Η φινέτσα κοντράρει την δύναμη

Η φινέτσα εναντίον της δύναμης. Λατίνοι κόντρα στους Ευρωπαίους. Μέσι εναντίον όλων. Είναι ο σημερινός τελικός του Βραζιλιάνικου μουντιάλ με αντιπάλους την Αργεντινή και τη Γερμανία. Θα διατηρηθεί η παράδοση που θέλει τους Ευρωπαίους να μην κερδίζουν το τρόπαιο στη Λατινική Αμερική? Πόσα ρεκόρ θα γίνουν ακόμη? Ποιοι θα διακριθούν? Πως θα παραταχθούν οι μονομάχοι?
Αναμφίβολα ο Μέσι έχει τη χάρη από την Αργεντινή κι από την άλλη πλευρά ολόκληρη η Γερμανία. Είναι έτσι η κατάσταση?
Ας κάνουμε , λοιπόν, μια μικρή σύγκριση των μονομάχων.
 
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
 
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον αξιοπρεπέστατο Αργεντινό τερματοφύλακα Σέρχιο Ρομέρο, αλλά θα είναι αμαρτία να τον συγκρίνει κάποιος με τον  Μανουέλ Νόιερ. Θα πρόκειται για ΄΄ιεροσυλία΄΄.
Ο Γερμανός είναι σαν βουνό. Αν είχε γεννηθεί σε άλλο κράτος θα μπορούσε εύκολα να μην ήταν ποδοσφαιριστής.
Είναι αλήθεια πως στο μεγαλύτερο διάστημα της διοργάνωσης παρακολούθησε τους αγώνες ως απλός θεατής (χωρίς εισιτήριο, φυσικά), αλλά εναντίον της Βραζιλίας – παρά τη θυελλώδη επικράτηση της εθνικής του με 7-1 – πραγματοποίησε τρεις σωτήριες επεμβάσεις παγκόσμιας κλάσης.
Είναι ο κυρίαρχος στην περιοχή του και πιθανότατα ο κορυφαίος γκολκίπερ στον κόσμο όσον αφορά στον έλεγχο του τέρματός του.
Φανταστική επίσης η συμπεριφορά του ως λίμπερο (ελεύθερος αμυντικός) για μια θέση που καμάρωναν για πολλές δεκαετίες οι Γερμανοί λόγω των Φραντς Μπεκενμπάουερ και Λόταρ Ματέους.
Απέκτησε εμπειρίες με την Μπάγερν σε συλλογικό επίπεδο – κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ – έχει πια την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση. Κοντολογίς είναι ο εαυτός του. Μια κλάση μόνος του.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο συνεπέστατος Σέρχιο Ρομέρο, έμπειρος, επίσης, σε διεθνές, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο , όμως υπολείπεται του Νόιερ. Απλά γιατί δεν είχε την ευκαιρία να προοδεύσει όπως ο Γερμανός. Έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του. Παρουσίασε σταθερότητα στις αποκρούσεις των πέναλτι. Είναι αρκετό αυτό να βοηθήσει την Αργεντινή στη θέση αυτή?
 
 
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 
 
ΑΚΡΑΙΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
 
Όσο καιρό ο Πάμπλο Σαμπαλέτα ήταν υγιής η Αργεντινή διέθετε έναν από τους δύο κορυφαίους ακραίους μπακ της διοργάνωσης. Το κτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι από τον Ολλανδό Ντιρκ Κάουτ αποτέλεσε πλήγμα για αυτόν, αλλά και για την ομάδα του.
Μαζί με τον Μάρκος Ρόχο που καλύπτει την αριστερή πλευρά έχουν δει κι έχουν μάθει για τα καλά το παιχνίδι των Γερμανών. Είναι έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουν? Ο ένας τραυματίας, ο έτερος άπειρος κι ενίοτε ασταθής.
Ο Σαμπαλέτα συνήθως έχει δικιά του όλη τη δεξιά πλευρά. Αν δεν είναι αυτοσυγκεντρωμένος οι Γερμανοί θα κερδίσουν το πλεονέκτημα του κενού χώρου και η κατάσταση θα δυσκολεύει διαρκώς.
Από την πλευρά των Γερμανών ο Φίλιπ Λαμ δεν είναι επιθετικά τόσο ιπτάμενος όσο άλλες φορές. Κυρίως, αρκείται στο να βοηθά τον παίκτη που έχει μπροστά του.
Αριστερά ο Μπένεντικτ Χέβεντες απλώς αμύνεται. Τίποτα περισσότερο.
Από αυτόν οι Γερμανοί αναζητούν την αμυντική σιγουριά αφού υπάρχουν κάθε φορά τουλάχιστον έξι παίκτες στην αντεπίθεση. Μόνον αν υπάρχει υπερβολική ανάγκη απαιτούν περισσότερα πράγματα από τον Χέβεντες.
 
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: 50% – 50%
 
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΜΠΑΚ
 
Αν όχι αναμφισβήτητα, τότε ίσως το καλύτερο κεντρικό αμυντικό δίδυμο σε αυτό το μουντιάλ απαρτίζουν οι Γερμανοί Ματς Χούμελς και Τζερόουμ Μπόατενγκ. Απέκτησαν σημαντικές εμπειρίες στο Παγκόσμιο κύπελλο. Γνωρίζουν τους ρόλους τους. Ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Είναι κυρίαρχοι στην άμυνα. Φθάνουν πάντα πρώτοι στον αντίπαλο. Απλοποιούν καταστάσεις. Δύσκολα κάνουν λάθος. Ο Χούμελς μάλιστα είναι καλός και στο επιθετικό παιχνίδι. Βέβαια δεν δέχτηκαν μεγάλη πίεση αφού οι περισσότεροι αντίπαλοί τους μετά βίας αποφάσιζαν να βγουν μπροστά. Αυτή τη φορά με τον Ιγουαίν απέναντι θα πρέπει και οι δυο να αγγίξουν ξανά την τέλεια απόδοση.
Από την πλευρά της Αργεντινής ο Μαρτίν Ντεμιτσέλις γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις στη Γερμανία.  Για μια δεκαετία φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερν. Συνεπώς ξέρει άριστα ποιος είναι ο Μίλερ, ή ο Κλόζε ή ο Εζίλ.
Μαζί με τον Εσεκιέλ Γκαράι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις κινήσεις του Μίλερ στον κενό χώρο.
Οποιοδήποτε λάθος τους θα το πληρώσουν ακριβά και αυτοί αλλά κι η ομάδα τους.
 
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 
 
ΜΕΣΟΙ
 
Κινητήρια δύναμη της  μεσαίας γραμμής της Αργεντινής είναι ο Χαβιέρ Μαστσεράνο. Χρειάζεται και πάλι το μυαλό, το δυναμισμό του για να εξουδετερώσει το κέντρο των Γερμανών.
Συνήθως κινείται μπροστά από την αμυντική γραμμή ως κόφτης. Αν οι Γερμανοί χρησιμοποιήσουν και πάλι τον Κρόος πίσω από τον κεντρικό κυνηγό τότε το κύριο μέλημά του θα είναι η επιτήρησή του.
Ο Μαστσεράνο στην κάλυψη και οι Μπίγλια – Πέρες ή Ντι Μαρία στο κέρδος χώρου θα κάνουν πολύ πιο εύκολο το έργο του Μέσι.
Από την πλευρά των Γερμανών όλα εξαρτώνται από τις πρώτες στιγμές των Σβάινστάιγκερ και Χεντίρα. Αν χάσουν την ψυχραιμία τους, τότε οι Αργεντινοί κέρδισαν χώρους κι έγιναν αμέσως τα αφεντικά. Δυο αμυντικοί μέσοι με ποιότητα στο παιχνίδι τους κι αλληλοκάλυψη. Ο ένας μένει πίσω ο άλλος βγαίνει μπροστά. Όπως παίζουν είναι πολύ δύσκολο να επιβάλουν το ρυθμό τους σε αυτή τη ζώνη οι Αργεντινοί.
Σε περίπτωση που παίξει ο Ντι Μαρία τότε έχει μαζί του το κλειδί για να ανοίξει τους κατάλληλους διάδρομους για την Αργεντινή.
 
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: 50% – 50%
 
 
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
 
Είναι ο Μέσι κι όλοι οι άλλοι. Μολονότι ο Τόμας Μίλλερ έχει κλέψει μέχρι τώρα τις εντυπώσεις αγωνιζόμενος στα άκρα ή ως περιφερειακός επιθετικός. Οι Γερμανοί εδώ μπορεί να νικηθούν κατά κράτος από τη στιγμή που δεν έχουν παίκτη σαν τον Μαστσεράνο για να αναχαιτίσει τον Μέσι. Ο πανούργος Αργεντινός επιθετικός δεν έχει δείξει ακόμη την αξία του κι επειδή ο Ομοσπονδιακός τεχνικός των Γερμανών Γιόακιμ Λεβ φοβάται μήπως ο Μέσι ξυπνήσει, έστω και τη τελευταία στιγμή προετοιμάζει το έδαφος για να τον αντιμετωπίσει.
 
Αν ο Μέσι αφυπνιστεί τότε θα συμπαρασύρει και τους Ιγουαίν και Αγουέρο. Παίκτες παγκόσμιας κλάσης που θα ασκήσουν πίεση στην οπισθοφυλακή της Γερμανίας.
 
Ο Λεβ θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα παίξει ο Κλόζε?  ή ξανά θα κινηθεί ως ψεύτικος κεντρικός κυνηγός ο Μίλερ? Σίγουρα οι Αργεντινοί θα θελήσουν να βγάλουν μπροστά όλη τη Γερμανία.
 
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
 
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
 
Ο Αλεχάνδρο Σαβέγια προπονητής της Αργεντινής στηρίζεται σε έμπειρους επί το πλείστον παίκτες από τους οποίους ξεχωρίζει ο Μέσι.
Ο ίδιος είναι άπειρος από τόσου υψηλού επιπέδου διοργανώσεις. Δεν κατάφερε να ψήσει στα σωστά καλούπια όλους τους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεση του. Να τους αλλάξει νοοτροπία, τουλάχιστον όσο καιρό θα είναι αυτός ομοσπονδιακός τεχνικός.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Γιόακιμ Λεβ. Του ταιριάζει πολύ η θέση αυτή. Με τις κατάλληλες κλήσεις σχηματίζει το ποθητό έμψυχο υλικό, αυτό που επιθυμεί να έχει πάντα μάχιμο. Από το 2006 στον πάγκο της, κοντεύει μια δεκαετία κι έχει συνεχόμενες διακρίσεις. Τώρα είναι πολύ κοντά και στον Παγκόσμιο τίτλο.
 
 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 
 Από τη μια υπάρχει το ομαδικό πνεύμα (Γερμανία) κι από την άλλη ο ατομικισμός (Αργεντινή? Τι μετράει περισσότερο?
Θα το ξέρουμε σε λίγο με την αναμέτρηση των μονομάχων του τελικού. Η αυλαία στη Βραζιλία πέφτει. Το μουντιάλ της Ρωσίας είναι στα σκαριά. Το 21ο στη ιστορία, για τον 21ο αιώνα. Μπλακ Τζακ η υπόθεση…
 

Σχετικά άρθρα