Μάνταλος: «Να επιστρέψει η ΑΕΚ εκεί που ανήκει»

Ο Πέτρος Μάνταλος μίλησε για τη νέα σελίδα στην καριέρα του που ανοίγει στην ΑΕΚ, τον τρόπο που τον προσέγγισε ο Δημήτρης Μελισσανίδης και την προοπτική του νέου γηπέδου. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μάνταλου στη Livesport:

Πρώτες σκέψεις, πρώτες εντυπώσεις, πρώτα συναισθήματα από το ξεκίνημά σου στην ΑΕΚ;

«Εντάξει, είναι ξεχωριστό το συναίσθημα, από την πρώτη μέρα το μυαλό μου είναι μόνο εκεί. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να είμαι μέλος της οικογένειας της ΑΕΚ. Γιατί είναι και ο ορισμός της οικογένειας η ΑΕΚ, αυτό διαπίστωσα τις πρώτες ημέρες».

Είχες κάποια αμηχανία, λίγο τρακ στην αρχή;

«Όχι φυσικά. Με τα περισσότερα παιδιά γνωριζόμαστε άλλωστε μεταξύ μας. Είτε παίζοντας στις μικρές εθνικές ομάδες, είτε ως αντίπαλοι στη Σούπερ Λίγκα».

Άρα τα αποδυτήρια τις πρώτες μέρες το κλίμα είναι οικογενειακό, όπως ανέφερες νωρίτερα.

«Ακριβώς. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Το μυστικό για να πάει καλά μια ομάδα είναι το δέσιμο της ομάδας σ’ όλα τα επίπεδα. Αν μεταξύ μας οι παίκτες είμαστε καλά, έρχονται όλα τα άλλα μέσα από τη δουλειά».

Οι εντυπώσεις σου από τα Σπάτα και τις συνθήκες δουλειάς;

«Είναι ένα πληρέστατο προπονητικό κέντρο. Σου παρέχει τα πάντα και το μόνο που έχει στο μυαλό του ένας ποδοσφαιριστής είναι πώς θα γίνει καλύτερος. Δεν σου λείπει τίποτα».

Φαντάζομαι στην αρχή θα δυσκολεύεσαι με τους δρόμους στην Αθήνα, ακόμα και για να φτάσεις μέχρι τα Σπάτα…

«Εντάξει, ως καινούργιος στην Αθήνα είναι λίγο δύσκολο στην αρχή. Με βοηθάει ένα παιδί στην ομάδα, αλλά σιγά σιγά θα προσαρμοστώ».

Έχεις κολλήσει με κάποιον ή κάποιους περισσότερο στην ομάδα;

«Είναι νωρίς ακόμα και το να δέσεις με κάποιους περισσότερο και να κάνεις παρέα και εκτός προπόνησης δεν είναι όπως στην Ξάνθη που οι αποστάσεις ήταν μικρές. Εδώ όλοι μένουν σε διαφορετικές περιοχές, αρκετές είναι και μακρινές. Εντάξει με τον Βαγγέλη (σ.σ. Πλατέλλα) ήμασταν και δύο χρόνια συμπαίκτες και γνωρίζομαι καλύτερα. Αλλά επειδή πάνω κάτω οι περισσότεροι είμαστε το ίδιο ηλικιακά, ένα “γεια” τουλάχιστον μεταξύ μας το είχαμε πει και πριν βρεθούμε στην ΑΕΚ».

Τακτοποιήθηκε με σπίτι;

«Ναι, βέβαια. Είχα φροντίσει από πριν να κατέβω στην Αθήνα και να βρω. Να μην έχω τέτοια πράγματα στο μυαλό μου τώρα στο ξεκίνημα της προετοιμασίας».

O κόουτς τι ζητάει από σένα;

«Προς το παρόν, σε τρεις προπονήσεις, οι συζητήσεις, οι ομιλίες, οι οδηγίες είναι γενικές. Προς όλους. Τα πιο εξειδικευμένα θα έρθουν στην πορεία».

Ο προπονητής θα αποφασίσει, αλλά η δική σου άποψη για τη θέση που σου ταιριάζει περισσότερο ποια είναι;

«Νομίζω πίσω από τον επιθετικό. Δηλαδή επιτελικού μέσου. Εκεί έχω κάνει τα πιο πολλά μου παιχνίδια στην Ξάνθη. Σ’ έναν ελεύθερο επιτελικό ρόλο. Πάντως στο ελληνικό πρωτάθλημα στην Ξάνθη έκανα και μερικά παιχνίδια και πιο πίσω. Κάτι σαν οχτάρι ας πούμε. Εξαρτάται πάντα από το τι ζητάει ο προπονητής, το σύστημα της ομάδας, τις ιδιαιτερότητες ενός παιχνιδιού».

Ποιο είναι το στοιχείο που θέλεις να βελτιώσεις στο παιχνίδι σου;

«Να έρχομαι περισσότερο σε επαφή με την μπάλα. Να δημιουργώ εγώ τις προϋποθέσεις με τις κινήσεις μου για να τη ζητάω και να την παίρνω περισσότερο».

Έχεις προτίμηση σε αριθμό φανέλας;

«Κοίτα, στην Ξάνθη έπαιζα με το 20. Αν δεν το έχει άλλος παίκτης στην ΑΕΚ , αν δεν υπάρχει πρόβλημα, θα το πάρω. Είναι σύνηθες να συνεχίζουμε με το νούμερο που είχαμε επιλέξει από πριν».

Πώς προέκυψε η πρόταση της ΑΕΚ πέρσι το καλοκαίρι; Είχες μιλήσει με κάποιον και γνώριζες για το ενδιαφέρον που υπήρχε ή σου ήρθε ξαφνικό;

«Στην αρχή μιλούσα με τον Νίκο Λυμπερόπουλο. Όταν ακόμα ήταν μάνατζερ, πριν αναλάβει τεχνικός διευθυντής στην ΑΕΚ. Μαζί του έγινε η πρώτη επαφή για την ΑΕΚ. Κι όταν ανέλαβε και με ενημέρωσε πως με θέλει η ΑΕΚ και να κατέβω στα γραφεία να υπογράψω, τα υπόλοιπα μπορείτε να τα φανταστείτε. Έτρεξα κατευθείαν χωρίς δεύτερη σκέψη!»

Φαντάζομαι το γεγονός ότι θα έπαιζες κατ’ αρχάς στη Β’ Εθνική με την ΑΕΚ ουδόλως σε προβλημάτισε…

«Έχω πει ότι άλλους ανθρώπους μπορεί και να τους προβλημάτιζε, να τους φρέναρε. Για έναν όμως που γνωρίζει στο ποδόσφαιρο το μέγεθος της ΑΕΚ, τι μεγάλη ομάδα είναι, τι πρεσβεύει, τι κόσμο έχει και την υποστηρίζει, δεν υπάρχει ο παραμικρός ενδοιασμός. Στην ΑΕΚ πάω να παίξω, δεν σκέφτομαι την παράμετρο της Β’ Εθνικής. Και φυσικά όσοι γνωρίζουν από ποδόσφαιρο, φίλοι και συμπαίκτες στην Ξάνθη με συνεχάρησαν για την επιλογή, για τον καινούργιο δρόμο που ανοίγει στην καριέρα μου».

Είχες χρόνο πέρσι να παρακολουθήσεις από την τηλεόραση τα παιχνίδια της ΑΕΚ;

«Ναι, μπόρεσα να δω 7-8 ματς. Στα υπόλοιπα είχα υποχρεώσεις περίπου την ίδια ώρα με την Ξάνθη. Νομίζω ότι οι παίκτες και η τεχνική ηγεσία το αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά και υπεύθυνα. Και μέσα από τη σοβαρή προσπάθεια ήρθε και η άνετη πρωτιά και άνοδος».

Κατα τη διάρκεια της σεζόν είχες επικοινωνία με ανθρώπους της ΑΕΚ;

«Ναι, είχα με τον κ. Λυμπερόπουλο. Ενδιαφερόταν για μένα πώς είμαι, πώς πάω. Και εγώ ρωτούσα για την ομάδα».

Από τη γνωριμία με τον Δημήτρη Μελισσανίδη τι σου έμεινε;

«Γνωριστήκαμε πέρσι με τον κ. Μελισσανίδη όταν υπέγραψα. Ο τρόπος με τον οποίο σου μιλάει, σε εμπνέει. Σε κάνει να νιώθεις σιγουριά, σου δίνει τα πάντα, έτσι ώστε να σκέφτεσαι μόνο τη δουλειά. Πώς θα αφοσιωθείς στην ομάδα και θα γίνεις καλύτερος».

Οι πρώτοι σου στόχοι;

«Αφορούν την ομάδα. Το βασικό είναι ένα: να βάλουμε όλοι μας τα δυνατά μας να επιστρέψει η ΑΕΚ εκεί όπου ανήκει. Στην μεγάλη κατηγορία και φυσικά στην κορυφή. Και όταν με το καλό επιστρέψουμε θα πρέπει να δουλέψουμε για να πάρουμε τίτλους».

Φαντάζομαι πως ανυπομονείς για τη στιγμή που θα μπει η ΑΕΚ στο δικό της σπίτι, στο δικό της γήπεδο…

«Καλά, δεν το συζητώ! Όλοι αυτό θέλουμε, όλοι αυτό συζητάμε. Το λέμε ήδη από τις πρώτες μέρες στα αποδυτήρια! Αλλάζει επίπεδο η ΑΕΚ, είναι μεγάλη υπόθεση το γήπεδο».

Η ΑΕΚ είναι το καλύτερο διαβατήριο και για την Εθνική;

«Ακριβώς. Ως παίκτης της Ξάνθης οι πιθανότητες είναι μικρότερες. Μέσα από τα παιχνίδια της ΑΕΚ μπορεί να έρθει και η Εθνική. Όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή. Όταν πάει καλά η ομάδα, αυξάνονται οι πιθανότητες, διακρινόμαστε περισσότερο. Τίποτα όμως δεν σου χαρίζεται. Πρέπει μέσα από τη δουλειά και την απόδοση στο γήπεδο να το κατακτήσεις».

Από το Μουντιάλ τι σου έμεινε;

«Στον τελικό την Αργεντινή ήθελα να το σηκώσει, αλλά η Γερμανία ήταν πιο ομάδα, είχε σταθερή απόδοση, δίκαια το πήρε. Η Ελλάδα είχε πολύ καλή παρουσία, μπράβο στα παιδιά και τον προπονητή. Μπορούσε και πιο ψηλά. Μ’άρεσε η Ολλανδία, αλλά και το Βέλγιο που έχει πολλούς καλούς παίκτες. Και ο Χάμες Ροντρίγκες από τους νέους παίκτες. Εξαιρετικός στον ρόλο του, νομίζω θα διαπρέψει τα επόμενα χρόνια».

Τον ελεύθερο χρόνο σου πώς τον αξιοποιείς;

«Προς το παρόν, προπόνηση και σπίτι. Έχει και τόση ζέστη, πού να πας; Μοναδική διαφυγή μετά τη δουλειά είναι το σπίτι. Ηρεμία και ξεκούραση».

Σχετικά άρθρα