Η δεκάδα με τους…πολυθεσίτες στο Μουντιάλ

Οι διπλοθεσίτες  ήταν της μόδας εφέτος στο Παγκόσμιο κύπελλο.  Δηλαδή, παίκτες που έκαναν διπλή δουλειά μέσα στο γήπεδο. Είχαν το ρόλο του επιτελικού μέσου και του κεντρικού κυνηγού ή του ψευτοκυνηγού ταυτόχρονα. Η έλλειψη πρωτοκλασάτων στράικερ υποχρέωσε τους προπονητές να δίνουν αυτό το ρόλο σε κεντρώους παίκτες με έφεση στο σκοράρισμα. Άλλες φορές ήταν καθαρά θέμα τακτικής για να γίνεται πιο ευέλικτο όλο το σύστημα.

Στη θέση αυτή εμφανίστηκαν πολλοί στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει  ο Ντιέγκο Κόστα, ο Φρεντ ή ο Γκονσάλο Ιγουαίν το έκαναν μόνοι τους. Να λοιπόν μερικοί από αυτούς.

 

 

10. ΜΑΪΚΛ ΜΠΡΑΝΤΛΙ – ΗΠΑ

 

Η απόδοσή του σίγουρα δεν ήταν η αναμενόμενη, όσον αφορά στον ατομικό τομέα. Έτρεξε πολύ, βοήθησε αισθητά τις ΗΠΑ για να προκριθούν στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, μέσα από το θανατηφόρο όμιλο που περιλάμβανε ακόμη τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Γκάνα. Υπέροχες πάσες προς τον Κλιντ Ντέμπσι που τις εκμεταλλευόταν πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

 

9. ΜΠΡΑΪΑΝ ΡΟΥΪΣ – ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

 

Αναγεννήθηκε στο μουντιάλ . Πήγε στα γήπεδα της Βραζιλίας ως ο αποτυχημένος μέσος της Φούλαμ και κατάφερε με γκολ εναντίον της Ιταλίας και της Ελλάδας να βοηθήσει την Κόστα Ρίκα να προκριθεί στην προημιτελική φάση. Πραγματικός αρχηγός και ηγέτης. Σίγουρα θα ανανεώσει το συμβόλαιό του ή θα κάνει μια νέα, πολύ καλή μεταγραφή.

 

8. ΓΟΥΕΪΝ ΡΟΥΝΙ – ΑΓΓΛΙΑ

 

Παρά την αποτυχία της Αγγλίας να προκριθεί, τουλάχιστον, στο δεύτερο γύρο τα Λιοντάρια έπαιξαν κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο. Για πρώτη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε ο Γουέιν Ρούνι. Δημιουργός του γκολ που πέτυχε ο Ντάνιελ Στέριντζ εναντίον της Ιταλίας και σκόρερ – το πρώτο τέρμα του σε τελικά Παγκοσμίου κυπέλλου – εναντίον της Ουρουγουάης. Με την Κόστα Ρίκα δεν ξεκίνησε βασικός. Πέρασε αλλαγή στο τελευταίο 15λεπτο, όταν τα πάντα είχαν κριθεί στον όμιλο.

 

7. ΑΡΤΟΥΡΟ ΒΙΔΑΛ – ΧΙΛΗ

 

Ο Αλέξις Σάντσες έκλεψε την παράσταση για τη Χιλή, όμως ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα πίσω από αυτόν ήταν ο Αρτούρο Βιδάλ. Ο αστέρας της Γιουβέντους ήταν δυναμικός όπως ολόκληρη τη χρονιά, έστω και ανέτοιμος, ωστόσο η βιασύνη του για την υπογραφή νέου πλουσιοπάροχου συμβολαίου τον έκανε ιπτάμενο σε κάθε αγώνα.

 

6. ΓΙΑΣΙΝ ΜΠΡΑΧΙΜΙ – ΑΛΓΕΡΙΑ

 

Άλλη μια ομάδα έκπληξη όπως η Κόστα Ρίκα ήταν η Αλγερία. Προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τον κύριο ρόλο στην επιτυχία της είχε ο Γιασίν Μπραχίμι. Επιδέξια ντρίμπλα, ακριβείς πάσες, ρυθμός στις κινήσεις ήταν στοιχεία που δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν σωστά οι Ρώσοι και οι Νοτιοκορεάτες. Από τους κορυφαίους παίκτες σε κάθε αγώνα, σκόρερ ενός τέρματος εναντίον της Νότιας Κορέας.

 

5. ΒΕΣΛΙ ΣΝΑΪΝΤΕΡ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ

 

Το όνομα του Ολλανδού  Άργιεν Ρόμπεν ήταν στα χείλη όλων, αυτό το καλοκαίρι. Ο Σνάιντερ τον ακολουθούσε. Σιγά-σιγά αρχίζει να σιγοσβήνει η λάμψη του. Ωστόσο η απουσία του χαλάει την ισορροπία της ομάδας. Είναι σαν να λείπει κάποιο εξάρτημα από τη μηχανή της Ολλανδίας. Το γκολ της ισοφάρισης που πέτυχε εναντίον του Μεξικού δηλώνει πως έχει ακόμη δυνάμεις για θετικές παρουσίες και πως μπορεί να συνεχίσει τόσο ελκυστικά, όπως παλιά.

 

4. ΓΙΟΒΑΝΙ ΝΤΟΣ ΣΑΝΤΟΣ – ΜΕΞΙΚΟ

 

Μερικά χρόνια πριν ο Ντος Σάντος  έδειχνε πως η αγωνιστική του κατάσταση είχε πάρει την κατιούσα κι ετοιμαζόταν να φύγει από την Τότεναμ . Η επάνοδος του στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή υπήρξε ραγδαία. Καθιερώθηκε ξανά ως μία από τις σημαντικές παγκόσμιες μορφές. Η δημιουργικότητά του στη φάση των ομίλων βοήθησε το Μεξικό να προκριθεί στο δεύτερο γύρο.

Με την Ολλανδία απέναντι του πέτυχε το γκολ των τρικολόρ, που ήταν κοντά στην πρόκριση, αλλά τελικά την έχασαν στο τελευταίο δίλεπτο.

 

3. ΝΕΪΜΑΡ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ

 

Ζωτικής σημασίας μονάδα για τη Βραζιλία. Ο ξαφνικός τραυματισμός του τον στερεί από την οικοδέσποινα μέχρι το τέλος της διοργάνωσης.

Κακή στο σύνολό της η σελεσάο, τη σήκωσε στους ώμους του ο 22χρονος Νεϊμάρ που ήταν τα πάντα για αυτή. Πέτυχε τέσσερα γκολ  και μοίρασε αμέτρητες ασίστ.

 

 

2. ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

 

Πολλοί τον αμφισβήτησαν πριν αρχίσουν τα τελικά. Άλλοι πάλι στον πρώτο αγώνα εναντίον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μέχρι το 65΄που σημείωσε το δεύτερο γκολ. Είναι αλήθεια πως η Αργεντινή δεν παίζει σπουδαίο ποδόσφαιρο, όπως οι περισσότερες ομάδες, άλλωστε. Όμως ο Μέσι είναι αυτός που κρατά ψηλά την Αργεντινή και την έχει βοηθήσει να φθάσει μέχρι τα ημιτελικά.

 

1. ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ – ΚΟΛΟΜΒΙΑ

 

Αναμφίβολα ο κορυφαίος στη θέση αυτή. Η Κολομβία αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Βραζιλία, όμως η παρουσία του θα παραμείνει μέσα στα γήπεδα μέχρι να ολοκληρωθεί ο τελικός. Άψογος στην οργάνωση του παιχνιδιού. Πρώτος σκόρερ του τουρνουά με έξι γκολ. Καλύπτει επαρκώς και τον απουσιάζοντα Ραδαμέλ Φαλκάο . Η φαντασία του θα κάνει το θέαμα ακόμη πιο φτωχό, αλλά ο ίδιος θα γίνει ακόμη πιο πλούσιος από την πανάκριβη μεταγραφή που ετοιμάζουν για χάρη του

Σχετικά άρθρα