Οι…Γερμανοί του 1920 ήταν Ουρουγουάη

Τα 94 χρόνια που πέρασαν έριξαν πολύ σκόνη στη μέχρι χθες πιο βαριά ήττα της Βραζιλίας σε επίσημη διοργάνωση. Από την ομάδα του 1920 που στο Κόπα Αμέρικα, στη Χιλή έχασε με 6-0 από την Ουρουγουάη δεν ζει πια κανείς παίκτης. Όμως κι ο μέσος οπαδός της Βραζιλίας είχε απωθήσει εκείνο το ματς στους χώρους του μυαλού που δεν έχει πρόσβαση η μνήμη.

Κι όμως ξαφνικά η σκόνη σηκώθηκε κι η ήττα αυτή ξεπρόβαλε με αφορμή μια άλλη βαρύτερη, αυτή από τη Γερμανία. Το 1-7 άνοιξε πληγές που δύσκολα θα κλείσουν.

Όμως εκείνο το ματς  είχε πολλές ιδιαιτερότητες και ελληνική συμμετοχή!

Κατ΄ αρχήν η Βραζιλία στη προηγούμενη διοργάνωση, το 1919, στο Ρίο είχε κερδίσει το τρόπαιο με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γερμανό μιγάδα Άρτουρ Φριντεράιχ, το γιό ενός Γερμανού κτηματία και μιας μαύρης πλύστρας. Ο Φριντεράιχ ήταν το πρώτο μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου της χώρας.

Λογικά η ενδεκάδα στην επόμενη διοργάνωση θα άρχισε από αυτόν. Όμως ο δικτάτορας της Βραζιλίας ο Επιτάσιο Πεσόα ζήτησε στην εθνική να παίζουν μόνο λευκοί ποδοσφαιριστές. Έτσι από την ομάδα των θριάμβων του 1919 διασώθηκε μόνο ο λευκός Αλφοζίνιο Φόρτες Σίλβιο.

Κι εκεί χώθηκε κι ένας Έλληνας. Ο Κωνσταντίνος Μολίτσας ήταν επιθετικός της Σάντος . Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1899 και πέθανε στα 67 του χρόνια στις 24 Σεπτεμβρίου 1966. Ξεκίνησε από την Πελότας για να πάει το 1920 στη Σάντος όπου και σταμάτησε το ποδόσφαιρο πέντε χρόνια αργότερα. Τον ήξεραν ως «Κονσταντίνο» περισσότερο παρά ως Μολίτσα.

Στο Κόπα Αμέρικα του 1920 έπαιξε στα δύο από τα τρία ματς. Στο πρώτο που η Βραζιλία κέρδισε με 1-0 τη Χιλή και στο τρίτο όπου έχασε 2-0 από την Αργεντινή. Απέφυγε δηλαδή το ματς της…. Καταστροφής στο Βίλα ντελ Μαρ με την Ουρουγουάη στις 18 Σεπτεμβρίου 1920!

Η ήττα σε εκείνο το ματς έκανε τους Βραζιλιάνους να καταλάβουν ότι το ποδόσφαιρο δεν ήταν μια υπόθεση που χωρούσε ρατσιστικές διακρίσεις. Η εθνική τους ομάδα στελεχώθηκε κι από μιγάδες. Για μαύρους ούτε λόγος να γίνεται. Άλλωστε πολλά χρόνια αργότερα δειλά δειλά κάποιες ομάδες άνοιγαν τις πόρτες τους σε κάποιους μαύρους που ήταν εξαιρετικά ταλέντα.

Όμως ακόμα κι αυτή η ήττα από την Ουρουγουάη ήρθε πιο δύσκολα από την αντίστοιχη της Γερμανίας. Στο 29ο λεπτό η «σελεσάο» των λευκών έχανε μόνο 3-0. Σκόρερ του αγώνα ήταν ο καλύτερος Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής εκείνης της εποχής ο Άνχελ Ρομάνο (23ο,60ο), ο Ουρντιναράν με πέναλτι (26ο), ο Πέρεζ (29ο, 65ο) και ο Κομπόλο (48ο).

 

Σχετικά άρθρα