Διπλό «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς από τη ΔΕΗ

17 Ιουλίου 2014

Καλοκαιρινές αυξήσεις 20% στο ηλεκτρικό ρεύμα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλή τετραμηνιαία κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες.

Οι αυξήσεις, την εφαρμογή των οποίων ζήτησε και η τρόικα κατά τη χθεσινή συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, θα επηρεάσουν μεταξύ άλλων καταναλωτές που ζουν μόνοι (φοιτητές, μονογονεϊκές οικογένειες), ηλικιωμένους, αλλά κυρίως θα αυξήσει το κόστος ηλεκτροδότησης για τις εξοχικές κατοικίες και τα διαμερίσματα τα οποία μένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προσώρας, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» τη... γλιτώνουν οι αγρότες των οποίων το ξεκαθάρισμα του μητρώου και τις οι ανατιμήσεις των τιμολογίων έχουν πάρει παράταση για το 2015. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκύψουν και νέες επιβαρύνσεις αυτή τη φορά και για τους 7,5 εκατ. καταναλωτές ρεύματος. Μέσω της αύξησης των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, οι οποίες χρηματοδοτούν το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεμένων νησιών (1,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-13), το κόστος του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (48,25 εκατ. ευρώ) καθώς και τα ειδικά τιμολόγια όπως των πολυτέκνων (22,4 εκατ. ευρώ).

Η σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και ο επιμερισμός των ποσών αναμένεται να γίνει με νομοθετική ρύθμιση πιθανότατα στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Παράλληλα, όμως θα προκύψουν και μονοψήφιες μειώσεις 3%-5% για τα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, και Γ23 με τα οποία χρεώνονται τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, οι μικρές βιοτεχνίες και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών. 

Οι μειώσεις αυτές θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες, καθώς μπορεί να είναι μικρές ως ποσοστό, θα γίνουν όμως αισθητές καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταναλώσεις είναι αρκετών χιλίων ευρώ.


Real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ