Νιώθω υπέρβαρη. Πως μπορώ να χάσω κιλά;

9 Ιουλίου 2014
Λιλή, 11 ετών ρωτά
Ρωτά η αναγνώστρια μας Λιλή Φ.
 
Γεια σας Είμαι 11 ετών και είμαι 60-62 κιλά με ύψος 1,50 Θέλω να χάσω κάπου στα 20 κιλά γιατί νιώθω υπέρβαρη. Αν μπορείτε να με βοηθήσετε σας παρακαλώ απαντήστε μου. Περιμένω την απάντηση σας
 

Απαντάει η διαιτολόγος διατροφολόγος Χριστίνα Μακρατζάκη

Αγαπητή αναγνώστρια καλησπέρα. Από όσο βλέπω είσαι ένα μικρό κοριτσάκι, στα όρια της εφηβείας. Αυτό που θα έπρεπε να σε απασχολεί πρωτίστως δεν είναι η απώλεια των κιλών αλλά η σωστή διατροφή για να καλύπτεις τις ανάγκες της ανάπτυξής σου, και ιδιαιτέρως θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Τα 20 κιλά δεν είναι απώλεια βάρους που θα συστηνότανε για την ηλικία σου, πρώτον επειδή είναι υπερβολικό αίτημα και επειδή μπορεί να εμποδιστεί η ανάπτυξή σου. Απώλεια 20 κιλών σημαίνει ότι οι θερμίδες πρέπει να κατέβουν τόσο χαμηλά ώστε δεν θα μπορείς να καλύπτεις τις ανάγκες σου σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Πέρα από αυτό δεν πρέπει να ξεχνάς ότι έχει να πάρεις ακόμα επιπλέον ύψος. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει και το ιδανικό βάρος καθώς αναπτυσσόμαστε. Με απλά λόγια, τα κιλά που είσαι τώρα μπορεί να δείχνουν παραπάνω αλλά σε 1 με 2 χρόνια να είναι σε πιο φυσιολογικά πλαίσια. 
Αυτό που χρειάζεται δεν είναι τόσο η μεγάλη απώλεια κιλών, όσο το να μάθεις να τρέφεσαι ισορροπημένα, να καλύπτεις τις ανάγκες σου και να ασκείσαι.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ