“Διαβολικό” ραντεβού στη Μπραζίλια

Οι χαρισματικές ενέργειες του Λιονέλ Μέσι έχουν φθάσει την Αργεντινή μέχρι τα προημιτελικά. Αν, δεν ήταν αυτός ενδεχομένως, η Αλμπισελέστε να είχε αποχωρήσει πρόωρα από τη διοργάνωση. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, καμία ομάδα, κανένας προσωπικός αντίπαλος δεν μπόρεσε να του δημιουργήσει εμπόδιο.

Απόψε στην Μπραζίλια θα περιμένει αυτόν και την ομάδα του  το Βέλγιο. Εντελώς διαφορετικός αντίπαλος σε σχέση με αυτούς που είχε συναντήσει ως τώρα. Οι Βέλγοι είναι τόσο επιθετικοί όσο και οι Αργεντίνοι. Συνεπώς θα πολεμήσουν τον Μέσι και την παρέα του με τα ίδια τους όπλα.

 

«Η αλήθεια είναι πως πρέπει να προσαρμοστούμε. Αλλά, με ενδιαφέρον περιμένω να δω πως θα προσαρμοστούν κι αυτοί απέναντί μας» δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός του Βελγίου, Μαρκ Βίλμοτς.

 

Η Αργεντινή χρειάστηκε τις στιγμές μαγείας του Μέσι για να πείσει. Για να πιέσει, για να σπάσει την άμυνα των αντιπάλων. Ήταν γνωστό πως σε αυτό το μουντιάλ οι θεωρητικά μικρές ομάδες θα έπαιζαν κλειστά. Η Αργεντινή έπραξε το αντίθετο. Στα πρώτα παιχνίδια εμφανίστηκε πιο σφικτή από οποιαδήποτε άλλη εθνική. Έτσι βρήκε την ευκαιρία να λάμψει ένας Μέσι, που δεν θύμιζε πολύ αυτόν της Ευρώπης, αλλά όπως και να έχει το πράγμα αγωνίστηκε με πάθος για την πατρίδα του. Ούτε καν οι φανέλες της δεν θύμιζαν, έστω στον απλό φίλαθλο, πως πρόκειται για μια πρώην Παγκόσμια πρωταθλήτρια, για ένα μεγαθήριο της διεθνούς ποδοσφαιρικής σκηνής.

 

Εναντίον του Βελγίου οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Οι Κόκκινοι Διάβολοι διαθέτουν άπειρη ομάδα, όμως ο ενθουσιασμός της νεότητας, η φιλοδοξία (ατομική και ομαδική) καθώς  η διορατικότητα και η ταχύτητα ορισμένων στελεχών, σίγουρα αποτελούν πρόκληση για την Αργεντινή. Το Βέλγιο κουράστηκε για να αποκλείσει τις ΗΠΑ στο δεύτερο γύρο, όμως εμφάνισε επιθετικές αρετές που δεν είναι διόλου αρεστές για την ασταθή αμυντική γραμμή της αντιπάλου.

 

Στατιστικά το Βέλγιο έπαιξε πολύ επιθετικά με τους Αμερικανούς που σώθηκαν από τη συντριβή χάρη στον τερματοφύλακα Χάουαρντ. Οι Ντε Μπρούιν, Αζάρ, Λουκάκου και Οριζί εξαπέλυσαν συνολικά 38 σουτ.

 

Αντίθετα η επιθετική γραμμή της Αργεντινής δεν υπήρξε ποτέ τόσο τρομακτική όσο αναμενόταν. Ο Γκονσάλο Ιγουαϊν παραμένει άκαπνος για τέσσερις αγωνιστικές  κι ο παρτνέρ του Σέρχιο Αγουέρο είναι εκτός λόγω τραυματισμού. Ο Εσεκιέλ Λαβέτσι τον αντικατέστησε ανεπιτυχώς εναντίον της Ελβετίας. Άρα τι μένει? Μόνον ο Μέσι. Αυτός σκόραρε σε όλα τα παιχνίδια της φάσης των ομίλων, αυτός βοήθησε τον Ντι Μαρία να πετύχει το γκολ με το οποίο η Αργεντινή ξεπέρασε το εμπόδιο της Ελβετίας.

 

Ο Μαρκ Βίλμοτς αρνείται να συγκρίνει τα μεγέθη των μονομάχων. Αρκείται να τονίσει πως η Αργεντινή είναι κατώτερη των αναμενόμενων και πως φανέρωσε κτυπητές αδυναμίες.

 

Ο Μέσι σίγουρα θα έχει και πάλι στιγμές μαγείας, ικανές να οδηγήσουν την Αργεντινή στα ημιτελικά, αλλά και όχι. Ο Βίλμοτς δηλώνει «Αν με ρωτήσετε τι προτιμώ? Έναν καλό παίκτη ή ομαδικότητα, τότε σας λέω πως προτιμώ συνολική δουλειά κι όχι ατομική».

 

Η αναμέτρηση τους αυτή στο μουντιάλ είναι η πρώτη μετά 28 χρόνια. Γνωστοί από το 1982, αλλά και το 1986.

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 Η Αργεντινή έχει την πρωτοπορία στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Σε τέσσερις αγώνες τρεις νίκες για την Αργεντινή και μία για το Βέλγιο. Τα τέρματα 10-4 υπέρ της Άλμπισελέστε.

 Για το Παγκόσμιο κύπελλο: Αργεντινή – Βέλγιο 0-1 (1982. Ισπανία. Βαρκελώνη. Φάση ομίλων. Βάντερμπεργκ 62΄). Προκρίθηκαν αμφότερες. Πρώτο το Βέλγιο κι αήττητο. Αποκλείστηκε στη δεύτερη φάση των ομίλων. Το αυτό και για την Αργεντινή.

 Αργεντινή – Βέλγιο 2-0 (1986. Μεξικό. Πόλη Μεξικού. Ημιτελικά. Μαραντόνα 51΄, 63΄). Η Αργεντινή αναδείχθηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια (3-2 τη Δυτική Γερμανία). Το Βέλγιο έχασε το μικρό τελικό (4-2 από τη Γαλλία μετά παράταση)

 

ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Νασιονάλ, Μπραζίλια

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νικολα Ριτσόλι (Ιταλία)

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 19:00 – ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα