλεονέκτημα αφού τη βολεύει και η ισοπαλία. Η Ουρουγουάη θέλει αποκλειστικά τη νίκη στο 50ο παιχνίδι της στην ιστορία των τελικών φάσεων Παγκοσμίου κυπέλλου.

 

«Πρέπει να ξαναβρούμε τη χαμένη μας ενέργεια. Με αυτό το παιχνίδι συνεχίζεις ή επιστρέφεις στη χώρα σου. Επιθυμώ να συνεχίσουμε περισσότερο την περιπέτειά μας» δήλωσε ο Ιταλός τεχνικός Τσέζαρε Πραντέλι . Για το λόγο αυτό σκέπτεται να παίξει περισσότερο επιθετικά. Να διαφοροποιήσει αρκετά τα σχέδιά του. Μία σκέψη είναι να παίξει δίπλα στον Μπαλοτέλι, ο Τσίρο Ιμόμπιλε.

 

Ο 24χρονος επιθετικός ήταν πρώτος σκόρερ στο καμπιονάτο εφέτος (22 γκολ, κανένα πέναλτι) με την Τορίνο. Λίγο πριν αναχωρήσει η Ιταλία για τη Βραζιλία αυτός υπέγραψε συμβόλαιο με την Ντόρτμουντ. Έπαιξε μόνον 17 λεπτά εναντίον της Αγγλίας στο μουντιάλ .

 

Ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι (αμυντικός μέσος) παραμένει τραυματίας. Η οπισθοφυλακή της Ιταλίας θα αλλάξει Από τετράδα θα γίνει τριάδα με τους Κιελίνι, Μπονούτσι και Μπαρτσάλι (όλοι της Γιουβέντους).

 

Στο κέντρο θα επιστρέψει ο Βεράτι της Παρί Σεν-Ζερμέν κι ο επιθετικός αριστερός ακραίος αμυντικός  Ματία Ντε Σίλιο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του (απουσίασε από τις αναμετρήσεις με Αγγλία και Κόστα Ρίκα).

 

Γνώριμοι αντίπαλοι από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1928. Συναντήθηκαν πέρσι για τελευταία φορά στο κύπελλο Συνομοσπονδιών.

Μετά ισοπαλία 2-2 οι Ατζούρι επικράτησαν στα πέναλτι (ο Μπουφόν είχε τρεις αποκρούσεις) και τερμάτισαν στην τρίτη θέση.

 

Πολλοί Ουρουγουανοί ποδοσφαιριστές είχαν ή έχουν παραστάσεις από καμπιονάτο. Οι αμυντικοί Κάσερες (Γιουβέντους), Άλβαρο Περέιρα (ανήκει στην Ίντερ), ο μέσος Γκαργκάνο (Πάρμα) και ο Καβάνι έπαιξε επτά χρόνια στην Ιταλία πριν μετεγγραφεί στην Παρί Σεν-Ζερμέν.

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 Από το 1928 μέχρι σήμερα έχουν συναντηθεί εννιά φορές. Η ισοπαλία(4) είναι το αποτέλεσμα που κυριαρχεί. Η Ιταλία έχει μόνο δύο νίκες, ενώ η Ουρουγουάη τρεις. Επιθετικά ισοδύναμοι. Η Σελέστε ένδεκα γκολ, οι Ατζούρι εννιά.

 

Για το παγκόσμιο κύπελλο: Ιταλία – Ουρουγουάη 0-0 (1970. Πουέμπλα. Φάση ομίλων. Δεύτερη αγωνιστική). Προκρίθηκαν αμφότερες. Πρώτη η Ιταλία. Η Ουρουγουάη έχασε το μικρό τελικό (Δυτική Γερμανία, 1-0). Η Ιταλία ηττήθηκε 4-1 στον τελικό από την εκπληκτική Βραζιλία των Πελέ, Κάρλος Αλμπέρτο, Ζαϊρζίνιο, Ριβελίνο, κλπ – τι αναμνήσεις?

 Ιταλία – Ουρουγουάη 2-0 (1990. Μουντιάλ Ιταλίας. Ρώμη. Δεύτερος γύρος. Σκιλάτσι 65΄, Σερένα 83΄.) Η Ουρουγουάη είχε και πάλι τότε τεχνικό τον Όσκαρ Γουάσινγκτον Ταβάρες – στην πρώτη θητεία του με τη Σελέστε.  Η Ιταλία τερμάτισε τρίτη με νίκη 2-1 επί της Αγγλίας. Η παλιοπαρέα του εφετινού τέταρτου ομίλου ήταν ξανά μαζί 24 χρόνια πριν…

 

ΓΗΠΕΔΟ: Αρένα ντας Ντούνας, Νατάλ

 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάρκο Ροντρίγκες (Μεξικό)

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 19:00 – ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

 

Σχετικά άρθρα