Ο 35άρης Φορλάν δεν είναι (πιά) Σουάρες

Η Κολομβία άρχισε χωρίς τον Ραδαμέλ Φαλκάο . Η Ουρουγουάη συνεχίζει χωρίς τον Λουίς Σουάρες.

 

Κολομβία και Ουρουγουάη αναμετρόνται απόψε στο Ρίο ντε Ζανέιρο χωρίς τα βαριά όπλα τους. Άντ’ αυτού  θα είναι μονομαχία συνόλου κι όχι συνάντηση δύο «πιστολέρο».

 

 Ο Σουάρες τιμωρήθηκε από τη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία για τέσσερις μήνες, από όλες τις διοργανώσεις, γιατί δάγκωσε τον Κιελίνι στη νίκη 1-0 της Σελέστε επί της Ιταλίας που της χάρισε την πρόκριση στη δεύτερη φάση του μουντιάλ .

 

Χωρίς αυτόν η Ουρουγουάη δεινοπάθησε από την Κόστα Ρίκα στην πρεμιέρα κι έχασε με 3-1. Τώρα στα δύσκολα θα της λείψει ξανά. Μάλιστα απέναντι στην Κολομβία που προκρίθηκε με τρεις νίκες, απέναντι στην Κολομβία που διαθέτει ισχυρή αμυντική γραμμή (μόλις δύο γκολ παθητικό). Απόψε δεν θα είναι καν στο Μαρακανά. Ήδη επέστρεψε στην πατρίδα του.

 

Είναι το δεύτερο παιχνίδι που χάνει στα τελικά μετά την Ολλανδία (ημιτελικά του 2010). Αμφότερα συνοδεύτηκαν με ήττα για τη Σελέστε.

 

Από την άλλη πλευρά η Κολομβία απέδειξε πως μπορεί να κάνει εκπληκτική δουλειά και χωρίς τον Φαλκάο. Η επιθετική γραμμή της λαμποκοπά. (Ελλάδα 3-0, Ακτή Ελεφαντοστού 2-1 και Ιαπωνία 4-1).

 Τρεις νίκες όσες σε 13 προηγούμενες παρουσίες της σε μουντιάλ.

 Ίσως με τον Φαλκάο να μην ήταν και τόσο αποτελεσματική, γιατί το παιχνίδι της τώρα είναι συνόλου και δεν περιστρέφεται γύρω από αυτόν.

 Ο ιδιοφυής μέσος της Χάμες Ροντρίγκες διανέμει σωστά την μπάλα, βρίσκει πολλές καλές λύσεις και δεν υποχρεώνεται να ακολουθεί τα βήματα του Φαλκάο.

 Για τη Σελέστε η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Σουάρες έπαιξε εναντίον της Αγγλίας , πέτυχε δύο γκολ, έκανε όλη τη διαφορά. Αντικαταστάτης του θα είναι ξανά ο 35χρονος Ντιέγο Φορλάν. Οι επιθετικές επιλογές του Όσκαρ Γουάσινγκτον Ταβάρες είναι περιορισμένες. Εκτός του Σουάρες ο μόνος αξιόπιστος επιθετικός που έχει απομείνει είναι ο Έδινσον Καβάνι της Παρί Σεν-Ζερμέν.

 

Η Ουρουγουάη περιμένει ξανά τη δυναμική παρουσία του κεντρικού οπισθοφύλακα Ντιέγο Γκοδίν στην επίθεση. Εφέτος του πάει καλά η χρονιά, ως ηγέτης αμυντικά, σε συλλογικό κι ομαδικό επίπεδο, αλλά και στη γραμμή πυρός έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

 

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 

 Κολομβία και Ουρουγουάη διαθέτουν μεγάλη πείρα από τελικά Παγκοσμίου κυπέλλου. Συνολικά έπαιξαν σε 38 παιχνίδια διαφόρων διοργανώσεων με την Ουρουγουάη να επικρατεί με 18 νίκες, έναντι 11 της Κολομβίας και 9 ισοπαλιών. Τα τέρματα 54-43 υπέρ της Ουρουγουάης.

 

Για το παγκόσμιο κύπελλο

 

Ουρουγουάη – Κολομβία 2-1 (1962, τελικά, φάση ομίλων, Χιλή, Αρίκα. Κουμπίγια 56΄, Σασία 75΄- Σουλουάγα 19΄πέναλτι).Αποκλείστηκαν αμφότερες, η Κολομβία μάλιστα χωρίς νίκη.

 

 ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Μαρακανά, Ρίο ντε Ζανέιρο

 

 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπγιορν Κάουπερς (Ολλανδία)

 

 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 23:00 – ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

 

 

Σχετικά άρθρα