Να μη σας κρατάμε… Άντε γειά!

Μέσα σε ένα κήπο με πανέμορφα τριαντάφυλλα, τριαντάφυλλα πανάκριβα και σπάνια φυτρώνει μία μέρα ένα ωραίο ευωδιαστό λουλουδάκι. Δεν του δίνει κανείς καμία μα καμία απολύτως σημασία. Δηλαδή τι? Θα αφήσουμε απεριποίητα τα τριαντάφυλλα που κοστίζουν μία περιουσία για να φροντίσουμε το αγριολούλουδο?  Ναι, κάπως έτσι είναι. Έλα ντε που το λουλουδάκι θεριεύει, μοσχοβολάει και γίνεται περιζήτητο. Ένας θησαυρός. Τότε τι κάνεις? Σίγουρα το περιποιείσαι και φροντίζεις να κρατήσεις τη ρίζα του για την αναπαραγωγή και άλλων σημαντικών φυτών που θα θεριέψουν και θα ευωδιάσουν όπως η Κόστα Ρίκα.

 

Ποια? Έτσι λέγεται το λουλούδι του κήπου? Όχι δεν λέγεται έτσι το λουλούδι του κήπου. Η Κόστα Ρίκα είναι μία εθνική ομάδα που συμμετέχει στο Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας. Μάλιστα ανήκει στον λεγόμενο όμιλο του θανάτου μαζί με τρεις πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες. Την Ιταλία, την Ουρουγουάη και την Αγγλία.

 

Καλά τώρα. Έτσι για να συμπληρώνει τον όμιλο την έβαλαν εκεί. Δεν έχει καμία τύχη. Κι όμως έχει. Δεν πρόκειται για διακοσμητικό στοιχείο. Δεν πρόκειται για το χαλάκι της κυρίας εισόδου. Δεν παίζει το ρόλο του κομπάρσου. Απλά είναι η πρωταγωνίστρια στο έργο του ομίλου της.

 

Με ένα απλογραμμένο σενάριο, μία όμορφη σκηνοθεσία οι συντελεστές του θιάσου αποδίδουν τέλεια. Η Κόστα Ρίκα έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις. Κατάφερε να νικήσει την Ουρουγουάη (3-1), την Ιταλία (1-0) και να αποκλείσει την Αγγλία πριν αγωνιστεί μαζί της. Είναι ένας άθλος. Οι νέοι πειρατές της Καραϊβικής (κοντά είναι).

 

Απόψε ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της στη φάση των ομίλων απέναντι στην Αγγλία, στο Μπέλο Οριζόντε. Ανοίγουν πια νέοι ορίζοντες για την ομάδα του Κολομβιανού Χόρχε Λουίς Πίντο . Ό, τι κι αν γίνει με τα «Λιοντάρια», την πρόκριση για το δεύτερο γύρο δεν μπορεί να τη χάσει. Μόνο λίγες πιθανότητες υπάρχουν να υποχωρήσει στη δεύτερη θέση με συνδυασμό αποτελεσμάτων.

 

Η Κόστα Ρίκα, λοιπόν, προβάλει ως φαβορί για μελλοντική αντίπαλος της εθνικής μας (αν προκριθούμε, κι αν αυτή παραμείνει επικεφαλής – λογικότατο σενάριο). Οι παίκτες της ονειρεύονται εμφάνιση στα προημιτελικά, που θα είναι γι’ αυτούς πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού το 1990 είχαν αποκλειστεί στη δεύτερη φάση από την Τσεχοσλοβακία με 4-1.

 

«Επαναλάβαμε την ιστορία μας, αλλά επιθυμούμε να πάμε ακόμη καλύτερα και να αφιερώσουμε την επιτυχία στο λαό μας, στην πατρίδα μας. Το αξίζουν» δήλωσε περήφανα ο μέσος Σέλσο Μπόρχες.

 

Οι Τίκος θα παραταχθούν με πολλές αλλαγές, αφού θα πρέπει να πάρουν ανάσες ορισμένα βασικά στελέχη. Την ίδια στιγμή η Αγγλία, η οποία είναι έτοιμη για το ταξίδι της επιστροφής, επιθυμεί το τρίποντο της παρηγοριάς. Τουλάχιστον να γράψει η ιστορία πως στο μουντιάλ της Βραζιλίας συγκέντρωσε τρεις βαθμούς (δεν είναι σίγουρο πως θα τερματίσει τελευταία αν νικήσει, συγκερασμός κι άλλων αποτελεσμάτων και γκολ). Όπως και να έχει το πράγμα, στατιστικά, η Αγγλία ήταν η χειρότερη μετά αυτή του 1958, που επίσης δεν είχε προκριθεί στο δεύτερο γύρο.

 

Αναφορά για την ιστορία. Η τελευταία φορά που η Αγγλία αποχώρησε με τρεις ήττες από μεγάλη διοργάνωση ήταν το 1988 στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

 

Οι αναμνήσεις για την επιστροφή της στο Μπέλο Οριζόντε  είναι ζοφερές. Το 1950, είχε ηττηθεί 1-0 από τις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα που έχει θεωρηθεί ως μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των μουντιάλ.

 

Παρά τον αποκλεισμό ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ρόι Χόντζον δηλώνει ευχαριστημένος από τον τρόπο που στάθηκε μέσα στο γήπεδο η, σχετικά, άπειρη ομάδα του απέναντι στις πολύπειρες Ουρουγουάη και Ιταλία.

 

Έχει προαναγγείλει κι αυτός πολλές αλλαγές. Ο Τζέραρντ θα μείνει στον πάγκο για να ξεκινήσει βασικός, αλλά κι ως αρχηγός ο Φρανκ Λάμπαρντ.

Ο 18χρονος αριστερός ακραίος αμυντικός, Λιούκ Σο, θα αντικαταστήσει τον τραυματία Λέιτον Μπέινς.

 

Με την Κόστα Ρίκα δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν. Ανοίγει απόψε ένας νέος λογαριασμός στις μεταξύ τους σχέσεις.

 

 

ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Μινεϊράο, Μπέλο Οριζόντε

 

 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντζαμέλ Χαϊμουντί (Αλγερία)

 

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 19:00 – ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

 

 

Σχετικά άρθρα