Μαρίνος: «Προσοχή στις αντεπιθέσεις»

Ο Στέργος Μαρίνος αγωνίζεται εδώ και ένα χρόνο στο βελγικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Σαρλερουά και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της Σταντάρ Λιέγης. Ο πρώην παίκτης του τριφυλλιού τα ανέλυσε τονίζοντας πως η βελγική ομάδα είναι επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, ενώ μίλησε και για τις αδυναμίες που διέκρινε στην ομάδα του Γκι Λουζόν.
Οι δηλώσεις του στην εφημερίδα «Sportday»:
Τα δυνατά στοιχεία της Σταντάρ
Το δυνατό ξεκίνημα. Η Σταντάρ πάντα πιέζει στο γήπεδό της με στόχο να σκοράρει έως το 20′. Αν σε αιφνιδιάσουν, τότε μπορείς να υποστείς μεγάλη ζημιά, γιατί θα παίξουν με αντεπιθέσεις και είναι ικανοί σ’ αυτό το κομμάτι. Ετσι, έπαιζαν πέρυσι σχεδόν όλη τη σεζόν, το ίδιο έκαναν και μ’ εμάς στην πρεμιέρα. Δεν πρέπει να της δοθεί χώρος. Εχει έξυπνο προπονητή και τακτικά είναι σούπερ. Στον άξονα δεν υπάρχει εύκολα διέξοδος. Η ανάπτυξή τους στηρίζεται κυρίως στα άκρα. Επιχειρούν τρίγωνα για να προκύψει πλαγιοκόπηση.
Τους Καρσελά και Ντε Καμάργκο: Ο αριστεροπόδαρος Καρσελά (φωτό) έχει τρομερή ποιότητα. Παίζει δεξιά με ανάποδο πόδι. Είναι ικανός να περάσει έναν-δύο παίκτες και να δημιουργήσει υπεραριθμία. Συγκλίνει και είναι καλός χειριστής της μπάλας. Να μην επιτραπεί επίσης στον Ντε Καμάργκο που είναι σχεδόν 1.90 να πάρει την πρώτη κεφαλιά από το βολέ ή να περάσει κάθετα σ’ αυτόν η μπάλα, όταν είναι με πλάτη στο τέρμα. Το επιχειρούν συχνά. «Σπάει» σωστά την μπάλα και σε αποσυντονίζει.
Μπιά και Εζέκιελ: Ο Μπιά είναι από τα αστέρια της. Δεν είναι Καρσελά, αλλά έχει πολλή δύναμη. Ετσι, πέτυχε το 2-0 με εμάς. Είναι δεξιοπόδαρος και παίζει αριστερά, αλλά όχι στη γραμμή. Με ανάποδο πόδι συγκλίνει. Δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να γυρίσει προς τον άξονα, έχει καλές κινήσεις. Ο Εζέκιελ είναι βραχύσωμος φορ, πιο πολύ περιφερειακός. Βάζει καλά το σώμα και είναι φοβερός στην κόντρα. Αν σου πάρει λίγα μέτρα δεν μπορείς να τον πιάσεις. Μην του αφήσετε χώρο.
Τα στημένα: Εμείς δεχθήκαμε το 3-0 με χτύπημα φάουλ του Καρσελά. Στα υπόλοιπα φάουλ και τα κόρνερ δεν μας απείλησαν ιδιαίτερα. Αλλά με τον Καρσελά και τον Βαν Ντάμε στις εκτελέσεις είναι φωτιά. Ψάχνουν πολύ τον Ντε Καμάργκο που έχει καλό άλμα και τον στόπερ Σιμάν. Με εμάς δεν αγωνίστηκε ο Σιμάν, ωστόσο, είναι πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι και γρήγορος για τη θέση του. Μεγάλη προσοχή.
Τα αδύναμα σημεία της Σταντάρ
Στα άκρα: Η δύναμή της, είναι και η αδυναμία της. Τα μπακ της, όπως ο Βαν Ντάμε (φωτό) για παράδειγμα, συμμετέχουν πολύ επιθετικά κι αν χαθεί η μπάλα μπορεί να βγει κόντρα επίθεση από τα άκρα, αφού δεν έχουν ισορροπία στις επιστροφές. Είναι γρήγορη ομάδα, όπως όλες οι βελγικές, αλλά στο αμυντικό transition υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός. Στο πρέσινγκ που έχω δει ότι εφαρμόζει το «τριφύλλι» κάθε ομάδα έχει πρόβλημα. Εχουν τεχνική, αλλά θα προκύψουν και λάθη από την πίεση.
Στην έδρα τους: Στο Βέλγιο η έδρα της Σταντάρ θεωρείται η πιο καυτή. Δεν είναι όμως Λεωφόρος. Αν τους πιέσεις και δεν τους πάει ο ρυθμός, η πίεση γυρίζει στους παίκτες της. Κι ορισμένοι μπορεί να είναι έμπειροι, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άπειροι. Ενα προβάδισμα του Παναθηναϊκού στο σκορ θα τους αποδιοργανώσει. Επειδή, μάλιστα, ο αγωνιστικός τους χώρος ειδικά στη μεσαία γραμμή ήταν κάκιστος στο μεταξύ μας παιχνίδι κι έφευγαν μεγάλα κομμάτια, θα τους αποτρέψει να κάνουν το παιχνίδι τους.
Στην κατοχή της μπάλας: Οι Βέλγοι καλλιεργούν κλίμα ότι έχουν αποδυναμωθεί, ότι δεν είναι έτοιμοι, περισσότερο για ν’ αποφορτιστούν. Είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού με την ποιότητά του, να τους δείξει ότι όντως είναι καλύτερος. Δεν έχουν κάποιο φοβερό passing game. Περιμένουν από 2-3 παίκτες την πρώτη ενέργεια για να αρχίσουν να συμμετέχουν και οι υπόλοιποι. Με την πίεση στους ακραίους και την κυκλοφορία για τον Παναθηναϊκό θα τους σπάσεις τον ρυθμό και θα πιστέψουν ότι όντως δεν μπορούν να πετύχουν κάτι καλό.
Ο Μπεργκ στα στόπερ: Αν παίξει ο Σιμάν δυναμώνουν στο κέντρο της άμυνας, αλλά ο Μπεργκ είναι φοβερός επιθετικός. Εκτός από τα άκρα, αν βρει έναν παίκτη που θα κινείται πίσω από τα κεντρικά τους χαφ τους και τα στόπερ, τότε μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον δεύτερο κεντρικό αμυντικό, που μάλλον θα είναι ο Τεϊσέιρα. Αποκτήθηκε φέτος, δεν έχει δέσει ακόμα και λογικά θα δοθούν ευκαιρίες σε εκείνον τον χώρο.

Σχετικά άρθρα