Kολοκυθόπιτα από τη Θεσσαλία ή αλλιώς Μπατζίνα!

21 Ιουλίου 2014

Μία παραδοσιακή πανεύκολη αλλά πεντανόστιμη πολύ λεπτή αλμυρή κολοκυθόπιτα.
Αυτή η πιτούλα εκείνα τα χρόνια αποτελούσε το κολατσιό όλων ...για τα παιδιά στο σχολείο, για τους μεγάλους που δούλευαν στα χωράφια, σαν κέρασμα, σαν εύκολη λύση για να χορτάσουν την "πείνα" τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια!
Φυσικά τα υλικά τότε ήταν αγνά, συνήθως ψηνόταν στο ξυλόφουρνο ...
Μία πίτα που "κρύβει" την ελληνική παράδοση και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων!

Γράφει η Food Blogger Εύα Μονοχάρη ( www.funkycook.gr )

 

ΥΛΙΚΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση, με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους και την καθαρίζουμε εξωτερικά.
    Συνταγές για Παραδοσιακές Πιτες
  2. Τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και την βάζουμε σε τρυπητό.
    Πατάμε με το χέρι μας καλά την τριμμένη κολοκύθα να βγάλει τα υγρά και αφήνουμε 45 λεπτά στο τρυπητό πριν την χρησιμοποιήσουμε.
    Συνταγές με Κολοκύθα
  3. Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πηρούνι και την βάζουμε σε ένα μπώλ.
    Κρατάμε στην άκρη μία χούφτα από το τυρί για το τέλος.
    Προσθέτουμε στο μπώλ τα αυγά,το γάλα, το ελαιόλαδο, την φέτα και ανακατεύουμε καλά.
    Συνταγή για πίτα με Κολοκύθι
  4. Προσθέτουμε το την τριμμένη κολοκύθα και αν χρειάζεται, ανάλογα την φέτα, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε καλά.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
    Συνταγές για Μπατζίνα
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει ένας σφιχτός χυλός, περίπου χρειάζεται η ποσότητα των 750 gr., αλλά θα το δείτε κι εσείς στην εκτέλεση.
    Συνταγές Κολοκυθοπιτα Αλμυρή
  6. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
    Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε η πίτα να έχει πάχος το πολύ 2 εκατοστά, γιατί πρέπει να είναι λεπτή.
    Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε, θρυμματισμένο και μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.
    Συνταγη Κολοκυθόπιτα
  7. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180°C Κελσίου, στο χαμηλό ράφι του φούρνου. Αν την θέλουμε ξεροψημένη ψήνουμε 15 λεπτά ακόμη, αφού καλύψουμε με λαδόκολλα.
    Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η μπατζίνα και κόβουμε σε κομμάτια.
    Μπατζίνα Πίτα
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ