Βγάζουν από το συρτάρι την υπόθεση "φουσκώματος" του ελλείμματος

11 Ιουλίου 2014

Την επανεκκίνηση της ανάκρισης για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, ώστε να μπούμε στο μνημόνιο, διέταξε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Η απόφαση αποτελεί δικαίωση των αποκλειστικών δημοσιευμάτων της Realnews, η οποία έχει αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις που γίνονταν για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. 

Παράλληλα, το Συμβούλιο Εφετών έρχεται πλέον σε πλήρη αντίθεση με την ανακρίτρια που χειρίστηκε τη δικογραφία, καθώς και τον εισαγγελέα, που εισηγήθηκαν να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά. Το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε βούλευμα με το οποίο κρίνει ότι η υπόθεση θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, με βάσει προφανώς την αξιολόγηση στοιχείων που δεν είχαν ληφθεί υπόψιν ή δεν είχαν αξιολογηθεί σωστά. Έτσι η δικογραφία θα επιστραφεί και πάλι σε ανακριτή ή σε άλλον ανακριτικό λειτουργό.

Το Συμβούλιο Εφετών με το υπ΄αριθμον 1212/2014 βούλευμα διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση καθώς κρίνει αναγκαίο: 

1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σ.σ. υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης ( σ.σ. πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χωρίσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15,4 % επί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας

2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή

3. Να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής

Να σημειωθεί ότι, η 5η ειδική ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη έκλεισε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις. Ωστόσο, στη συνέχεια μία σειρά καταγγελιών της βασικής μάρτυρος Γεωργαντά για αντί δικονομικές ενέργειες είχε ως αποτέλεσμα την πειθαρχική δίωξη της δικαστικής λειτουργού από τον Άρειο Πάγο και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Στο δρόμο για το αρχείο 

Όπως είχε αποκαλύψει η Realnews, η υπόθεση πήρε το δρόμο για το αρχείο αφού η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας έκριναν πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τεχνητή διόγκωση σε βάρος του πρόεδρου της Αρχής Ανδρ. Γεωργίου, αλλά και άλλων δύο στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου και της εισαγγελικής πρότασης είχε μεσολαβήσει η κατάθεση υπομνήματος των δύο πρώην μελών της Αρχής Ζωής Γεωργαντά και Νικ. Λογοθέτη, σύμφωνα με το οποίο από την επίμαχη δικογραφία έχουν χαθεί κρίσιμες καταθέσεις και δικόγραφα.

Υπόμνημα-«φωτιά»

Σύμφωνα με το υπόμνημα, που υπέβαλαν τα δυο πρώην μέλη του Δ.Σ της Στατιστικής Υπηρεσίας Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαος Λογοθέτης «υπήρξαν μεθοδεύσεις των δικαστικών Αρχών για να «απαλλαγούν» των ευθυνών τους ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που κατηγορούνται ότι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να οδηγήσουν τη χώρα στο μνημόνιο».

Όπως υποστηρίζουν, από τη δικογραφία έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη άσκηση ποινικής δίωξης από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη με αποτέλεσμα να αθωώνει τους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ενώ παράλληλα απαλλάσσει τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου από τις πολιτικές ευθύνες.

Στο υπόμνημα που αποκάλυψε η Realnews με ημερομηνία 16 Μαΐου 2014 και κατατέθηκε στις 27 Μαΐου 2014 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ' ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη».

Επίσης, λείπουν «οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κ.κ. Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κ. Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν όλες τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ' εντολή του να έχει εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ REALNEWS:

•Καταγγέλλουν συγκάλυψη! Α Μέρος 

Καταγγέλλουν συγκάλυψη! Β Μέρος

•«Φούσκωσαν» το έλλειμμα Α Μέρος

 •«Φούσκωσαν» το έλλειμμα Β Μέρος

Real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ