Τέλειος γύρος κοτόπουλου

29 Ιουλίου 2014

Συστατικά:

 

800 γραμ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, πλυμένο, σκουπισμένο και κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια, πάχους όχι μεγαλύτερου από 1 εκ.
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
½ φλιτζάνι ξίδι (κατά προτίμηση μηλόξιδο)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά πάπρικα (αναζητήστε καπνιστή πάπρικα, ταιριάζει απόλυτα σε αυτήν τη συνταγή)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 πίτες για σουβλάκι
2 ντομάτες, σε στρογγυλές φέτες
1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

Οδηγίες:

Πώς θα φτιάξεις τον γύρο:


Κόβεις το φιλέτο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Τα βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνεις μπόλικο αλατοπίπερο, ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα και ανακατεύεις πολύ καλά, με τα χέρια σου.

Προσθέτεις το ξίδι και το λάδι και ανακατεύεις ξανά, καλά.
Σκεπάζεις το μπολ και το βάζεις για 1 ώρα στο ψυγείο για να τραβήξει το κοτόπουλο τα αρώματα.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190 ºC.Στρώνεις με λαδόκολα ένα μεγάλο ταψί και απλώνεις τα κομματάκια του κοτόπουλου, στραγγισμένα από το υγρό του μπολ. Ψήνεις τον γύρο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

 

Προσοχή! Μην τον αφήσεις να ροδίσει πολύ έντονα γιατί θα στεγνώσει και θα γίνει σκληρός και άνοστος. Δοκιμάζεις στο 20λεπτο και, αν χρειάζεται λίγο ακόμα ρόδισμα, συνεχίζεις λίγα λεπτά. Κάθε τόσο ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα και τα απλώνεις τακτικά για να ξεροψηθούν ομοιόμορφα.

Πώς θα τον σερβίρεις:
Ανακατεύεις το γιαούρτι με την πάπρικα και το λάδι και ρίχνεις κουταλιές από το μείγμα σε κάθε πίτα (τις πίτες τις έχεις ζεστάνει 2-3 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να αφρατέψουν και να μαλακώσουν).

Συμπληρώνεις με φέτες ντομάτας, ροδέλες κρεμμυδιού και τον μαϊντανό, μέσα στις πίτες. Πριν τυλίξεις τις πίτες, βάζεις μπόλικο γύρο.

 

Συνταγή από την Σεφ Ντίνα Νικολάου

 

Από το βιβλίο  Μόνος στην Κουζίνα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ