Ιδομενέας του Σίμελπφενιχ - Φεστιβάλ Αθηνών 20-22/07

18 Ιουλίου 2014


Ιδομενέας του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ
Σκηνοθεσία – Κατερίνα Ευαγγελάτου

20-22 Ιουλίου, 21:00 Πειραιώς 260, Κτίριο Δ

 

20-22 Ιουλίου
Πειραιώς 260, Κτίριο Δ

«Καθένας θέλει να ζήσει. Καθένας μας κρέμεται απʼ αυτό. Τι είναι  κανείς έτοιμος να θυσιάσει ώστε να επιβιώσει; Μπορεί κανείς να κάνει  παζάρια με τον Θάνατο; Και όταν το κάνει, πόσο υψηλό είναι το τίμημα;»

σχόλιο του συγγραφέα για το έργο


Το έργο του Σίμελπφενιχ εκκινεί από τον μύθο του Ιδομενέα, του βασιλιά  της Κρήτης, ο οποίος επιστρέφοντας από τον Τρωικό πόλεμο πέφτει σε μια  τρομερή θύελλα. Μπροστά στον φόβο του θανάτου ορκίζεται στους θεούς να  θυσιάσει το πρώτο ζωντανό πλάσμα που θα συναντήσει αν καταφέρει και  φτάσει στην ακτή της πατρίδας. Μόνο που ο πρώτος που συναντά είναι ο  ίδιος του ο γιος.

Μια ομάδα από εννέα άντρες και γυναίκες κάτω από το βλέμμα ενός  πλήθους εκατό ανθρώπων,  αφηγείται τις διαφορετικές εκδοχές που θα  μπορούσαν να έχουν συμβεί, σχολιάζει, γλιστρά διστακτικά σε αυτά που  ερευνά, εξετάζει και απορρίπτει. Σκέπτεται πάνω στα ζητήματα του  έργου.  Μιλά εξ ονόματος των ηρώων, περνά από τον έναν στον άλλον, από  το γενικό στο ειδικό και αντίστροφα, κρατώντας την αίσθηση ενός Χορού  αρχαίου δράματος. Οι ηθοποιοί σκέφτονται δημοσίως επάνω σε αυτή την  δίχως έλεος ιστορία .Σε διάφορους χορωδιακούς συνδυασμούς φιλοσοφούν  πάνω στον φόβο του Θανάτου και τον Θάνατο, την Ενοχή, την Αγάπη και  τον αφανισμό των άλλων ως προϋπόθεση της προσωπικής επιβίωσης. Όλα τα   μεγάλα ανθρώπινα ερωτήματα βρίσκονται μέσα στον Ιδομενέα.

 http://www.greekfestival.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ