Ο σύζυγος μου πάσχει από κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοόλ. Πόσο μπορεί να ζήσει ακόμη;

29 Ιουλίου 2014
Λίζα, 45 ετών ρωτά
Ρωτά η αναγνώστρια μας Λίζα Φ.
 
Ο σύζυγος μου πάσχει από κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοόλ. Τώρα έχει σταματήσει εντελώς να πίνει, επειδή φοβήθηκε ότι θα πεθάνει. Πόσο μπορεί να ζήσει ακόμη;

 
Απαντάει ο Γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης

Το αλκοόλ αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα αίτια κίρρωσης του ήπατος στο Δυτικό κόσμο. Καθημερινή κατανάλωση πάνω από 40gr αλκοόλης για τους άντρες και 20gr για τις γυναίκες(δηλ. 2-3 ποτήρια κρασί) σε βάθος 10ετίας αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα αλκοολικής ηπατοπάθειας. Βέβαια από τους μακροχρόνιους χρήστες αιθανόλης μόνο ένα ποσοστό 10-35% αναπτύσσει λιπώδες ήπαρ και εξ αυτών μόνο 8-20% κάνουν κίρρωση.
 Η επιβίωση των κιρρωτικών ασθενών είναι μικρότερη του γενικού πληθυσμού αλλά εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Σε αντιρροπούμενη κίρρωση η 5ετής επιβίωση για όσους απέχουν σταθερά και πλήρως από το αλκοόλ μπορεί να φτάσει το 90%. Αν όμως ο πάσχων συνεχίζει την κατανάλωση το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από 30%.
Τονίζω όμως πως αυτά τα νούμερα είναι στατιστικά. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξατομικευμένη πρόγνωση όπως ο βαθμός της ηπατικής ανεπάρκειας, η ύπαρξη οισοφαγικών κιρσών και η αιμορραγία αυτών που μπορεί να αποβεί άμεσα μοιραία, οι λοιμώξεις, η ύπαρξη ασκίτη, συνοδά νοσήματα, η πιθανή ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκινώματος κ.α. Γι΄αυτό έχει σημασία η σωστή και τακτική παρακολούθηση από ειδικό με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων και των επιπλοκών που θα ανακύψουν στην πορεία της νόσου.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...