Ο Κέιλορ Νάβας και οι δύο φύλακες Άγγελοί του

Είναι ο άνθρωπος που θα στοιχειώνει τα όνειρα των Ελλήνων για τα επόμενα χρόνια. Είναι όμως κι αυτός που ανέβασε στον… Όλυμπο, όπως έγραψαν οι εφημερίδες στην πατρίδα του την Κόστα Ρίκα.

Ο Κέιλορ Νάβας έγινε μέσα σε ένα απόγευμα, για την πατρίδα του, ήρωας. Μέχρι πρόπερσι ήταν άγνωστος. Η σχεδόν άγνωστος. Ένας τερματοφύλακας που έψαχνε ένα μέτριο συμβόλαιο για να ζήσει.

Από την Σαπρίσα μια από τις καλύτερες ομάδες της Κόστα Ρίκα πήγε το 2010 στην Αλικάντε για 600.000 ευρώ. Δεν έπιασε. Λίγο αργότερα τον έδωσαν δανεικό στη Λεβάντε κι εκεί άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αποτέλεσμα το 2012 οι Βαλενσιάνοι πλήρωσαν 800.000 για να τον αποκτήσουν. Ήταν μια καλή επιλογή. Σήμερα η τιμή του υπολογίζεται στα 4 εκ. ευρώ, ενώ η ρήτρα του φθάνει τα 8 εκ. ευρώ!

Στα 28 του χρόνια ο Νάβας έχει δικαίωμα πλέον να ονειρεύεται κάτι καλύτερο από ένα αξιοπρεπές συμβόλαιο. Η Λεβάντε με δεξί μπακ τον Βύντρα και αριστερό τον Καράμπελα ίσως να μην τον καλύπτει. Οι εμφανίσεις του στο Μουντιάλ μπορεί να αποτελέσουν το διαβατήριο για τη μεταγραφή σε ένα άλλο πρωτάθλημα ή σε μια ισχυρότερη ομάδα.

Ήδη Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Έβερτον χτύπησαν τη… πόρτα της Λεβάντε. Οι Άγγλοι τον έμαθαν κι… έπαθαν από την τραυματική συμμετοχή της εθνικής τους στο Μουντιάλ.

Όμως στο καιρό μας θαύματα δεν γίνονται. Και πίσω από κάθε… θαύμα υπάρχει και η εξήγηση. Ο Νάβας πέρσι έκανε εκπληκτική χρονιά στη Λεβάντε, αναδείχτηκε δεύτερος καλύτερος τερματοφύλακας στη La Liga και τώρα κάνει ένα εκπληκτικό Μουντιάλ,

Στη μεταμόρφωσή του όπως παραδέχεται κι ο ίδιος βοήθησαν δύο άνθρωποι.

Ο ένας είναι Βάσκος. Ο προπονητής τερματοφυλάκων της Λεβάντε μέχρι πριν λίγο καιρό, ο Λουίς Λοπίς. Είναι αυτός που βελτίωσε τις αδυναμίες του έξω από την περιοχή και τον έπεισε να χάσει πέντε κιλά για να γίνει πιο ευέλικτος.

Ο άλλος είναι ο Λουίς Κονιέχο, ο ήρωας της Κόστα Ρίκα στο Μουντιάλ του 1990. Έκανε εκπληκτική εμφάνιση στην ήττα με 1-0 από τη Βραζιλία και σήμερα είναι προπονητής τερματοφυλάκων της εθνικής ομάδας.

Ο ίδιος ο Νάβας έχει τη φήμη του ριψοκίνδυνου τερματοφύλακα. Δεν διστάζει να… πέσει στη φωτιά, προτέρημα των συμπατριωτών του που δεν ξέρουν τι θα πει φόβος. Δεν το κρύβει άλλωστε ότι αυτό ήταν το μεγάλο όπλο για την πρόκριση στους «8»

«Αφήσαμε το φόβο σπίτι μας. Δεν φοβόμαστε κανένα. Αυτός είναι ο λόγος που αποκλείσαμε τρεις παγκόσμιες πρωταθλήτριες στον όμιλο και μια πρωταθλήτρια Ευρώπης στη συνέχεια».

Το συμβόλαιό του με την Λεβάντε λήγει το επόμενο καλοκαίρι. Στη Μαδρίτη όμως το όνομά του έχει συζητηθεί στα γραφεία της Ατλέτικο σε περίπτωση που επιστρέψει στη Τσέλσι ο Κουρτουά.

Το παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία Πέρεζ  Ζέλεντον μια γεωργική περιοχή κοντά στο Σαν Χοσέ μπορεί να κοιτά όχι τον ουρανό για να ονειρευτεί, αλλά τα  email του με τις προτάσεις του μάνατζέρ του για το επόμενο βήμα της καριέρας του. Κι εκεί δεν χρειάζεται να σκοράρει. Αρκεί να… αρπάξει την καλύτερη προσφορά…

Σχετικά άρθρα