«Παγώνει» η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έπειτα από αντιδράσεις κατοίκων

1 Ιουλίου 2014
Το ΤΑΙΠΕΔ επανεξετάζει τον τρόπο αξιοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης μετά το «μπλόκο» του Συμβουλίου της Επικρατείας και λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις των κατοίκων – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει μεταβιβάσεις δημόσιας περιουσίας.

Σε επανεξέταση της διαδικασίας για την «αξιοποίηση» της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ, αλλά και λαμβανομένων υπόψη των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας της πόλης.

 

soste-to-nero

 

Η απόφαση-δήλωση του ΤΑΙΠΕΔ, βασικού μετόχου της εταιρείας, διαβάστηκε με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της ΕΥΑΘ Α.Ε. και ανέφερε τα εξής: «Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιριών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του. Επισημαίνεται ότι ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε. είχε εκφράσει η γαλλική εταιρεία «Suez Environment», η οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει επενδύσεις σε υποδομές, της τάξης των 25-50 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μέχρι και 4.000 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία σε μια πενταετία, αν περιερχόταν σε αυτή το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία, που διεκδικούσε το 51% σε κοινοπραξία με τον Άκτορα, θα έπρεπε στην επόμενη πενταετία να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες δεν θα ανήκουν σε αυτή, αλλά στην ΕΥΑΘ Παγίων.

Με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Παπαδάκης, δήλωσε: «Η ΕΥΑΘ είναι μια νοικοκυρεμένη εταιρεία, που λειτουργεί σεβόμενη απολύτως τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Μαζέψαμε εκκρεμότητες ετών, όπως τα χρέη των δήμων, έχουμε χρήματα και μηδενικό δανεισμό και μεριμνούμε για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Επιτυχία, ωστόσο, θα είναι η υλοποίηση ενός μακροχρόνιου πλάνου επενδύσεων (σ.σ. ύψους 132 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2018), με διευκόλυνση των λειτουργιών της εταιρείας, ούτως ώστε να λυθούν σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα όπως το θέμα της έλλειψης προσωπικού, της επέκτασης της ΕΥΑΘ σε καλλικρατικούς δήμους που δεν ανήκουν πλήρως στη ζώνη ευθύνης της εταιρείας, αλλά και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια».

Ενέκρινε δε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΑΘ Α.Ε. προς την ΕΥΑΘ Παγίων, με το οποίο ρυθμίζονται υφιστάμενες οφειλές της πρώτης προς τη δεύτερη που εκκρεμούσαν, τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατά την εταιρική χρήση 2013, όπως και την εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2014.

«Μπλόκο» ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ βάζει φρένο στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού που χαρακτηρίζεται από το δικαστήριο κοινωνικό αγαθό. Την Πέμπτη (26/06) η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι το μερίδιο του ΤΑΙΠΕΔ μειώθηκε από 61,33% σε 27,3%, το οποίο αντιστοιχεί σε 29.074.500 άμεσα δικαιώματα ψήφου έναντι 65.319.740 που διέθετε.

Η μεταβολή στα δικαιώματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή και χωρίς αντάλλαγμα. Ακυρώνεται παράλληλα η μεταβίβαση των 36.245.240 μετοχών της ΕΥΔΑΠ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 34,033% του μετοχικού της κεφαλαίου από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είχε γίνει με βάση την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων του Απριλίου του 2012.

Με τα σημερινά δεδομένα το Δημόσιο κατέχει το 34,033%, το ΤΑΙΠΕΔ 27,3%, ο όμιλος Πόλσον 9,99%, διάφορα νομικά πρόσωπα 21,61% και 7,06% διάφορα φυσικά πρόσωπα μέσω χρηματιστηρίου.

ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÃÉÁ ÔÏ ÎÅÐÏÕËÇÌÁ ÔÇÓ ÄÇÌÏÓÉÁÓ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁÓ  (EUROKINISSI/ÊÙÓÔÁÓ ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ)Νέες προειδοποιήσεις από ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει μεταβιβάσεις δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, ακόμη και σε αυτούς που την απόκτησαν καλόβουλα», προανήγγειλε ηΖωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Εχουμε εγκαίρως και εγκύρως προειδοποιήσει ότι οι πωλήσεις αυτές βλάπτουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Οι δηλώσεις έγιναν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η «Ανοιχτή Πόλη», η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής 19 εργαζομένων σε εταιρείες του Δημοσίου που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση και του απερχόμενου δημάρχου Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη.

Στρέφονται κατά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2012, για να διορίσει την τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυξημένη πλειοψηφία που ορίζει ο νόμος 3986/2011.

«Το άρθρο 106 του Συντάγματος ορίζει ότι τα δημόσια αγαθά αξιοποιούνται προς όφελος του γενικού συμφέροντος», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας: «Σήμερα έχουμε 320.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Φανταστείτε τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση».

 


efsyn.grΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ