Ετσι είναι η ζωή μετά τον αθλητισμό

Ο Σύνδεσμος Γάλλων Καλαθοσφαιριστών πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα με θέμα τη ζωή των αθλητών μετά την αθλητική τους καριέρα. Η έρευνα  στηρίχθηκε σε 150 τηλεφωνικές συνεντεύξεις επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών, που σταμάτησαν τον αθλητισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στόχος της έρευνας ήταν να εκτιμηθεί ο βαθμός δυσκολίας που συνάντησαν κατά την μετάβασή τους από την μία κατάσταση στην άλλη και να γίνει καταγραφή των επαγγελματικών χώρων στους οποίους δραστηριοποιήθηκαν μετά.

Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω έρευνα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Το 1/3 των αθλητών που συμμετείχαν στην έρευνα: α) δεν τερμάτισε την καριέρα του οικειοθελώς, β) δεν επέλεξε επάγγελμα για την -μετά τον αθλητισμό- ζωή τους και γ) δεν σχεδίασαν την μετάβασή τους σε κάποιο επάγγελμα (απλά εντάχθηκαν σε μη επαγγελματικά πρωταθλήματα).

Το 42% των αθλητών υποφέρει από συνεχιζόμενες παρενέργειες, που σχετίζονται με τη φυσική τους κατάσταση (χρόνιες παθολογίες, κάποια μόνιμη αναπηρία, κτλ).

Το 50% των αθλητών δεν είχαν βοήθεια κατά τη διάρκεια της μετάβασής του από το επαγγελματικό μπάσκετ.

Πολλοί από τους αθλητές ισχυρίστηκαν, ότι απέκτησαν εθισμό σε ουσίες (ναρκωτικά, αλκοόλ) κατά τη διάρκεια της περιόδου μετάβασης.

Όσοι έλαβαν βοήθεια, δήλωσαν ικανοποιημένοι κυρίως από τη βοήθεια που είχαν από φίλους και συγγενείς, αλλά όχι από τα αθλητικά σωματεία και τις υπηρεσίες απασχόλησης.

Λιγότεροι του 25% έκαναν χρήση του δικαιώματός τους για επαγγελματικό προσανατολισμό για να χρηματοδοτήσουν την απομάκρυνσή τους από τον αθλητισμό.

Τομείς δραστηριοτήτων στους οποίους δραστηριοποιήθηκαν
Το 54% δραστηριοποιήθηκε σε χώρους άσχετους με τον αθλητισμό.
Το 35% στράφηκε σε δραστηριότητες συναφείς με τον αθλητισμό.
Το 8% δραστηριοποιήθηκε στον αθλητισμό έχοντας ταυτόχρονα και άλλες επαγγελματικές ενασχολήσεις.
Το 3% έμεινε άνεργο.

Φυσική και διανοητική κατάσταση

Η έρευνα έδειξε πως η γενική αίσθηση που έχουν οι αθλητές, είναι ότι τους συμπεριφέρονται ως «εμπορεύματα», πεποίθηση που ενισχύεται από το γεγονός  έλλειψης ενδιαφέροντος από πολλούς παράγοντες, όταν ο αθλητής δεν μπορεί να προσφέρει πια το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Το 42% των αθλητών παρουσιάζει χρόνια προβλήματα υγείας που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους καριέρας. Τα προβλήματα αυτά κυμαίνονται από ασήμαντους πόνους μέχρι και χρόνια νοσήματα, ακόμα και μόνιμες αναπηρίες. Ανάλογα με το ίδιον του αθλήματός τους, τα μέρη του σώματος που υφίστανται τα περισσότερα προβλήματα ποικίλουν, αλλά κυρίως πρόκειται για τους αστραγάλους, τα γόνατα, τη μέση και τους ώμους. Τέτοιου είδους προβλήματα επηρεάζουν αρνητικά την επιτυχή μετάβασή τους σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, αφού είναι πιθανόν να μην μπορούν να ασκήσουν ορισμένες δουλειές εξαιτίας των προβλημάτων υγείας τους.

Η χρήση εθιστικών ουσιών είναι ένα θέμα στο οποίο αναφέρονταν οι αθλητές συχνά στις συνεντεύξεις. Η ομάδα που διενήργησε την έρευνα, θεωρεί πως πρόκειται για ένα μηχανισμό που βοηθά τους αθλητές να αντικαταστήσουν την εξάρτησή τους από τον αθλητισμό.

Η αλλαγή στο πώς αντιλαμβάνονται το σώμα τους (απόκτηση βάρους, μυική ατονία κλπ.) επηρεάζει σημαντική την ψυχολογική υγεία των αθλητών, οι οποίοι βρίσκονται σε στάδιο επανεκπαίδευσης.

Πηγή: pasap.gr

Σχετικά άρθρα