Ημιτελικοί με απώλειες

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι Βραζιλία, Αργεντινή, Γερμανία και Ολλανδία αποτελούν την τετράδα των ημιτελικών του Παγκοσμίου κυπέλλου.

Εθνικές ομάδες που έχουν συμμετάσχει σε 21 τελικούς συνολικά. Συγκροτήματα με αδυναμίες στον επιθετικό τομέα, με εξαίρεση την Ολλανδία σε κάποια παιχνίδια, αλλά και ευάλωτες αμυντικά.

 

Η Βραζιλία έχασε τον Νεϊμαρ, η Αργεντινή ψάχνει ακόμη τη λύση – βοήθεια του αντί-Μέσι και η Γερμανία (εκτεθειμένη αμυντικά), που εμφανίζεται χωρίς καθαρόαιμο κεντρικό κυνηγό τα περιμένει όλα από τον Μίλλερ κι από προωθήσεις οπισθοφυλάκων για τις στημένες μπάλες. Οπότε τι γίνεται σε αυτή την καίρια φάση δύο βήματα πριν τον τίτλο?

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Τραυματισμός Νεϊμάρ

 Από άποψη τακτικής και συναισθηματισμού ο τραυματισμός του Νεϊμάρ αποτελεί καταστροφή για τη Βραζιλία.

Χάνει δύο κρίσιμους αγώνες με κάταγμα στο σπόνδυλο. Παρά τη σοβαρή διάγνωση ο 22χρονος επιθετικός εξακολουθεί να πιστεύει πως η σελεσάο έχει την πρώτη τύχη για την κατάκτηση του τροπαίου.

Αυτός είναι αισιόδοξος , αλλά πως θα καλυφθεί το κενό του? Ποιος είναι αυτός που μπορεί να τον αντικαταστήσει επάξια? Ο Φρεντ δεν κατάφερε ποτέ του να δικαιώσει τον Σκολάρι που τον πήρε στην αποστολή λόγω εντυπωσιακών εμφανίσεων στο κύπελλο Συνομοσπονδιών.

Ο Νεϊμάρ είχε πετύχει τέσσερα γκολ, αλλά είχε και οργανωτικό ρόλο, με μία ασίστ εναντίον της Κολομβίας.

Μένει ο Γουίλιαν, που τραυματίστηκε στην προπόνηση, όμως πιθανότατα ο ακραίος κυνηγός της Τσέλσι θα ντυθεί Νεϊμάρ στον ημιτελικό εναντίον της Γερμανίας. Ο Γουίλιαν είναι άπειρος κι ίσως ο τραυματισμός του Νεϊμάρ ξυπνήσει από το λήθαργο το δίδυμο των Φρεντ και Χουλκ .

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο Χέβεντες αριστερό  μπακ

 Η αμυντική αστάθεια της Γερμανίας είναι πρωτοφανής. Ο Λεβ δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστά. Μέχρι και με τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς έχει εμφανίσει τα Πάντσερ, αλλά οι αδυναμίες παραμένουν.

Με τη Γαλλία μετρίασε την κακή ποιότητα της οπισθοφυλακής με την τοποθέτηση του Λαμ στο δεξιό άκρο της άμυνας. Είναι πολλές αυτές οι ομάδες που έχουν εκθέσει την άμυνα των Γερμανών κι αναγκάζουν τον τερματοφύλακα Νόιρερ να παίζει και το ρόλο του λίμπερο.

Η χρησιμοποίηση του Μπένεντικτ Χέβεντες αντί του Έρικ Ντουρμ στα αριστερά της άμυνας σίγουρα θα αποτελέσει επιπρόσθετο πρόβλημα.

Η Βραζιλία διαθέτει δύο επιθετικούς δεξιούς ακραίους αμυντικούς. Κυρίως τον Ντάνι Άλβες αλλά και τον Μαϊκόν . Αν, στην επίθεση παίξει ο Χουλκ ή ο Γουίλιαν από την ίδια πλευρά , τότε η Γερμανία δεν θα έχει απολύτως καμία τύχη και ο Χέβεντες που δεν είναι ουσιώδης επιθετικά θα παγιδευτεί στο αριστερό άκρο.

 

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Η τακτική του Σαβέγια

Ίσως κάποιοι πιστεύουν πως  η υπερβολική εξάρτιση στον Λιονέλ Μέσι μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Άλλοι πάντως μιλάνε για τον τραυματισμό του Ντι Μαρία. Οι δυο τους αποτελούν τον κινητήριο άξονα της ομάδας. Ζωτικής σημασίας ο ρόλος τους. Όμως το ρεαλιστικό στιλ του προπονητή Αλεχάνδρο Σαβέγια αλλάζει την κατάσταση.

Η Αργεντινή σκοράρει πρώτη και συνήθως στα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά. Υπήρχαν και παιχνίδια που ισοφαρίστηκε νωρίς αλλά ποτέ δεν βρέθηκε πίσω στο σκορ. Αμυντικό παιχνίδι όταν προηγείσαι στο σκορ επιτρέπεται, αλλά όταν κυνηγάς τη νίκη τι κάνεις? Σίγουρα ξεχνάς την άμυνα. Αν, δεχθεί πρώτη γκολ η Αργεντινή από την Ολλανδία, τότε θα είναι καταστροφικό για αυτή.

Ο Λουίς Φαν Χάαλ είναι ικανός να διαλύσει κάθε ίχνος ομαδικότητας μόνο και μόνο για να νικήσει και να πάει στον τελικό.

Θα ακολουθήσει έξυπνη τακτική πάνω στον Μέσι γυρίζοντας την ομάδα πίσω και χωρίς τον Ντι Μαρία οι Αργεντίνοι θα νιώσουν την πλήρη ερημιά τους.

Ο Σαβέγια θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα της Ολλανδίας κι αυτό είναι δύσκολο για την Αργεντινή. Είναι πολύ νωρίς για προγνωστικά , αλλά όποια σκοράρει πρώτη θα έχει το πλεονέκτημα της πρόκρισης.

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η αδυναμία του Φαν Πέρσι

Τι απέγινε αυτό το παλικάρι μετά το θαυμάσιο γκολ που πέτυχε εναντίον της Ισπανίας? Άστοχος παντελώς εναντίον της Κόστα Ρίκα κι αν στη θέση της έπαιζε άλλη ομάδα πιο σοβαρή σε όλες τις γραμμές, τότε η Ολλανδία θα ήταν εκτός τετράδας. Είναι γεγονός πως ο Άργιεν Ρόμπεν δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του όλο το βάρος της επιθετικής γραμμής.

Έχει την ταυτότητα του ατομιστή και το παραδέχεται, όμως πολλές φορές παίζει ομαδικά και γοητεύει περισσότερο με τις ικανότητές του.

Στο μεταξύ ο Φαν Πέρσι, έπαιζε δεν έπαιζε με το Μεξικό και την Κόστα Ρίκα ήταν ένα και το αυτό.

Η Ολλανδία χρειάζεται ενίσχυση για τον αγώνα με την Αργεντινή. Αν ο Ρόμπεν μείνει μόνος, τότε οι Οράνιε θα αρκεστούν στο μικρό τελικό.

Σχετικά άρθρα