Το κρύο αίμα ή ο νεανικός ενθουσιασμός;

Ένα είναι σίγουρο και το μόνο σίγουρο. Πως η Ευρώπη θα έχει τουλάχιστον μία εκπρόσωπό της στα ημιτελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου.

Γαλλία και Γερμανία αναμετρόνται απόψε στο Ρίο ντε Ζανέιρο για μία θέση στους τέσσερις της διοργάνωσης. Για την ιστορία αναφέρουμε πως αυτή η τέταρτη μονομαχία τους σε τελικά Παγκοσμίου κυπέλλου γίνεται για πρώτη φορά τόσο νωρίς. Είχε προηγηθεί ο μεταξύ τους μικρός τελικός το 1958 στη Σουηδία και δύο ημιτελικοί γύροι το 1982 στην Ισπανία και το 1986 στο Μεξικό.

Ακόμη ένα ιστορικό στοιχείο είναι αυτό του διαιτητή. Αργεντίνος (Νέστορ Πιτάνα) σήμερα, Αργεντίνος (Χουάν Μπρότσι) το 1958 στη Σουηδία, στη μοναδική επικράτηση των Γάλλων επί των Γερμανών, σε μουντιάλ!

Αμφότερες προέρχονται από αγχώδεις επιτυχίες στη διάρκεια του δεύτερου γύρου. Επιθυμία τους να ξαναβρούν τον καλό εαυτόν τους, αυτόν της φάσης των ομίλων και με τον τρόπο αυτό να διεκδικήσουν το ποθητό αποτέλεσμα.

 

Η Γερμανία, που συμμετέχει για ένατη συνεχόμενη φορά σε προημιτελικά διαθέτει το ελαφρύ προβάδισμα λόγω της τεράστιας εμπειρίας σε μεγάλες διοργανώσεις.

Γύρω της έχουν συσσωρευτεί σύννεφα αμφιβολιών και αμφισβητήσεων μετά την απογοητευτική εμφάνιση εναντίον της Αλγερίας.

Βαριά αμυντική γραμμή, επιρρεπής στο λάθος, χωρίς καμία απολύτως αυτοσυγκέντρωση και συνοχή στη δράση της.

Νίκησε μεν 2-1, αλλά δεν έπεισε στη συνολική παρουσία της. Ένα συνονθύλευμα σε όλους τους τομείς. Μόνο το γνώριμο πείσμα της, που ήταν ανώτερο των Αφρικανών τους χάρισε την πρόκριση.

Κάποτε οι Γερμανοί ήταν περήφανοι, που είχαν σε ρόλο ελεύθερου αμυντικού στην οπισθοφυλακή τον Φραντς Μπεκενμπάουερ κι αργότερα τον Λόταρ Ματέους.

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας καμάρωσαν ξανά για τη θέση αυτή με τη διαφορά πως το ρόλο τον έπαιζε ο τερματοφύλακας Μανουέλ Νόιρερ. Αν δεν ήταν αυτός, τότε η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ θα είχε γνωρίσει μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις στην ιστορία της.

 

Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία. Οι Πετεινοί παρουσιάστηκαν αγνώριστοι απέναντι στη Νιγηρία. Τους έλειπε η ζωντάνια, η φρεσκάδα, η θέληση, η σταθερότητα που είχαν στη φάση των ομίλων.

Νίκησαν 2-0 τη Νιγηρία με δύο γκολ στο τελευταίο 11λεπτο. Μέχρι τότε τους είχε κυριεύσει το άγχος κι ο πανικός της αποτυχίας.

Η Γαλλία μετά τις ευρείες σε σκορ νίκες επί της Ελβετίας και της Ονδούρας ανέβηκε ψηλά στην κατάταξη των ομάδων που είναι υποψήφιες για την κατάκτηση του Παγκόσμιου τίτλου. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά, όταν η νεανική και άπειρη ομάδα που παρέταξε ο Ντιντιέ Ντεσάν βρέθηκε απέναντι στη Νιγηρία. Ίσως, λύγισε από το βάρος των υψηλών προσδοκιών.

Για το Γάλλο ομοσπονδιακό τεχνικό η Γερμανία είναι πάντα το φαβορί.

«Να μην ξεχνάμε πως η Γερμανία-αυτή σχεδόν η ίδια ομάδα-έφθασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου το 2010 και του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2012. Έχουν εμπειρία μεγάλων διοργανώσεων. Γνωρίζουν πότε και πως πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Οι ποδοσφαιριστές, όλοι, είναι πεπειραμένοι. Παίζουν σε μεγάλες ομάδες. Η πλειοψηφία ανήκει στην Μπάγερν. Όλα αυτά μαζί μαρτυρούν πως η Γερμανία θα έχει ακόμη μία ευκαιρία να φθάσει στα ημιτελικά – πιθανότατα».

 

Ακόμη και μετά την επιβλητική νίκη επί της Πορτογαλίας με 4-0 στην πρεμιέρα, η Γερμανία δεν ήταν η ίδια άλλων εποχών – του προσφάτου παρελθόντος. Η νευρικότητα είχε κυριαρχήσει σε όλους και σε όλα. Γερμανοί χωρίς κρύο αίμα? Περίεργο.

Ο Λεβ, υπό πίεση, αλλά και παθολογική επιθυμία για  να κερδίσει τίτλο στην τέταρτη παρουσία του σε σημαντική διοργάνωση πέρασε στην αντεπίθεση μετά τον αγώνα με την Αλγερία.

«Θα πρέπει να αισθάνομαι απογοητευμένος τώρα που είμαι στην οκτάδα?» ήταν η ρητορική ερώτησή του. « Σε τέτοιες διοργανώσεις υπάρχουν κάποια παιχνίδια – κλειδιά τα οποία για να τα κερδίσεις χρειάζεσαι απαραίτητα τη δύναμη της θέλησης. Δεν είναι απλά παιχνίδια, αλλά κάτι περισσότερο».

Η ενίσχυση της αμυντικής γραμμής είναι το κύριο μέλημα του Γερμανού ομοσπονδιακού τεχνικού. Ο Ματς Χούμελς δεν είναι απόλυτα έτοιμος, ενώ για τον Σροκντάν Μουστάφι το μουντιάλ τελείωσε πρόωρα μετά τον τραυματισμό στον αριστερό ιγνυακό τένοντα.

 

Η οπισθοφυλακή των Γάλλων ίσως έχει κι αυτή αλλαγές. Ο Μαμαντού Σακό επιστρέφει μετά τον τραυματισμό του, όμως θα ήταν άδικο να μείνει έξω ο Λοράν Κοσιελνί, που άφησε άριστες εντυπώσεις με τις πρόσφατες εμφανίσεις του.

Κάποια νέα παιδιά (Πογκμπά, Βαράν, Γκριζμάν), που πήρε μαζί του στη Βραζιλία ο Ντεσάν έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων , όμως ο Γάλλος προπονητής παραμένει απαθής.

 

Οι αναμετρήσεις των Γάλλων με τους Γερμανούς έχουν γράψει ιστορία.

Η πιο γνωστή αυτή του 1982, όταν οι Γερμανοί έχαναν 3-1, ισοφάρισαν 3-3 (στην παράταση) και πήραν το παιχνίδι στα πέναλτι. Περίφημη και η ενέργεια του Γερμανού τερματοφύλακα Τόνι Σούμαχερ που βγήκε ως καμικάζι από το τέρμα του για να αποκρούσει την μπάλα κι αντί αυτής βρήκε το σαγόνι του Πατρίκ Μπατιστόν (είχε περάσει ως αλλαγή στο 50΄, αποχώρησε στο 60΄) και το έκανε στην κυριολεξία κομμάτια. Δεν τιμωρήθηκε ποτέ από τον Ολλανδό διαιτητή Κόρφερ.

 

Ακόμη μία ευκαιρία θα έχει και ο Μίροσλαβ Κλόζε αν θα παίξει, για να γίνει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε τελική φάση. Ήδη εφέτος ισοφάρισε το ρεκόρ των 15 γκολ του Βραζιλιάνου Ρονάλντο .

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 

Σε 25 παιχνίδια η Γαλλία μετρά 11 νίκες, η Γερμανία (ή Δυτική Γερμανία) 8, ενώ 6 αγώνες τελείωσαν ισόπαλοι. Ισορροπία στα τέρματα με 41 για τους Πετεινούς και 42 για τα Πάντσερ.

 

 Για το Παγκόσμιο κύπελλο: Δυτικη Γερμανία – Γαλλία 3-6 (1958. Σουηδία. Γκέτεμποργκ. Μικρός τελικός. Τσέσλαρτσικ 18΄, Ραν 52΄, Σέφερ 84΄- Φοντέν 16΄, 36΄, 78΄,89΄, Κοπά 27΄πεναλτι, Ντουίς 50΄). Η Γαλλία τερμάτισε στην τρίτη θέση. Παγκόσμια πρωταθλήτρια ανεδείχθη η Βραζιλία.

 

Δυτική Γερμανία – Γαλλία 3-3 (5-4 πέναλτι) (1982. Ισπανία. Σεβίλη. Ημιτελικά. Λιτμπάρσκι 17΄, Κ.Χ. Ρουμενίγκε 102΄, Φίσερ 108΄- Πλατινί 26΄πέναλτι, Τρεζόρ 92΄, Ζιρές 98΄). Ο Μασίμ Μποσίς έδωσε την ευκαιρία στον Σούμαχερ να γίνει ήρωας, αστοχώντας στο τελευταίο πέναλτι. Η Γαλλία τερμάτισε τέταρτη, η Δυτική Γερμανία έχασε τον τελικό από την Ιταλία με 3-1.

 

Γαλλία – Δυτική Γερμανία 0-2 (1986. Μεξικό. Γουαδαλαχάρα. Ημιτελικά. Μπρέμε 9΄, Φέλερ 89΄). Η Γαλλία τερμάτισε στην τρίτη θέση. Η Γερμανία έχασε τον τελικό με 3-2 από την Αργεντινή.

 

 ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Μαρακανά, Ρίο ντε Ζανέιρο

 

 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)

 

 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 19:00 ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

 

Σχετικά άρθρα