ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 2 ΙΟΥΛΙΟΥ (vd)

Το πιο πρόσφατα γεγονότα αυτά το 2010 στη Νότιο Αφρική δεσπόζουν την 2η Ιουλίου. Οι δραματικές προκρίσεις της Ολλανδίας και της Ουρουγουάης στα ημιτελικά. Σε μία μέρα όπου αποβλήθηκαν ο Ντιέγκο Μαραντόνα το 1982 και ο Λουίς Σουάρες το 2010.

1950

Πέντε αγώνες με τους οποίους ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ομίλων στο ασυνήθιστο σύστημα διεξαγωγής του πρώτου μεταπολεμικού τουρνουά. Ξεχώρισε το εντυπωσιακό 8-0 της μετέπειτα νικήτριας Ουρουγουάης επί της Βολιβίας αλλά και το 5-2 της Χιλής επί των Η.Π.Α που τρείς μέρες νωρίτερα είχαν νικήσει την Αγγλία όπως είχαμε δεί.

1982

Η Βραζιλία νικά 3-1 την Αργεντινή και τη βγάζει εκτός διεκδίκησης της πρώτης θέσης του ομίλου. Στο Σαρία της Βαρκελώνης η Σελεσάο εμφανώς ανώτερη προηγήθηκε 3-0 (Ζίκο, Σερτζίνιο, Ζούνιορ) της Αργεντινής που μείωσε στο 89’ με τον Ντίαζ, τέσσερα λεπτά μετά την αποβολή του Ντιέγκο Μαραντόνα. Σε άλλο αγώνα η Γερμανία νίκησε 2-1 την διοργανώτρια Ισπανία και την έθεσε και εκείνη ουσιαστικά νοκ άουτ. Λιτμπάρσκι και Φίσερ σκόραραν για την Γερμανία ενώ η Ισπανία μείωσε με τον Θαμόρα.

1994

Η Ισπανία με άνεση αποκλείει την Ελβετία στην φάση των 16, με 3-0 και σκόρερ τους Ιέρο, Λουίς Ενρίκε και Μπεγκιριστάιν. Πιο εύκολα από το τελικό 3-2 νίκησε και η Γερμανία, το Βέλγιο. Χαρακτηριστικό ότι τα πάντσερ πέτυχαν όλα τους τα γκολ στο πρώτο ημίχρονο.

2010

Η Ολλανδία ανατρέπει το σκορ και νικά 2-1 την Βραζιλία στο Πορτ Ελίζαμπεθ. Η Σελεσάο προηγήθηκε με τον Ρομπίνιο στο 10’ αλλά με δύο γκολ του Σνέϊντερ στο 53’ και στο 68΄ οι Οράνιε γύρισαν το ματς. Πέντε λεπτά μετά το 2-1 αποβλήθηκε ο Φελίπε Μέλο. Η Ολλανδία πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά όπου θα αντιμετώπιζε την Ουρουγουάη που μετά από σκληρή μάχη απέκλεισε την Γκάνα στα πέναλτι. Όλα τα λεφτά ήταν η φάση του 120’. Με σκορ 1-1 (45+2 Μουντάρι, 55’ Φορλάν), η Γκάνα κέρδισε πέναλτι σε χέρι του… Λουίς Σουάρεζ που αποβλήθηκε. Ο Ασαμόα Γκιάν όμως αστόχησε με την Σελέστε να επικρατεί στα πέναλτι χάρις σε δύο αποκρούσεις του Μουσλέρα και με τον άλλοτε φορ του Άρη, Σεμπάστιαν Αμπρέου να ευστοχεί στο τελευταίο.

Σχετικά άρθρα