Με τον "Δράκο" του Κούνδουρου λήγει η έκθεση του Τάσου Ζωγράφου

29 Ιουνίου 2014

Η έκθεση με 159 έργα παρουσίασε αντιπροσωπευτικά τη μακρόχρονη θητεία του καλλιτέχνη στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σκηνικά και κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, αλλά και τη ζωγραφική του ως μέσο προσωπικής έκφρασης βαθύτατα ποιητικής.

 

Με την προβολή της ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική», που φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (12 Μαΐου - 29 Ιουνίου).

Ήταν τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη ενός πολυσήμαντου δημιουργού που συνδέθηκε με την ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ελλάδα, έχοντας στο ενεργητικό του κοστούμια και σκηνικά για περισσότερες από 120 θεατρικές παραστάσεις και για 200 κινηματογραφικές ταινίες.

Η έκθεση περιελάμβανε σκηνικά και κοστούμια και από το θέατρο της εξορίας στη Μακρόνησο, όπου το χρονικό διάστημα 1948-1950 ο Τάσος Ζωγράφος, παρακινημένος από το Νίκο Κούνδουρο που γνώρισε εκεί, δούλεψε για το ανέβασμα παραστάσεων.

Το 1955 ο Νίκος Κούνδουρος σκηνοθετεί το «Δράκο», την ταινία που, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες του ελληνικού σινεμά, και αναθέτει στον Τάσο τα σκηνικά. Η ταινία, που εκπροσώπησε το 1956 την Ελλάδα στη Mostra της Βενετίας, ήταν η πρώτη σκηνογραφική δουλειά του καλλιτέχνη για τον κινηματογράφο που τον έκανε ευρύτερα γνωστό.

Με εξαιρετικούς ηθοποιούς και πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, η ταινία βασίζεται στην παρεξήγηση που προκύπτει από τη φυσιογνωμική ομοιότητα του ήρωα με το «Δράκο», το φόβητρο της περιοχής.

Ομιλητές: Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης, και Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου.

Προβολή της ταινίας: Δευτέρα 30 Ιουνίου και ώρα 8.30, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν
Τα νέα της ημέρας
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν