40 χρόνια ανοιχτή πληγή μετά την εισβολή του '74

21 Ιουλίου 2014

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, ακόμη μια χρονιά στην Κύπρο. Χθες, 40ή επέτειο από την τουρκική εισβολή του 1974, μνημόσυνα, δάκρυα, πανηγύρια και παρελάσεις.

Στις ελεύθερες περιοχές, ο ήχος των σειρήνων στις 5.20 τα ξημερώματα, ώρα που ξεκίνησε η εισβολή, ξύπνησε μνήμες και υπενθύμισε πως η κατοχή είναι η μόνη πραγματικότητα των τεσσάρων δεκαετιών που πέρασαν από το 1974.

Την ίδια ανατριχίλα προκάλεσαν και τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από τη Λευκωσία, συμμετέχοντας στους εορτασμούς των κατεχομένων.

Πολλά

Ο πρόεδρος της Κύπρου, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων, δήλωσε πως σαράντα χρόνια κατοχής είναι πολλά και είναι καιρός για Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και Τουρκία να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος του συνόλου του λαού. Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την παρουσία του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι «οι προκλήσεις δεν συνηγορούν υπέρ αυτού που δημόσια ισχυρίζεται η Τουρκία».

Ανέφερε ακόμα πως η Λευκωσία θέλει «την ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα», καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί με δηλώσεις καλής θέλησης ή προκλητικές και αρνητικές δηλώσεις να επέλθει λύση. Οπως τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, χρειάζεται γενναιότητα και αναγνώριση ότι δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κάλεσε την Τουρκία να ξεχάσει τη δημιουργία τουρκικού κράτους στην Κύπρο, προσθέτοντας πως κανένα κυπριακό χέρι δεν πρόκειται να υπογράψει τέτοια λύση.

Χθες το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση καταδίκης της εισβολής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

«Πραγματικότητες».

Στα κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ σε δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι είναι εφικτή μια λύση ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, «στη βάση της θέλησης των δύο συνιδιοκτητριών κοινοτήτων του νησιού», είπε όμως ότι εναλλακτικές λύσεις μπορούν επίσης να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το τι εννοούσε με την αναφορά σε «εναλλακτικές λύσεις» δεν το διευκρίνισε, αν και η Τουρκία θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση με αναγνώριση του ψευδοκράτους μπορεί να αποτελεί λύση.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση» πριν από 40 χρόνια αποτελεί σημείο καμπής για την Κύπρο, γιατί κατά την άποψή του όλοι θα πρέπει να εκτιμήσουν το γεγονός ότι επέφερε ειρήνη και ηρεμία στον τόπο, τη στιγμή που σήμερα επικρατεί η βία και η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Ανέφερε εξάλλου ότι κανείς δεν πρέπει να αναμένει από τους Τουρκοκύπριους να καταστούν μειονότητα σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου μίλησε ακόμη μία φορά για λύση στη βάση των «πραγματικοτήτων», δηλαδή της αναγνώρισης του εποικισμού και των τετελεσμένων της εισβολής. Αν και εξέφρασε βούληση για λύση, σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση. Χαρακτήρισε την ημέρα της εισβολής, ημέρα «αναγέννησης, ειρήνης και ελευθερίας» για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι «απελευθερώθηκαν συνεπεία της τουρκικής ειρηνευτικής επιχείρησης».

 

 http://www.enet.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ