«Σχεδόν όλη η Ελλάδα θέλει να έρθει στη Νέα Κηφισιά»

Ο Μιχάλης Καλαβρός θα βρίσκεται στο προπονητικό τιμ της Νέας Κηφισιάς από την σεζόν που έρχεται και μίλησε για την απόφασή του να αποδεχθεί την πρόταση των βορείων προαστίων τονίζοντας ότι «στην ΑΕΝΚ θέλει να έρθει όλη η μπασκετική Ελλάδα».

 Έχοντας εργαστεί σε 4 διαφορετικές Ηπείρους ο Μιχάλης Καλαβρός κουβαλάει χιλιάδες μπασκετικές γνώσεις και εμπειρίες τις οποίες φέτος θα προσπαθήσει να τις μεταλαμπαδεύσει στους παίκτες της Κηφισιάς, από το πόστο του άμεσου συνεργάτη του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Το νέο μέλος του προπονητικού σταφ μίλησε στο www.aenkbc.gr και ανέλυσε τους λόγους που τον έφεραν στα βόρεια προάστια, την φιλοσοφιά και την λογική των ατομικών προπονήσεων, εξιστόρησε τις μπασκετικές του εμπειρίες από την Κίνα και την Νέα Ζηλανδιά και αναφέρθηκε στα επαγγελματικά οφέλη που απεκόμισε δουλεύοντας στο πλευρό δυο πρωταθλητών Ευρώπης.
 
 Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που σε έκαναν να ενταχθείς στην ομάδα της Κηφισιάς;
«Αρχικά ο προπονητής και ο τρόπος με τον οποίο με προσέγγισε. Τον Ηλία τον γνωρίζω πολλά χρόνια και τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Στην συνέχεια η σταθερότητα που έχει η ομάδα της Κηφισιάς διοικητικά, αλλά και το αγωνιστικό πνεύμα που έδειξε στο περσινό πρωτάθλημα. Παρ όλο που είναι νεοφώτιστη στην Basket League έδειξε ότι μπορεί να αφήσει εποχή. Έχει φτιαχτεί για μεγάλα πράγματα. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξαν και τα ονόματα των παικτών που έχει, γιατί το να δουλεύεις με παίκτες όπως ο Κακιούζης, ο Τσαλδάρης και ο Λιακόπουλος είναι ένα κίνητρο για κάθε προπονητή».

 Ποια ήταν η εικόνα που είχες για την Κηφισιά παρακολουθώντας την, την περσινή περίοδο;
«Η ομάδα πρώτα απ όλα μου έβγαζε αγωνιστική υγεία και επειδή παρακολούθησα και κάποιες μέρες από την προετοιμασία της είδα μια ομάδα με αρχές, οι οποίες έμπαιναν στην προπόνηση και φαινόντουσαν στον αγώνα και ήταν μια ομάδα σοβαρή, οι παίκτες ακολουθούσαν το πλάνο του προπονητή, είχαν πιστέψει στην φιλοσοφία του προπονητή και αυτό έβγαινε στο γήπεδο. Αυτό ουσιαστικά έφερε την επιτυχία στην ομάδα. Δεν ήταν μόνο η εμπειρία των παικτών, πολλές ομάδες έχουν έμπειρους παίκτες αλλά δεν κατάφεραν στην πρώτη χρονιά να βγουν στην 5αδα».
 
Με δεδομένο ότι ένας μικρός κορμός ελλήνων παικτών έμεινε από πέρσι, ποια θα είναι η αγωνιστική φιλοσοφία που θα δούμε φέτος;
«Είναι θετικό ότι έμειναν βασικοί παίκτες και επιπλέον σχεδόν όλη η μπασκετική Ελλάδα θέλει να έρθει στην Κηφισιά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι θα ακολουθηθεί η ίδια αγωνιστική συνταγή και φιλοσοφία με την περσινή, με κάποιο εμπλουτισμό νέων στοιχείων και μικρές αλλαγές. Ο Κόουτς ξέρει καλύτερα τα σημεία που δεν πήγε καλά η ομάδα και σε συνεργασία με εμάς θα τα διορθώσουμε και θα κρατήσουμε τα καλά στοιχεία που βοήθησαν την ομάδα να βγει 5η».

Θεωρείσαι από τους καλύτερους προπονητές στον τομέα της ατομικής προπόνησης των παικτών. Πόσο σημαντικό είναι για έναν αθλητή να δουλεύει και σε ατομικό επίπεδο πέρα από την προπόνηση που κάνει με την ομάδα του;
«Πάρα πολύ σημαντικό! Για μένα είναι το Α και το Ω για έναν αθλητή.
Παράδειγμα έχεις έναν αθλητή που του λείπουν στοιχεία και παραστάσεις από το παιχνίδι του και πρέπει να του βάλεις στοιχεία στο παιχνίδι του και υπάρχουν και οι έμπειροι τους οποίους πρέπει να τους κρατάς φρέσκους και σε εγρήγορση.
Δεν νομίζω για παράδειγμα στον Κακιούζη να μπορεί να δείξεις πολλά νέα πράγματα, μπορείς βέβαια να του βάλεις ένα στοιχείο στο παιχνίδι του όμως η φιλοσοφία με τους πιο έμπειρους παίκτες είναι να τους έχεις φρέσκους. Να διατηρήσουμε τα ποσοστά τους στο σουτ στο ίδιο επίπεδο ή να τα καλυτερέψουμε, να δούμε τι δεν πήγε καλά στο παιχνίδι και να το δουλέψουμε.
 Κοίτα το σκάουτινγκ πλέον σε ξεγυμνώνει και πρέπει κάθε χρόνο να βάζεις ένα δύο καινούργια στοιχεία στο παιχνίδι σου. Αυτό είναι το νόημα της ατομικής προπόνησης και δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, όλη τη χρονιά πρέπει να το κάνεις».

Έχεις δουλέψει δίπλα σε πολλούς καλούς προπονητές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ποια στοιχεία κράτησες και από ποιους;
«Κοίτα ο μέντορας μου είναι ο Κώστας Πολίτης και από τον Πολίτη κράτησα την πειθαρχία του και τις αρχές που έχει σαν άνθρωπος. Κυρίως την πειθαρχία του την αγωνιστική πειθαρχία που είχε σαν προπονητής, αλλά και εξωαγωνιστικά.
Από τον Γιώργο Μπαρτζώκα κράτησα τον τρόπο με τον οποίο «χτίζει» την ομάδα του. Έχει μια απίστευτη αρμονία στον τρόπο με τον οποίο φτιάχνει την ομάδα. Δεν υπήρχε ούτε ένα ερωτηματικό,»εάν κάνουμε αυτό τι θα γίνει μετά;» Είχε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.
Από τον Τσάρλς Μπάρτον έμαθα πάρα πολλά στο κοουτσάρισμα. Εκπληκτικός κόουτς την ώρα του ματς και από τον Πανάζιο κράτησα τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεσαι στα μεγάλα αστέρια όπως ο Γκίλπερτ Αρίνας. Έμαθα και την τριγωνική επίθεση από τον Πανάζιο που ναι μεν δεν χρησιμοποιείται πολύ πλέον αλλά είναι πολύ μεγάλο εργαλείο για έναν προπονητή να την ξέρει. Όλα τα plays  στο μπάσκετ είναι κομμάτια της τριγωνικής επίθεσης.
Αυτά σε γενικές γραμμές αλλά κυρίως η συνεργασία μου με τους Πολίτη και Μπαρτζώκα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της φιλοσοφίας μου».

Ποιες είναι οι εμπειρίες σου από τις πρόσφατες σου δουλείες στην Κίνα με την ομάδα του Γιάο Μινγκ και στη Νέα Ζηλανδία; Δυο διαφορετικές Ηπείρους δύο διαφορετικές μπασκετικές φιλοσοφίες…
«Η δουλειά στην Κίνα στους Σανγκάι Σαρκς ήταν μια καταπληκτική εμπειρία τεράστια εμπειρία, γιατί πραγματικά δεν έχω δουλέψει ξανά με παιδιά που έχουν τόσα πολλά προσόντα. Δεν θα έλεγα ταλέντο αλλά προσόντα. Έβλεπες ψηλόλιγνα παιδιά  με ύψος 2.08, 2.11 και έπαιζαν στο «3». Προσόντα που μόνο από Σέρβους τα βλέπεις στην Ευρώπη και σου έφερναν 5-6 παιδιά κάθε μήνα καινούργια που έλεγες τι κορμιά είναι αυτά. Τα προσόντα και το ταλέντο που είδα στην Κίνα δεν το έχω δει πουθενά. Βέβαια είναι φυσιολογικό αφού έχουν 1,6 δις πληθυσμό. Επίσης είναι εμπειρία να δουλεύεις με τον αυταρχικό τρόπο που δουλεύουν οι Κινέζοι και να προσαρμοστείς στη δική τους φιλοσοφία. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μένα γιατί είναι παλιά μυαλά και δεν εχει αλλάξει αυτό.
Στη Νέα Ζηλανδία σαφέστατα και είναι πιο πίσω μπασκετικά από την Ευρώπης όμως και εκεί έχει καλό μπάσκετ. Το πρωτάθλημα είχε πολύ ενδιαφέρον, απλά εκεί ζουν για το ράγκμπι, το έχουν θεό τους!
Βέβαια το να δουλέψω εκεί σαν πρώτος προπονητής με βοήθησε στο γίνω καλύτερος βοηθός. Βλέπω το παιχνίδι πολύ πιο ώριμα πια… Στην Κίνα αφοσιώθηκα στο play development  δηλαδή στο πώς να εξελίξεις ένα ταλέντο να το βηθήσεις να φτάσεις στην κορυφή και στη Νέα Ζηλανδία έμαθα να σκέφτομαι σαν πρώτος προπονητής το οποίο θα με βοηθήσει τα μέγιστα σαν βοηθό».

Από τις άλλες χώρες στις οποίες έχεις δουλέψει;
«Εντάξει στη Νορβηγία ήταν παλιά δεν θα σταθώ, στην Αμερική κολεγιακό μπάσκετ καταπληκτικά και στην Γερμανία μου έκανε μεγάλη εντύπωση η οργάνωση τους και το πόσο αμφίρροπο ήταν το πρωτάθλημα. Όλοι μπορούσαν να κερδίσουν τον οποιοδήποτε. Ο 1ος έχανε για πλάκα στην έδρα του από τον 10ο…»
 
Και για να κλείσουμε επειδή είσαι λάτρης του Μαραντόνα, ειλικρινά πες μου, με Ντιέγκο το έχανε η Αργεντινή φέτος;
 «Τώρα να έβαζε σορτσάκι ο Μαραντόνα θα το κέρδιζε μόνος του!! Δεν συγκρίνεται με κανέναν!».

Σχετικά άρθρα