Φτιάχνουμε παραδοσιακά καλτσούνια!

4 Ιουλίου 2014

Παραδοσιακό γλυκό από τη λεβεντογέννα Κρήτη. Παρασκευάζεται εύκολα, τρώγεται ακόμα ευκολότερα. Όσοι το έχουν δοκιμάσει καταλαβαίνουν γιατί είναι από τα καλύτερα μη σοκολατοειδή γλυκά. Οι υπόλοιποι... τώρα έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν!

Τι θα χρειαστούμε:

100 γρ. μαγιά
2 φλιτζ.τσαγιού κατσικίσιο γάλα
1 φλιτζ.τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη (για τη ζύμη)
3 κρόκους αυγών (+1 για άλειμμα)
1 1/2 κ. αλεύρι μαλακό
2 κ. φρέσκο κρητικό ανθότυρο ή μυζήθρα γλυκιά
2-3 βανίλιες
3 ασπράδια αυγών
ζάχαρη
κανέλα σε σκόνη

n

Πως το φτιάχνουμε:

Διαλύουμε σε χλιαρό γάλα τη μαγιά.

Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό.

Προσθέτουμε στο ανθότυρο όση ζάχαρη θέλουμε, τ' ασπράδια των αυγών και τις βανίλιες και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αφού ανοίξουμε το φύλλο, το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια με το στόμιο ενός μεγάλου ποτηριού και αφού βάλουμε το μείγμα του ανθότυρου, σχηματίζουμε στρογγυλά καλιτσουνάκια.

Τα τσιμπάμε με το πιρούνι για να πάρουν το χαρακτηριστικό σχήμα, τα αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες περίπου.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να ροδίσουν.

 

Athensvoice.gr 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ