Δεν θα αντέξει μέχρι το Φθινόπωρο η κυβέρνηση

27 Ιουνίου 2014

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, για σειρά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συγκεκριμένους κλάδους, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές.

Οι «εθνοπατέρες» αντιλαμβανόμενοι ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί, προσπαθούν κατά την πάγια τακτική τους, να κάνουν εξυπηρετήσεις σε κοινωνικές ομάδες από τις οποίες πιστεύουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν ψήφο.

Σε αυτούς προστίθενται συνεχώς και πρώην υπουργοί που όντας πλέον απελευθερωμένοι, «καρφώνουν» την κυβέρνηση για τις επιλογές της και βάζουν νέα προβλήματα στην άσκηση πολιτικής.

Έτσι το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών το Φθινόπωρο τείνει να πάρει τα χαρακτηριστικά αυτοεκπληρούμενης προφητείας, με το μέγαρο Μαξίμου να έχει επί της ουσίας δεμένα τα χέρια, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις διαστροφικές απαιτήσεις των δανειστών και τις πιέσεις για αλλαγή πολιτικής από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πλέον το πολιτικό μομέντουμ της αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής έχει περάσει από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε εκείνους της ΝΔ με αφορμή την αποκατάσταση των μισθών σε δικαστικούς και ένστολους.

Συγκεκριμένα, ο Δάνης Τζαμτζής μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για την αποκατάσταση των ενστόλων και να δεσμευτεί ξεκάθαρα, πως θα προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγής. Είχε προηγηθεί άλλωστε γραπτή δήλωση πέντε βουλευτών που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να προχωρήσει η ρύθμιση, απειλώντας ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία για τους δικαστικούς.

Από την πλευρά των Καραμανλικών ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος με άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρο», παρενέβη στο θέμα των δικαστικών, υποστηρίζοντας ότι το ΣτΕ έθεσε προ των ευθυνών του το πολιτικό σύστημα, κρίνοντας ότι «ύστερα από την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου περί παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος, οι αποφάσεις του δεν επρόκειτο ν’ ανεχθούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την περαιτέρω τήξη του πυρήνα των κάθε είδους συνταγματικώς -και όχι μόνο- κατοχυρωμένων δικαιωμάτων».

Είχαν προηγηθεί, μια μέρα νωρίτερα, δηλώσεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της επαναπρόσληψης των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, προκαλώντας πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο.

Πάντως σε ό,τι αφορά τους ένστολους η κυβέρνηση φαίνεται ότι τελικά κάνει πίσω και αποκαθιστά τις μισθολογικές τους περικοπές που αναμένεται να προκαλέσουν δημοσιονομικό κόστος 620 εκατ. ευρώ. Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού των Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, είπε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έρθουν για ψήφιση οι αναγκαίες διατάξεις που τα μισθολόγια θα εναρμονίζονται με αυτές.

 

Kontranews.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ