Είναι έρωτας ή έχει κατάθλιψη; Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια;

Πώς μπορούμε να ξερουμε ότι ένας έφηβος έχει κατάθλιψη; Ο γιος μου είναι αρκετό καιρό τώρα κλειστός, δεν κάνει δραστηριότητες που έκανε.

Δεν μιλάει πολύ για τον εαυτό του. Μπορεί από την άλλη να είναι εφηβικό σύμπτωμα. Μπορεί ας πούμε να είναι ερωτευμένος και να μην ανοίγεται; Ήταν ανέκαθεν κλειστός. Πώς θα καταλάβω;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Ένας έφηβος είναι ένας άνθρωπος που αμφιταλαντεύεται οριακά μεταξύ της μεγάλης χαράς και της μεγάλης λύπης. Το πάθος γεννιέται μέσα του και η όρεξή του ταυτίζεται με τα όρια της φαντασίας του. Έτσι εξηγείται η υπερβολή των εφηβικών αντιδράσεων.

Παρόλα αυτά δεν εννοώ πως ψεύδεται ή διαστρευλώνει το τι συμβαίνει μέσα του. Αντιθέτως, πιστεύω πως ο νους του ανθρώπου της ήβης είναι ένας μεγεθυντικός φακός που αποκαλύπτει τις εξαίσιες λεπτομέρειες των αισθήσεων, της υφής του εαυτού και του περιβάλλοντος, οι οποίες άλλοτε είναι θλιβερές, άλλοτε υπέροχες και άλλοτε τραγελαφικές.

thlipsi katathlipsi

Ο ρόλος του γονιού

Εσείς σαν γονιός ενός νέου στην εφηβεία έχετε αγωνία να κατανοήσετε, μα απώτερο σκοπό να αντέξετε τα σκαμπανεβάσματα αυτά ώστε αργότερα αυτό που θα μείνει σε αυτόν να είναι η σταθερότητά σας και η υπομονή σας. Δεν υπάρχει γλυκύτερο και πιο ανακουφιστικό πράγμα στη θύμηση ενός ανθρώπου παρά το συγκαταβατικό χαμόγελο του γονιού που καταλαβαίνει αλλά είναι εκεί.

Οι δύσκολες στιγμές γίνονται στιγμές αποφασιστικότητας και δύναμης, παρέα με μια τέτοια ανάμνηση. Αυτή η αξία είναι πολύ σημαντική για έναν άνθρωπο. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για εφηβική κατάθλιψη, άλλωστε κανείς δεν μιλά για την εφηβεία του ως μια εύκολη περίοδο.

Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον σας να καταλάβετε, μα προτιμήστε να επενδύσετε στο εξής: Ό,τι κι αν είναι αυτό που περνά, δίνει τη μάχη του και το σημείο αναφοράς του είστε εσείς! Δε χρειάζεται να είστε υπεράνθρωπος. Μπορείτε να παρασυρθείτε από τη δύνη των συναισθημάτων του όπως τα δέντρα από τον δυνατό αέρα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί οι ασθενείς με κατάθλιψη εμφανίζουν συμπτώματα ενοχής;

Τα σημάδια ότι πάσχεις από εποχιακή κατάθλιψη: Αντιμετωπίζεται;

Τι κάνεις όταν η σύζυγος έχει κατάθλιψη ενώ είναι και χειριστική;

Τι εννοούμε με τον όρο «κατάθλιψη»; Ποια είναι τα είδη της;

Σχετικά άρθρα