Οι σημαίες των φιναλίστ

Το «Μαρακανά» του Ρίο θα γεμίσει απόψε με σημαίες. Το γαλάζιο της Αργεντινής και το τρίχρωμο (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) θα κυριαρχούν στην εξέδρα. Και οι δύο είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα. Όμως ποια είναι η ιστορία τους; Πως καθιερώθηκαν;

Η «γηπεδούχος» Γερμανία μπορεί να καθιέρωσε τη σημερινή μορφή στην σημαία της μόλις το 1989 με την ενοποίηση των Γερμανιών, αλλά η ιστορία της χάνεται πίσω στο χρόνο. Από τότε που το εθελοντικό σώμα «Λίτσοβ» αποτελούμενο κυρίως από φοιτητές πολεμούσε τα στρατεύματα του Ναπολέοντα. Τότε καθιερώθηκε η μαύρη στολή για να υπάρχει μια ομοιομορφία με τους εκπροσώπους όλων των Γερμανικών Βασιλείων με κόκκινους γιακάδες και χρυσά κουμπιά. Σκόπιμα διαδόθηκε τότε ότι τα χρώματα ήταν της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης τη 1919 υιοθέτησε αυτή τη σημαία για να την αντικαταστήσει ο Χίτλερ με τη σβάστικα.

Μεταπολεμικά η σημαία κυκλοφόρησε σε δύο εκδοχές. Η μία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας με τον αετό και η άλλη της Λαϊκής Δημοκρατίας με ένα σφυρί και ένα διαβήτη που συμβόλιζαν την εργασία και την διανόηση.
Η σημαία της Αργεντινής υιοθετήθηκε στις 9 Μαΐου 1816 χωρίς τον ήλιο στο κέντρο της. Το 1861 πήρε τη σημερινή της μορφή με τον ήλιο με τις 32 ακτίνες, σύμβολο που επινόησε ο Μανουέλ Βελγράνο όταν κοίταξε τον ουρανό πριν τη μάχη του Παρανά.

Σχετικά άρθρα