Πανελλήνιες: Η ώρα της αλήθειας για τις βαθμολογίες

1 Ιουλίου 2014

Τέλος θα πάρει σήμερα το μεσημέρι η αγωνία περίπου 105.000 υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς θα δημοσιοποιηθούν οι βαθμολογίες. 

Πλέον η εύλογη αγωνία των προηγούμενων ημερών θα πρέπει να σταματήσει και οι μαθητές, καθώς και οι υποψήφιοι που έδωσαν εκ νέου να συνειδητοποιήσουν την έκταση της επιτυχίας τους και με καθαρό μυαλό να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με τις προτιμήσεις τους για τις σχολές που θα επιθυμούσαν να εισαχθούν. 

Αναρτώνται οι βαθμολογίες

Η διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων των εξεταζόμενων πανελλαδικά μαθημάτων ολοκληρώθηκε χθες και από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας δόθηκε το «πράσινο φως» για την δημοσιοποίηση των βαθμολογικών στοιχείων. 

Δείτε εδώ τα στατιστικά του 2013

Αυτά βρίσκονται ήδη στη διάθεση των κατά τόπους σχολικών μονάδων και των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, καθώς και στη μηχανογραφική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. 

Από τις 13:00 το μεσημέρι, τα βαθμολογικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β΄ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα) θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Αντίστοιχα, οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν αύριο περί τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας. 

Μετά τη μια το μεσημέρι σήμερα όλοι οι υποψήφιοι και των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (ομάδες Α΄ και Β΄) θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδαhttp://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Ωστόσο, σήμερα η εικόνα των επιδόσεων για ορισμένους από τους υποψηφίους δεν θα είναι πλήρης, καθώς οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι τις 4 Ιουλίου να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες, δηλαδή στα αγωνίσματα.

Ήρθε η ώρα του μηχανογραφικού

Μέχρι και την Πέμπτη οι υποψήφιοι, γνωρίζοντας πλέον τις βαθμολογικές τους επιδόσεις θα μπορούν να επιδοθούν σε «ασκήσεις επί χάρτου» στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Από μεθαύριο και ως τη Δευτέρα 14 Ιουλίου όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://exams.it.minedu.gov.gr .

Πώς θα υπολογίσετε τα μόριά σας

Οι επιδόσεις των υποψηφίων σε συνδυασμό με τις επιλογές τους στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη φετινή πορεία των βάσεων εισαγωγής. 

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων συνδέεται με τη διαδικασία υπολογισμού του βαθμού πρόσβασης και των μορίων που αποτελούν τα «διαβατήρια» για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. 

Πώς υπολογίζονται οι βαθμοί

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαρτάται από το Βαθμό Πρόσβασης των έξι μαθημάτων (ή των επτά για όσους έχουν επιλέξει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) της Γ΄ τάξης που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Ο Βαθμός Πρόσβασης κάθε μαθήματος για τους μαθητές της Γ΄ τάξης προκύπτει ως εξής:

Βαθμός Πρόσβασης= (Γραπτός βαθμός) Χ 0,7 + (προφορικός βαθμός) Χ 0,3

Ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης διαμορφώνεται κατά 100% από το Βαθμό Πρόσβασης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Γ΄ Τάξης.

Ο συνολικός αυτός αριθμός των μορίων προκύπτει:

Α) Από τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης (Γ.Β.Π.) των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 8, και

Β) Από το βαθμό του 1ου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επί 1,3 και του δεύτερου επί 0,7.

Αν τα μαθήματα αυτά αντικατασταθούν από μαθήματα Γενικής Παιδείας, τότε το πρώτο πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,9 και το δεύτερο με 0,4.

Ο συνολικός αριθμός των μορίων πολλαπλασιάζεται επί 100.

Για τα τμήματα και τις σχολές που απαιτείται ειδικό μάθημα, το σύνολο μορίων δίδεται από τη σχέση:

[(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης Χ 8) + (βαθμός πρόσβασης α΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 1,3) + (βαθμός πρόσβασης β΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7) + (βαθμός ειδικού μαθήματος Χ 1 ή 2 κατά περίπτωση)] Χ 100.

Γραπτός και προφορικός βαθμός

Ο γραπτός βαθμός στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι αυτός που καθορίζει την κίνηση της βαθμολογίας σε κάθε μάθημα καθώς έχει τη δυνατότητα να ανατρέπει όλα τα προηγούμενα δεδομένα.

Ο προφορικός βαθμός προσαρμόζεται κατά τρόπο που να διαφέρει του γραπτού μόνο κατά δύο (2) μονάδες. Αν ο προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι μεγαλύτερος του γραπτού περισσότερο από δύο μονάδες, τότε ο προφορικός βαθμός μειώνεται τόσο, ώστε να είναι μεγαλύτερος του γραπτού κατά δύο μονάδες. Αν ο προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι μικρότερος του γραπτού περισσότερο από δύο μονάδες, τότε ο προφορικός βαθμός αυξάνεται τόσο, ώστε να είναι μικρότερος του γραπτού μόνο κατά δύο μονάδες.


Real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ